ERDOĞAN’DAN KABİL HAVAALANININ İŞLETİMİ KONUSUNDA ÜÇ ŞART!
DÜNYA 20.07.2021 09:39:00 443 0

ERDOĞAN’DAN KABİL HAVAALANININ İŞLETİMİ KONUSUNDA ÜÇ ŞART!

KKTC'de Kurban Bayramı namazı sonrası konuşan Erdoğan, "Şartlarımız sağlanabilirse, Türkiye olarak Kabil Havaalanı'nın işletimini ele almayı düşünüyoruz." dedi. (Resim: Cumhurbaşkanlığı Sitesi)

Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'nden talep edilen üç şartı şu şekilde sıraladı:

  • Diplomasi noktasında, diplomatik ilişkilerde bizim yanımızda yer alacak.
  • Lojistik noktasında imkanlarını bizim için seferber edecek, hangi gücü varsa lojistik anlamda bunu Türkiyeye devredecek.
  • Bir de mali ve idari noktada sıkıntılar olacak. Bu noktada gerekli desteği Türkiye'ye verecek.

Bayram namazını kıldığı  Lefkoşa'daki Hala Sultan Camii çıkışında konuşan Erdoğan, Afganistan'ın Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin "hiç bir zaman sorunsuz sağlanamadığını" belirterek, bu konuda görev üstlenecek Ankara'nın, çözümleri olacağını kaydetti.

Bazı rahatsızlıkları olan Taliban ile Afganistan konusundaki süreci görüşeceklerini söyleyen Erdoğan, "Şartlarımız sağlanabilirse Türkiye olarak Kabil Havaalanı'nın işletimini ele almayı düşünüyoruz" dedi.  

ABD'nin Kabil'deki Havalimanı'nın işletmesine Türkiye tarafından devam edilmesini istediğini söyleyen Erdoğan bunun için şartları şöyle sıraladı:

"Bir diplomasi noktasında Amerika bizim yanımızda yer alacak. İki lojistik noktasında imkanlarını bizim için seferber edecek hangi gücü varsa lojistik anlamda bunları Türkiye'ye devredecek. Bir diğeri de tabi burada bu süreç içerisinde çok ciddi bir mali noktada idari noktada sıkıntılar olacak. Bu konuda da gerekli desteği Türkiye'ye verecek. Eğer bunlar sağlanabilirse, biz Türkiye olarak bu süreçte Kabil Havaalanı'nın işletimini ele almayı düşünüyoruz."

Erdoğan, Afganistan'daki Taliban güçlerinin tepkileri için ise "Bu arada Taliban’ın bazı rahatsızlıkları söz konusu. Taliban’la da bu süreci görüşmek suretiyle, nasıl ki Amerika’yla bazı görüşmeleri Taliban yaptıysa, herhalde Taliban bu görüşmeleri Türkiye’yle çok daha rahat yapması lazım. Çünkü Türkiye, onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum. Ve Doha’dan oraya akan bir süreç var. Bu süreci de iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum. Başka alternatifler var, bu alternatifler üzerinde de şu anda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

Uluslararası birliklerin Mayıs ayından itibaren çekildiği Afganistan'da sadece ABD ve Türk askerleri kaldı. Taliban Mayıs'ta eş zamanlı operasyonlar baslatarak ülkedeki bölgelerin yarısından fazlasını kontrolü altına aldı. Afgan hükümetiyle barış görüşmeleri sürdüren Taliban, kısa süre önce tüm yabancı birlikleri, "işgalci" olarak kabul ettiklerini açıklamıştı.

PENTAGON SÖZCÜSÜ KİRBY: “TÜRKİYE İLE KABİL HAVAALANI KONUSUNDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR”

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü John Kirby, Türkiye ile Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenliği konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Havaalanının güvenliğinin Afganistan’daki diplomatik misyonların varlığını sürdürebilmesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Pentagon Sözcüsü, Türkiye ile yöntem ve ayrıntıların görüşülmeye devam ettiğini belirtti. Kirby, bu konudaki planların henüz son şeklini almadığını söyledi. Pentagon Sözcüsü, ABD’nin de havaalanındaki güvenlik faaliyetlerine destek sağlayacağını belirtti.

VOA AMERİKA’NIN SESİ internet sitesinde yer alan habere göre, Kirby, geçen hafta yaptığı açıklamada da Türkiye’nin NATO’nun Kararlı Destek Misyonu kapsamında Kabil Havaalanı’nın güvenliğinde rol oynadığını, ancak şimdi bütün yabancı güçler ülkeden çekilirken bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetmişti.

Bu düzenlemelere, Türkler’e havaalanının güvenliğinin sağlanmasında kimlerin yardımcı olacağının belirlenmesinin de dahil olduğunu belirten Kirby, ‘‘Türkler’le görüşme halindeyiz, hala bu güvenlik faaliyetlerinin kapsamını belirlemeye çalışıyoruz’’ diye konuşmuştu.

 ‘‘Türkiye ile Yöntem ve Talepler Hala Görüşülüyor’’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz günlerde iki kez telefonda görüşerek Kabil havaalanındaki güvenlik faaliyetleri konusunu ele almıştı.

ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte Türkiye’nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlaması konusu bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Haziran ayı sonunda da ABD'den teknik bir heyet, havaalanının güvenliği ve işletilmesiyle ilgili müzakereler kapsamında Ankara'da temaslarda bulunmuştu.

Türkiye'nin, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme misyonunun bir parçası olarak Afganistan'da 500'den fazla askeri bulunuyor. Bu askerlerin bir bölümü hali hazırda havaalanında görev yapıyor.

Taleban’dan Türkiye’ye Afganistan Uyarısı

ABD askerleri çekilirken Afganistan’da etkinliğini arttıran ve arka arkaya birçok bölgede kontrolu yeniden sağlayan Taleban, Türkiye’nin Afganistan’da kalmasını toprak bütünlüğü ve egemenliğin ihlali olarak gördüğünü yaptığı bir açıklamayla dile getirmişti.

Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, 13 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türkiye’yi "işgalcilikle" suçlamıştı. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Taleban’la görüşme niyeti olduğunu söyledi.

Erdoğan Taleban’ı ‘‘İşgalcilik’’le Suçladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yılı törenlerine katılmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşe’ye gitmeden önce yaptığı açıklamada, ‘‘Burada Taliban'ın adeta bir işgal hareketini devam ettirmesi doğru bir yaklaşım değildir. Biz de Türkiye’den Taliban'a sesleniyoruz. Yani bu işgal hareketini, kardeşlerinin topraklarını işgal etmeyi bırakması lazım. Ve bir an önce Afganistan’ın genelinde barışın egemen olduğunu dünyaya göstermek lazım’’ dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu