Erdoğan: “Komşuda yangın varken dumanı bize gelmesin demek gerçekçi değil”
SİYASET 22.10.2019 15:17:00 835 0

Erdoğan: “Komşuda yangın varken dumanı bize gelmesin demek gerçekçi değil”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine Rusya’nın Soçi kentine geldi. Erdoğan günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Vladimir Putin’le Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda görüşme gerçekleştirdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti öncesinde kameraların karşısına geçti. Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacakları ikili görüşmenin detaylarını anlatan Erdoğan, gazetecilerin sorularına karşın İran'ın, "Türkiye'nin Suriye'de askeri gözlem noktaları kurmasına karşıyız" kararına da sert bir dille yanıt verdi.

Söz konusu açıklamasının kendisinde ciddi manada üzüntüye sebep olduğunu ifade eden Erdoğan, "Maalesef bazı çatlak sesler çıkıyor. Ancak Sayın Ruhani'den değil. Yanındaki mesai arkadaşlarından ziyade bazı çatlak sesler çıkıyor. Bunları başta Ruhani olmak üzere, susturmaları gerekirdi. Bu başta şahsım olmak üzere tüm mesai arkadaşlarımı rahatsız etmektedir" dedi.

Öte yandan Erdoğan, ABD ile yapılan 120 saatlik mutabakat sürecinde YPG'lilerin alabildikleri silahlarla güvenli bölgeden ayrıldıklarını söyledi. Erdoğan, "Taşıyabildiklerini taşıyorlar. Geri kalan da depolarda kalıyor. Kalanlarını da biz yaptığımız taramalarda toparlayacağız" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Sayın Putin ile ikili iş birliğimizi ve bölgesel sorunları ve gelişmeleri ele alacağız. Ruysa ile tesis ettiğimiz mekanizmalar sayesinde ilgili bakanlık ve kurumlarımız sürekli temas halindeler Bu kapsamda son olarak millî paralarla ticareti kolaylaştıracak bir mutabakat muhtırasını sağladık. İlişkilerimizi karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde geliştirme iradesine sahip olduğumuzu tekrar belirtmek isterim.

9 Ekim'de başlatmış olduğumuz Barış Pınarı Harekâtı ile Suriye sınırımız boyunca bir terör koridoruna izin vermeyeceğimizi ortaya açık ve net koymuş bulunuyoruz. Harekâtın kiki temel hedefi bulunuyor. Bunlardan ilki 32 kilometre derinliğinde 444 kilometre Irak sınırından Celabrus'a kadar olan bu bölgede tamamıyla terör örgütlerinden temizlenmesidir. Şimdiye kadar 2 bin 200 kilometrelik alan teröristlerden arındırılmış toplan 160 yerleşim biriminde kontrol sağlanmıştır. 9 Ekim'den bu yana 775 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 7 askerimiz 79 Suriye Millî Ordusu mensubu kardeşimiz ve 20 sivil vatandaşımız da terör örgütü saldırlarında şehit olmuştur.

Amerika Birleşik Devleti ile vardığımız mutabakata göre bölgedeki tüm teröristlerin çıkartılması için bugün son gün. Bu gece saat 22:00 itibariyle süre bitiyor. İlgili birimlerimiz sahada süreci çok yakından takip ediyor. Amerika'nın ülkemize verdiği sözler tutulmazsa harekâtımıza kaldığımız yerden bu sefer çok daha büyük bir kararlılıkla kaldığı yerden devam ettireceğiz. Harekâtın ikinci hedefi ise 8 yıldır ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarına gönüllü geri dönüşlerini sağlamaktır. Fırat kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları ile güvenli hale getirdiğimiz 4 bin kilometrelik alana şimdiye kadar 365 bin sığınmacı geri döndü. Suriye'nin kuzeyinde güvenlik arttıkça gönüllü geri dönüşler de artacaktır. Barış Pınarı Harekâtı ile güvenli bölge haline getirilecek bölgeye de 1 milyon, daha sonra 2 milyona yakın insan buralara yine gönüllülük esasına dayalı olarak insan yerleştirilebilir. Ama bu ulsulararası bir donörler toplantısı gerçekleştirilmesi kaydıyla. Yani Türkiye'nin tek başına yapabileceği bir şey değil .Tabii bütün bunlarla ilgili maliyetleri çıkardık, planlarımızı yaptık, projelerimizi hazırladık. Hatta bunların bir kısmını da BMGK'da görüşme yaptığım 17 kadar lidere anlattık. Kendilerine elimizdeki kitapçıkları takdim ettik. Harekâtın bitmesine mütakip hemen gerekli adımlarımızı hemen atacağız."

Diğer türlü Türkiye 8 yıldır tek başına taşıdığı yükü daha fazla taşıyamaz. Komşuda yangın varken dumanı bize gelmesin demek gerçekçi bir yaklaşım değildir."

Suriye'nin içinden geçtiği bu kritik dönemde kritik dönemde Rusya ile tesis ettiğimiz yakın iş birliğini daha da artırmayı özellikle istiyoruz. Şimdiye kadar İran'ın da katkılarıyla sahada sukûnetin sağlanması, Suriye'nin istikrara kavuşması için çok ciddi çaba harcadık. Soçi muhtırası ile İdlib'de büyük bir insani trajedinin önüne geçtik. 16 Eylül'de gerçekleştirdiğimiz Ankara Zirvesi siyasi çözüm yolunda atılmış en büyük adımlardan biridir. Astana platformu kapsamındaki gayretlerimizle geçen ay Anayasa Komitesi'nin kuruluşunu tamamladık. 30 Ekim'de Cenevre'de ilk toplantı yapılacak. Barış Pınarı Harekâtı'nın tüm bu çabalara pozitif bir ivme kazandıracağına inanıyorum.

Türkiye ve Rusya terörün her türlüsüyle mücadele noktasında hem fikirdir. Her iki ülke de Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği ilkesinin korunması ilkesine sahiptir. Harekâtımız, Suriye'nin toprak bütünlüğü ile siyasi bütünlüğünü garanti altına alacaktır. Harekâtla ülkemizin güneyinde bir terör koridoru kurma planları boşa çıkarılmıştır. Suriye'nin geleceğinde PKK YPG gibi bölücü terör örgütlerine yer yoktur, olmamalıdır. Rusya federasyonu ile iş birliği içinde bölgemizi ayrılıkçı terör belasından tamamen kurtulmasını ümit ediyoruz.  Bu hareketle değerli dostum Putin ile başta Fırat'ın doğusu olmak üzere Suriye'dnin kuzeyindeki güncel durumu istişare edeceğiz. Rejim unsurlarının bulunduğu alanlardaki PKK-YPG mevcudiyetinin sonlandırılması için atılacak adımları da görüşme fırsatını bulacağız. Ayrıca Anayasa Komitesi'nin somut çalışmalar ortaya koyması için neler yapabileceğimizi görüşeceğiz." (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı