Erdoğan: “Yunanistan ABD’nin Üssü Haline Geldi” 
DÜNYA 12.11.2021 06:54:00 451 0

Erdoğan: “Yunanistan ABD’nin Üssü Haline Geldi” 

Erdoğan, ‘‘Aslında sadece Dedeağaç değil, Yunanistan’ın kendisi ABD’nin bir üssü haline gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içindeki ABD üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. Böyle bir tablo var’’dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında Erdoğan’a Yunanistan’ın mülteci krizi ile ilgili Türkiye’yi suçlayan açıklaması soruldu.

Erdoğan Türkiye’nin yaklaşık 4 milyona yakını Suriyeli, yaklaşık 5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek gerçekten nankörlüktür’’ dedi.

“Biz kapıları açarsak Yunanistan ne yapar bilemem”

‘‘Biz kapıları açacak olursak Yunanistan ne yapar bilemem’’ diyen Erdoğan Yunanistan kıyı emniyetinin Ege ve Akdeniz’de mültecilerin botlarını şişleyerek bu kişileri ölüme mahkum ettiğini kaydetti. Erdoğan, “Elimizde belgeler var, dünyayı aldatabilirsiniz ama Türkiye’yi aldatamazsınız’’ diye konuştu.

“ABD üslerinin sayısını saya saya bitiremedim”

ABD’nin Dedeağaç’a askeri sevkiyat yapmaya devam etmesi ile ilgili olaraksa Erdoğan, ‘‘Aslında sadece Dedeağaç değil, Yunanistan’ın kendisi ABD’nin bir üssü haline gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içindeki ABD üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. Böyle bir tablo var’’ diye konuştu.

Bunların neden yapıldığına dair gerek ABD Başkanı Joe Biden ile gerekse Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın diğer yetkililerle yaptıkları görüşmelerde sordukları sorulara kaçamak yanıtlar aldıklarını belirten Erdoğan,‘‘Dürüst davranmıyorlar ve kendilerine seçtikleri komşu yanlış bir komşu. Üs olarak da Ege’de Yunanistan’la takındıkları bu tavır doğru bir tavır değil’’ dedi.

ABD, Yunanistan ve Türkiye’nin NATO üyesi olduklarını hatırlatan Erdoğan, ‘‘Ama NATO üyeleri olarak ABD en çok destek veren olduğuna göre biz niye birbirimize düşüyoruz? NATO üyeleri içerisinde gerek asker sayısı itibariyle gerekse mali destek itibariyle Türkiye ABD’den sonra ilk 7 içerisinde yer alan bir ülkedir. Yunanistan’ın böyle bir durumu yok. Yunanistan çok gerilerde. Fakat biz kendimize inanıyoruz güveniyoruz ve biz bu bölgenin sigortasıyız’’ dedi.

ABD Ekim ayında Yunanistan’la Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nı beş yıllığına yenilemişti.

İki ülke arasında imzalanan anlaşma ABD’nin Yunanistan’da ek dört üste kapasitesini arttırarak eğitim ve operasyon yapmasına izin veriyor.

Associated Press haber ajansına göre ABD’nin erişiminin arttığı üsler arasında Yunanistan’ın merkezinde iki üssün yanı sıra Dedeağaç ile Girit’teki Souda limanı donanma üssü yer alıyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, anlaşmanın Türkiye’den birkaç kilometre ötede Amerika’nın askeri sevkiyat yapmasının yolunu açmasına rağmen AP haber ajansına yaptığı açıklamada bunun kimseye karşı yapılan bir anlaşma olmadığına dikkat çekmişti.

Aynı günlerde Yunan basınında yer alan haberlerde ABD’nin Dedeağaç limanına daha önce görülmemiş büyüklükte bir askeri sevkiyat yapacağı belirtilmiş ve sevkiyatın gerekçesi olarak Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan’dan Orta Avrupa’ya kadar uzanan çok uluslu bir tatbikat gösterilmişti.

 

15 Temmuz
 
10 Soruda FETÖ

 

 

 

“Macaristan’la bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliğini daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız”
11.11.2021
Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Macaristan’la bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliğini daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Stratejik ortağımız Macaristan’la Türk Konseyi’nin yanı sıra diğer bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliği ve dayanışmayı daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen baş başa görüşmelerinin ve Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında, Macaristan Başbakanı Orban'ı ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.


“İLK ETAPTA İKİLİ TİCARETİMİZDE 6 MİLYAR DOLARI YAKALAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Bugün dost ve müttefik Macaristan'la 2013'te kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 5. Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde iki ülke ilişkilerini kapsamlı biçimde ele aldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmede, etraflıca konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını vurguladı.

Uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomik ve ticaret ilişkilerimiz hamdolsun her geçen gün gelişiyor. Mevcut rakamlar ticaret hacmimizin yılsonu itibarıyla, gerçi bizde 3 milyar dolar gibi gözükse de değerli dostum 4 milyar diyor, biz de gökten ne yağar ki yer kabul etmez diyoruz ve bununla beraber yola devam edip ilk etapta ikili ticaretimizde inşallah 6 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda atabileceğimiz ortak adımları bugün Sayın Başbakan'la ayrıntılı şekilde mütalaa ettik. Yatırımcılarımızın Macaristan'a olan ilgisinin artmasından memnuniyet duyuyoruz. 500 civarında firmamızın faaliyet gösterdiği Macaristan'da yaklaşık 700 milyon dolarlık Türk ekonomik varlığı bulunuyor. Bu rakamın devam eden ve planlanan yatırımlarla 3 milyar dolar düzeyine çıkmasını bekliyoruz. Değerli dostumun ve Macar makamlarının da desteğiyle inşallah bu hedeflerimizin de üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Türkiye olarak biz de Macar yatırımcılara gereken her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz ve bütünüyle iş çevrelerimiz üçüncü ülkelerde iş birliklerini artırıyor."

Türk ve Macar girişimcilerin, Afrika kıtasındaki ortak yatırımlarını takdirle karşıladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin NATO müttefikleri olarak savunma sanayiinde büyük iş birliği potansiyeline sahip olduğuna dikkati çekti.

“2024 YILINI TÜRKİYE-MACARİSTAN KÜLTÜR YILI OLARAK KUTLAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının yürürlüğe girişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle 2024 yılını Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak kutlayacağız. Bu kapsamda gerçekleştireceğimiz etkinlikler ortak tarih ve kültürümüzün daha iyi tanıtılmasına vesile olacaktır. Konsey toplantımız 2016 yılında Macaristan'da yakalanan 101 parça tarihî eserin bugün Türkiye'ye yeniden kavuşmasına da vesile oldu. Bundan ötürü Sayın Başbakan'ın şahsında tüm Macar makamlarına gösterdikleri hassasiyet ve yürüttükleri yakın iş birliği için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Bu adım, kültür varlığı kaçakçılığını önlemekte istekli ve kararlı olunması hâlinde etkin mücadelenin mümkün olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Macar dostlarımız tarafından sergilenen bu iş birliğinin başka ülkelere de örnek olmasını temenni ediyorum."

TÜRK KONSEYİ ZİRVESİ

Yarın İstanbul'da yapılacak Türk Konseyi Zirvesi'ne Macaristan Başbakanı Orban'ın da katılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'ın 2018 yılından bu yana Türk Konseyi'nin gözlemci üyesi olduğunu, konseyin Avrupa'daki temsilcilik ofisine ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: " Stratejik ortağımız Macaristan’la Türk Konseyi’nin yanı sıra diğer bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliği ve dayanışmayı daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız. Yarınki konsey toplantısı, özellikle ilk defa bir uluslararası toplantıyı, malum tarihi itibarıyla bizim için Yaslı Ada olan şimdi ise adını Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak koyduğumuz ve A'dan Z'ye yenilediğimiz bu güzel adamızda inşallah ilk toplantımızı yapacağız. Bu bakımdan yarınki toplantıya milletçe çok büyük önem veriyoruz. Hele hele bunu bu konsey toplantısıyla başlatmayı da bizler bir iftihar vesilesi olarak görüyoruz. Stratejik ortağımız Macaristan'da buna başlayışımız bize ayrıca ayrı bir güç katmaktadır."

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde özellikle Türkiye'ye her an gerekli desteği veren Macaristan Başbakanı Orban'a ve Macaristan'a teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üyelik sürecimize verdikleri güçlü desteği her zaman anacağım, anmaya devam edeceğim. Görüşlerimizin, Birlik içinde anlaşılması konusunda sağladıkları katkıların güçlenerek sürmesini temenni ediyorum" dedi.

Konsey toplantısının hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke bakanlarının karşılıklı yaptıkları çalışmalardan elde ettikleri neticeyi, dokuz anlaşmayla taçlandırmalarından dolayı ayrıca teşekkür etti.

MACARİSTAN BAŞBAKANI ORBAN: “GÖÇ KONUSUNDA TÜRK DOSTLARIMIZA OLABİLDİĞİNCE YARDIMCI OLMALIYIZ”

Macaristan Başbakanı Orban’da konuşmasında, Macaristan'ın çok köklü bir devlet olduğunu kaydederek Rusya, Almanya ve Türkiye ile dostluk ve stratejik ilişkiler içinde olmanın önemine vurgu yaptı.

Türkiye-Macaristan ilişkilerine en üst seviyede dinamiklik kazandırmaya çalıştığını belirten Macaristan Başbakanı Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2013'te Budapeşte'yi ziyaretinden sonra da ikili ilişkilerin son derece dinamikleştiğini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde de iki ülkenin ticaret hacminin gerilemediğini ifade eden Macaristan Başbakanı Orban, "(Türkiye-Macaristan ikili ticaret hacmi) Önemli miktarda belki de yüzde 30'dan daha da fazla arttı. Bizim hesaplarımıza göre 4 milyar dolara yaklaştı. Sayın Cumhurbaşkanının 2013'te kazandırdığı ivmeyle bu sürmektedir" dedi.

Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılan tarihî eserleri Macaristan'dan Türkiye'ye iade ettiklerini aktaran Macaristan Başbakanı Orban, "(Eserler) Bizim de çok hoşumuza gitti ama tabii maalesef bizim değiller. Macarlar için kendisine ait olmayan şeyi eninde sonunda sahibine iade etmek gerekir. Biz bunu yaptık" diye konuştu.

Bugün sağlık, ekonomi, göç ve enerji olmak üzere dört krizin kendilerini etkilediğini belirten Macaristan Başbakanı Orban, iki ülkenin bu konularda da iş birliği yaptığını kaydetti ve salgının ortaya çıktığı dönemde Türkiye'nin hiç düşünmeden Macaristan'a ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemeleri gönderdiğine dikkati çekti. Salgın nedeniyle oluşan ekonomik krizin yatırımlarla üstesinden gelinebileceğini ve ekonomiyi canlandırmak gerektiğini vurgulayan Macaristan Başbakanı Orban, 70 milyar forintlik Türk yatırımıyla Kapoşvar yakınında bir fabrika kurulmasının çok büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Macaristan Başbakanı Orban, Macaristan'ın göç konusunda Akdeniz, Batı Balkanlar ve Belarus tarafından baskı altında olduğunu ifade ederek, "Bu durumda Avrupa'nın müttefiklere ihtiyacı vardır. Öylesine müttefikler ki Avrupa etrafındaki korunma çemberini olabildiğince geliştirsinler. Korunma çemberi oluşturulmazsa Avrupa dağılacaktır ve zor durumda kalacaktır" dedi.

Türkiye'nin de düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya akını hususunda Macaristan için savunma çemberi oluşturduğunu kaydeden Macaristan Başbakanı Orban, "Göç konusunda Türk dostlarımıza olabildiğince yardımcı olmalıyız. Avrupa Birliği, Türkiye'ye (göç konusunda) olabildiğince yüksek miktarda destek vermelidir. Bunu parça parça değil, doğrudan mali olarak destekleyelim" ifadelerini kullandı.

Enerji alanında Macaristan ve Türkiye'nin iş birliği yaptığını belirten Macaristan Başbakanı Orban, Türk Akımından gelen doğal gaz için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Askerî iş birliği konusunda yeni perspektiflerle Afrika'daki ortak adımlardan ekonomik iş birliği ve Bosna Hersek konusunda da görüştüklerini aktaran Macaristan Başbakanı Orban, "Her ikimiz için de anlaşılır sebeplerle Bosna'nın istikrarı ve barışı önemli" dedi.

Macaristan'daki enerji fiyatlarının artmasına ilişkin bir soruyu cevaplayan Macaristan Başbakanı Orban, kabine toplantısında enflasyon ve enflasyonu artıran durumları değerlendirdiklerini söyledi. Macaristan Başbakanı Orban, bu konuya üç kez müdahale etmek durumunda kaldıklarını ifade ederek, "Yakıt fiyatları o kadar arttı ki enflasyonu yükseltiyordu. Bunun için müdahale etmemiz gerekti" diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı