Etiyopya’dan isyancı güçlere ateşkes çağrısı
DÜNYA 2.07.2021 10:20:00 485 0

Etiyopya’dan isyancı güçlere ateşkes çağrısı

Etiyopya hükümeti Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerini Tigray eyaletinin başkenti Mekele'nin kontrolünü kaybettikten sonra ilan ettiği tek taraflı ateşkese katılmaya çağırdı.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, TPLF güçleri Etiyopya'nın en doğusundaki bölgede 8 aydır devam eden çatışmada önemli bir dönüm noktası oluşturan Tigray'ın başkenti Mekele'yi Pazartesi günü kontrol altına aldı. Bunun ardından Addis Ababa tek taraflı ateşkes ilan etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dina el-Mufti, dün yaptığı açıklamada, "Çatışmaları durdurma kararı tarafımızca tek taraflı olarak alındı. Ancak ateşkesin tam olarak uygulanabilmesi için elbette iki tarafın da bu karara katılması gerekiyor. Ateşkesin etkin bir şekilde sağlanması için diğer tarafın da harekete geçmesi gerekir” diye konuştu.

2019 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Başbakan Abiy Ahmed, TPLF’ye karşı Kasım ayı başlarında Tigray'da bir askeri harekat başlatmıştı. Çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybederken, Birleşmiş Milletler’e (BM) göre söz konusu bölgede en az 350 bin kişi açlıktan ölüyor. ABD ise 900 bin kişinin açlık koşullarıyla karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor.

Bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) dün yaptığı açıklamada, gıda yardımlarının sağlandığı tek köprünün yıkıldığını bildirdi. Komite tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, “Tigray'daki Tekeze Nehri üzerindeki köprünün yıkıldığı bilgisini aldıktan sonra şok olduk" dedi. Köprünün Tigray'a giden ana tedarik yollarından biri olduğunu belirten Komite, köprünün yıkımının insani yardım kuruluşlarının bölgeye yardımlarının geçmişte olduğundan daha fazla engelleneceği anlamına geldiğini açıkladı.

IRC, insani yardımın bölgeye engelsiz ulaştırılması için bir koridor talep etmeye devam ediyor.

Abiy hükümeti defalarca insani yardımların erişimini kolaylaştırma ve yardım sağlama sözü verdi.

Ateşkes insani gerekçelere dayansa da, insani yardım çalışanları bölgeye erişimin giderek zorlaşmasından endişe duyuyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) dün, gıda yardımı taşıyan 29 tırlık bir konvoyun Tigray'a ulaşmasının engellendiğini ve geri dönmek zorunda kaldığını duyurdu.

Tigray Hükümeti Kriz Hücresi Sözcüsü Rıdvan Hüseyin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Ateşkesin Tigray halkının, bölgeye insani yardımlarda koruma sağlayan Etiyopya güçlerine karşı savaşmak üzere terörist bir grupla birlikte komplo kurmanın artılarını ve eksilerini düşünmesine yardımcı olacağını" belirtti. 

İsminin açıklanmasını istemeyen bir insani yardım yetkilisi, bu tür yorumların yardımların transferini daha da karmaşık hale getirebilecek bir "kuşatma" korkusunu artırdığını ifade etti.

Yetkili ayrıca, "Birincisi, tüm araçlarımızı kullanmak için yeterli yakıtımız yok ve ikincisi, güvenli geçiş garantisine ihtiyacımız var" dedi.

Tigray Savunma Kuvvetleri olarak bilinen TPLF yanlısı isyancılar, Etiyopya'nın çoğunda yapılan ulusal seçimlerden üç gün önce 18 Nisan'da bir saldırı başlatmıştı.

İsyancı güçler 10 gün içinde bölgedeki güç dengesini büyük ölçüde tersine çevirmişlerdi. Kasım ayının sonundan bu yana bölgenin çoğu federal ordunun kontrolü altındaydı.

Analistlere ve diplomatlara göre, Mekele'nin yanı sıra geniş bir halk desteğine sahip olan Tigray Savunma Kuvvetleri, Tigray'ın büyük çoğunluğunu kontrol ediyor.

TPLF Sözcüsü Getachew Reda, Salı günü yaptığı açıklamada Etiyopya hükümetinin tek taraflı ateşkes ilanını "şaka" olarak değerlendirdi. Reda, daha fazla ileri giderek, bölgeyi savunmak için federal orduyla birlikte müdahale eden Tigray sınırındaki Etiyopya ve Eritre'nin başkentlerine "yürümekle" tehdit etti.(Kaynak Şarku’l Avsat)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu