ERSOY’DAN BAKAN KOCA’YA KANSER  VAKASI SORULARI
SİYASET 29.07.2022 13:03:00 720 0

ERSOY’DAN BAKAN KOCA’YA KANSER VAKASI SORULARI

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “Aliağa ve Erzincan İliç'te kanser vakaları artmaktadır. Sağlık Bakanlığı bu bölgelerde kanser taraması yapıyor mu?” diye sordu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi veren HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “21 Haziran gecesi, Erzincan İliç’te Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Altın Madeninde siyanürü taşıyan borunun patlaması sonucu gece boyunca yaklaşık 20 ton siyanürlü suyun Fırat Nehrine karıştığı haberi basına yansımıştır. Türk Toraks Derneği’nin 24 Temmuz 2017 tarihli raporunda tesiste kullanılacak maddelerin hemen hepsinin insan sağlığı ve ekolojik yaşam açısından riskli olduğunu tespit etmiştir.  Türk Tabipler Birliği ise 25 Mayıs 2021 tarihinde altın madeni etrafında bulunan yüzey sularından, topraktan, suda yaşayan bitki ve böceklerden, kara bitkilerinden, kuşlardan alınan örneklerde arsenik düzeyinin yüksek olduğunu tespit ettiklerini açıklamışlardır.” Dedi.

Ersoy, şunları kaydetti:

“Basına yansıyan haberlerde 14 Eylül 2020 yılında vefat eden Fatma Tiftik’in ölümünden önce yapılan tahlillerinde Tiftik’in hastalığın en güçlü nedeninin siyanür zehirlenmesi olabileceği belirtilmiştir. Buna rağmen Erzincan İliç'de püskürtme cihazlarıyla Siyanür, Sülfürik asit ve diğer 40 çeşit kansorejen kimyasalı atmosfere veren işletme hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmayarak faaliyetine devam etmiştir.

Bir yandan Erzincan İliç’de halk sağlığı tehdit altında iken Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için getirtilmesi de o bölgede yaşayan halkı tedirgin etmektedir. Yıllardır Aliağa'daki gemi sökümü ve diğer tersanelerdeki gemi tamir-bakımı, asbest ve tehlikeli madde maruziyeti bakımından özellikle çalışan işçiler ve aileleri asbeste maruz kalmışlardır.

Bu bağlamda;

  1. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda asbestin yol açacağı hastalıkların ilk işaretlerinin en erken 5 yıl ancak ortalama 10-20 yıl sonra kendini belli edeceği ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığının riskli olan bu bölgelerde herhangi bir kanser taraması faaliyeti var mıdır?
  2. Türkiye’de en son 2002 ile 2016 yılları arasında ki kanser istatistikleri açıklanmıştır.  Türkiye’deki kanser istatistikleri neden açıklanmamaktadır? 2016 yılından bugüne kadar kanser İstatistiklerini açıklayacak mısınız?
  3. Aliağa merkez olmak üzere (İzmir- Ayvalık - Balıkesir’in ilçeleri- Manisa- Akhisar ve diğer ) son 20 yıl içerisinde ,lösemi - kanser olan, veya bu nedenle kaç yurttaş yaşamını yitirmiştir?
  4. Gemi söküm işletmelerinin yoğun olduğu İzmir Aliağa'ya bağlı Horozgediği Köyü'nde 10 kişiden 8’inin kanser olduğu ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın, bu bölgede yaşayan halkın oransal olarak daha fazla kansere yakalanmasının nedenlerine dair herhangi bir çalışması var mıdır?
  5. Erzincan İliç’te son 10 yılda kansere yakalanan yurttaş sayısı kaçtır? “

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli