EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA ARTIŞ TEKLİFİ, TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ
SİYASET 28.03.2023 12:23:00 433 0

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA ARTIŞ TEKLİFİ, TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

CHP'li Kuşoğlu, "Yürütme panikle,'seçimi kazanayım' çabasıyla tüm bunları getiriyor. Düzenlemelere karşı çıkmıyoruz ama bu şekilde yapılması, zamansız, hesapsız kitapsız şekilde olması ülkeye ihanettir"dedi.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Komisyon, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.
Yılmaz, komisyonda bugün, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren çok önemli düzenlemeleri içeren teklifin müzakere edileceğini dile getirdi.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, usule ilişkin söz alarak, teklife ilişkin etki analizi çalışmasının olmadığını ve düzenlemenin yine bir "torba" olarak sunulduğunu söyledi.Teklifin maddelerini desteklediklerini ancak hiçbirinin sorunları çözmediğini belirten Kuşoğlu, düzenlemenin "seçime yönelik bir yatırım, birilerine selam çakma olarak yasalaştırılacağını" öne sürdü.
Bu teklifin siyasi olduğunu iddia eden Kuşoğlu, "Kanun görüşmeleri vesilesiyle ilgili kurumları değerlendirebileceğimiz hiç kimse yok." dedi.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, kendi içerisinde bir bütünlüğü olmayan torba yasa tekliflerinin TBMM'nin yasama kalitesini düşürdüğünü söyledi. Vatandaşın lehine bütün tekliflerin arkasında durduklarını vurgulayan Turan, bir sorunu çözerken geniş kitleleri mağdur etmenin, bu yasa tekniğiyle sistematik hale getirildiğini savundu.
Yılmaz, teklifin etki analizinin paylaşılması gerektiğini ancak bunun henüz yapılmadığını söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli maaşı ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren teklife ilişkin etki analizi bilgilerini paylaşacağını söyledi.
Komisyona gelen 3 binin üzerinde kanun teklifi bulunduğunu bildiren Yılmaz, tekliflerin birleştirilmesi hususuna diğer komisyonlarda olduğu gibi Plan ve Bütçe Komisyonunda da olumlu yaklaşılmadığını anlattı. Yılmaz, tartışmaların sonunda yapılan oylamada son sözü Meclis'in söylediğini de anımsattı.
Öte yandan komisyona, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, işçi sendikaları ile gazilere ilişkin sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara yönelik kanun düzenlemesinden önce bütçe açığının 660 milyar lira olduğunu, seçim öncesi yapılan düzenlemelerle beraber 1 trilyon liraya ulaştığını söyledi.
"Seçimden sonra devlet lazım değil mi?" sorusunu yönelten Kuşoğlu, "Yürütme panikle, 'seçimi kazanayım' çabasıyla tüm bunları getiriyor. Düzenlemelere karşı çıkmıyoruz ama bu şekilde yapılması, zamansız, hesapsız kitapsız şekilde olması bu ülkeye ihanettir." dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, en düşük emekli maaşlarında artış öngören bu teklifle, bu kesimin kök maaşının yükseltilmediğini ifade ederek, "Siz 'en düşük emekli aylığı 7 bin 500 lirayı uygun gördük.' dediğinizde, bu, onun maaşına, refahına dönemsel olarak etki edecek ama bir süre sonra bu etki olduğu gibi ortadan kalkacak. Burada bir alicengiz oyunu var." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ise en düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik maddeyi eleştirirken, "Bu, ücretler arasındaki kademelendirmeyi daha da azaltıyor. Bizi düşük ücretle vasatlıkta eşitliyor. Sosyal güvenlik sistemimizde ödenen prime göre yaşlılık aylığı alınıyor. Bu düzenleme bu kuralı bozuyor. Bu, anayasaya aykırı. Muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesine götürülürse eşitlik ilkesine aykırılıktan iptal edileceğini düşünüyorum." görüşlerini öne sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, teklifle yüksek yargı mensuplarının özlük haklarında iyileştirmeye gidileceğini ancak diğer hakimlere yönelik bir düzenleme yapılmadığını ifade ederek, "Yargıdaki bu kast sistemini, çürümüş sistemi düzeltmemiz lazım. Bu hakları diğer yargıçların da alması gerekir. Devletin, yüksek yargı hakimlerine açık çek vermesi lazım, diğer yargıçları da bu enflasyon altına ezdirmemesi lazım." değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir televizyon programında açıklama yapmasının ardından bu kanun teklifinin sunulduğunu kaydederek, "Kamuoyu araştırmalarında AK Parti'nin oyları baş aşağı gittikçe kesenin ağzı açılıyor. Ama hakkaniyet içerisinde yapılmıyor, bir şeyi yaparken öbür tarafı bozuyorsunuz." ifadelerini kullandı.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, iktidarın ekonomi politikaları sonucunda enflasyon ve ücret sarmalı oluştuğunu savunarak, "Enflasyondaki artış oranı ve hızı daha yüksek. Bu ücret artışları hiçbir zaman çözüm olmayacak. Ücretlerin milli gelir içerisindeki payı sürekli azalıyor. Köklü tedbirler almak lazım. Bunlar aspirin, pansuman tedbirlerdir." diye konuştu.

Şener, "Öte yandan 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilerin aylıklarına bu yansımıyor. Skalayı bozuyorsunuz. Tüm emekli maaşlarını asgari maaşa çekiyorsunuz. İlerde emekli maaşları öğrenci burslarına dönerse hiç şaşırmam." dedi.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesine yönelik maddesi nisan ayı ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, şu anda 23 bin 389 lira maaş alan kamu kurumunda çalışan bir uzman doktorun, teklifin yasalaşmasıyla 38 bin 517 lira alacağını söyledi.

Mustafa Elitaş, 31 Aralık 2012 tarihinden önce İşsizlik Sigortası Fonundan fazla veya yersiz işsizlik ödeneklerinin terkin edilmesine ilişkin düzenlemenin maliyetinin 36 milyon lira olduğunu bildirdi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk, düzenlemede emeği geçenlere teşekkür etti.

Muharip gazilerin çok azaldığını dile getiren Yumuk, "İstiklal Savaşı gazimiz yok. Kore gazilerimiz şu anda 700 kişinin altına düştü 21 bin 212 kişiden. Kıbrıs Barış Harekatı gazilerimiz 37 bin 653 kişiden 24 bin 777 kişiye düştü. Bu, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla; SGK'den ancak üç ayda bir alabiliyoruz sayıyı. En küçüğümüzün yaşı 70." sözlerini sarf etti.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, geçici işçilerin kadroya alınmalarının daha sağlıklı ve adaletli olacağını belirterek, "Burada 11 ay 29 gün çalıştırma imkanı idareye bırakılıyor. Çaykur'da 9 bin geçici işçimizden sadece 800'ü kadroya geçebiliyor. Geçici işçi oldukları için başka bir işsizlik ödeneği yardımı alamıyor, başka bir işte çalışamıyor ve işten çıkarıldıkları için işe iade davası açamıyorlar. Bu insanların emekli olması büyük ihtimalle mümkün değil. Mağduriyetlerini gidermek gerekiyor." diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı