ERDOĞAN,
SİYASET 19.10.2022 23:05:00 354 0

ERDOĞAN,"2023 BÜTÇESİ HAYIRLI OLSUN"

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, tüm kurum ve kuruluşlarının katılımıyla yürütülen 2023 bütçesinin Türkiye'ye ve millete hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, maden kazalarında hayatını kaybedenlere verilecek maddi desteklerle ilgili adımları kolaylaştıracak bir düzenleme için de çalışmaların sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Kimsenin en küçük bir şüphesi olmasın ki hayatını kaybeden madencilerimizin geride bıraktıkları aileleri devlete emanettir. Bunun siyasi istismarı olmaz ve bu siyasi istismarı yapanları da ben milletime havale ediyorum." 

"2023 BÜTÇESİ HAYIRLI OLSUN"
Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, tüm kurum ve kuruluşlarının katılımıyla yürütülen 2023 bütçesinin Türkiye'ye ve millete hayırlı olmasını diledi.

2023 bütçesinin AK Parti hükümetlerinin 21'inci, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de 5'inci bütçesi olduğunu aktaran Erdoğan, "Bütçemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkemizi büyütme esasına dayanan ekonomi programımıza uygun şekilde hazırladık." diye konuştu.

AK Parti hükümetlerinin tüm dönemlerinde olduğunu gibi bu teklifi hazırlarken de bütçe disiplininden taviz vermediklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki enflasyonun bütçe değil, konjonktür kaynaklı dolayısıyla çözümünün de uyguladığımız program olduğunun en büyük ispatı bu yılın bütçe gerçekleşmesi ve 2023 bütçe teklifidir. Şayet enflasyon bütçe kaynaklı olsaydı bugün iflas etmiş, memuruna, emeklisine maaş ödeyemeyen bir Türkiye manzarası ile karşı karşıya bulunurduk. Hamdolsun ne bugün böyle bir sıkıntımız var ne de bundan sonrası için benzer bir tehditle karşı karşıyayız. Hatırlayın 1999'u, isim vermeyeceğim, günde 6 kez devlet dairelerinin elektrikleri kesilirdi. Şu anda devlet dairelerinde böyle bir şey söz konusu değil, artık bunları aştık."

Avrupa'nın doğal gaz temini konusunda yaşadığı sıkıntıya değinen Erdoğan, Türkiye'nin böyle bir sorunu olmadığını belirtti.

Türkiye'nin doğal gazda da bir hat olacağını dile getiren Erdoğan, "Son görüşmemizde Sayın Putin ile bu noktada hemfikir olduk ve Rusya'dan gelen Türk gazıyla burada bir hat oluşturacağız. Kendi ifadesiyle onu da dünyaya açıkladı; 'Avrupa, doğal gazını Türkiye'den temin edebilir.' dedi." açıklamasını yaptı.

2023 bütçe teklifinde de çalışanından iş verenine, öğrencisinden emeklisine, esnafından çiftçisine, tüm kesimleri koruyacak, diğer yandan da yatırımları kesintisiz sürdürecek bir yaklaşımı esas aldıklarına dikkati çeken Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz yıl yüzde 11,4 büyüyen, bu yılın ilk yarısında da yüzde 7,5'luk büyüme oranına ulaşan Türkiye'nin önümüzdeki sene de benzer tempoyu sürdürmesini sağlayacak bir bütçe hazırladık. İstihdamımızın 31 milyonu geçerek tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşması, işsizliğin tek haneli rakamlara düşmesi doğru istikamette gittiğimize işaret ediyor. Bundan sadece 15 yıl önce istihdam sayımızın 20 milyonun altında bulunduğunu göz önüne aldığımızda geldiğimiz seviyenin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Ülkemizin büyümesinin kimi yerler gibi kağıt üzerindeki hesaplarla değil, üretim ve istihdamla gerçekleşmesi geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor."

Küresel ekonomik krizin ve giderek artan resesyonun Türkiye'nin önüne çıkartacağı sıkıntıların farkında olduğunu belirten Erdoğan, "Hatta kimi sektörlerde bunun etkilerini görmeye de başladık ancak ülkemizin ve milletimizin dinamizmi öylesine büyük ki herhangi bir yerdeki kaybı diğer bir yerden süratle telafi edebiliyoruz. Reel sektörü bu doğrultuda daha fazla destekleyecek, daha çok üretip daha çok istihdam etmesini sağlayacak, artık 250 milyar doları aşmış olan ihracatımızı daha yukarı çıkmasına imkan verecek bir bütçe hazırladık." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Turizmde 50 milyon turiste ve 40 milyar dolar turizm gelirine doğru giden bereketli bir sezon geçiriyoruz, bunu daha da ileri taşıyacak hazırlıkların içindeyiz." dedi.

Bütçe açığını küresel salgın ve savaş şartlarının getirdiği zorluklara rağmen yüzde 3,5 hedefinin altında tutabileceklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl sonuna doğru döviz kuru üzerinden ekonomimize kurulan tuzağı aldığımız tedbirlerle bozmuştuk. Bu arada yükselen enflasyon sebebiyle özellikle sabit gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı refah kaybını telafi etmekte kararlıyız. Ocak ve temmuz ayında yaptığımız iyileştirmelerle bu konuda mesafe katettik, şimdi önümüzdeki yılbaşında yeni bütçemizle birlikte daha ileri adımlar atarak telafi sözümüzü yerine getirmeyi sürdüreceğiz."

Enerji girdilerindeki yüksek artışları vatandaşlara en az düzeyde yansıtmak için çok büyük fedakarlık yaptıklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bütçemize önümüzdeki yıl da bu fedakarlığı devam ettirebilmemizi sağlayacak yeterli kaynağı ayırdık. Bu genel yaklaşımların ardından 2023 bütçesi ile ilgili bazı temel rakamları da paylaşmak istiyorum. Bütçemizin harcama kalemleri 4 trilyon 470 milyar lira, gelirleri 3 trilyon 810 milyar lira olarak öngörülmüştür. Bütçe açığımızı, geçen yıl olduğu gibi yine milli gelirin yüzde 3,5 düzeyinde tutmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız tüm bütçeler gibi 2023'te de aslan payını eğitime ayırdık. Her şeyin başı eğitim. Hükümete geldiğimiz 2002 yılında 10,3 milyar lira olan eğitim bütçesine 2023'te ayırdığımız pay 58 kat artışla yaklaşık 650 milyar lira olarak belirlendi. Biz eğitim ve öğretime bu denli büyük önem veriyoruz. Bunlar laf değil, kayıtlarla teminat altına alınan bir gerçek çünkü ne varsa eğitim-öğretimde var. Biz yeni nesli inşallah bu şekilde yetiştireceğiz."

Sosyal devlet ilkesini güçlendirmeye 2023 bütçesinde de devam ettiklerini aktaran Erdoğan, "Milletimizin her bir ferdinin ülkenin imkanlarından hakkını alabilmesi için göreve geldiğimiz zaman 2 milyar lira olan sosyal yardım bütçemizi önümüzdeki sene 258 milyar liraya çıkardık. Mahalli idarelerimizin şehirlerimize daha iyi hizmet verebilmeleri için 401 milyar lira kaynak ayırıyoruz." bilgisini verdi.
(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı