Emek Partisi,“Emekçilerin yaşadığı mahallelerde insan hayatına önem verilmiyor”
SİYASET 15.11.2020 12:34:00 746 0

Emek Partisi,“Emekçilerin yaşadığı mahallelerde insan hayatına önem verilmiyor”

Emek Partisi Adana İl Örgütü, polisin kuzeyde silah kullanmazken güney mahallelerde şüphelileri silahla kovaladıkları şeklindeki ifadesine dair basın açıklaması yaptı.

Emek Partisi Adana İl Örgütü Suriyeli mülteci Ali El Hemdan’ın öldürülmesi davasında basına da yansıyan tanık polis memurunun kuzeyde silah kullanmazken özellikle güney mahallelerde şüphelileri silahla kovaladıkları şeklindeki ifadesine dair basın açıklaması yaptı.

27 Nisan 2020 tarihinde Adana’nın Seyhan İlçesi, Sucuzade Mahallesi’nde polis memuru F.K. tarafından kalbinden tek kuşunla vurularak öldürülen Ali El Hemdan’ın öldürülmesi ile ilgili kasten insan öldürmek suçundan Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Davanın 13 Kasım’da gerçekleşen ikici duruşmasında tanık olarak dinlenen polis memuru S.D. mahkeme başkanının “Şüphelileri hep emniyeti açık, namlusuna mermi sürülmüş silahla mı kovalıyorsunuz?” şeklindeki sorusu  üzerine “Çukurova’da olsak şüphelileri silahla kovalamayız.  Aşağıda, bu bölgede böyle silahla kovalıyoruz.” şeklinde beyanda bulundu.

Bu ifadelere dair açıklama yapan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, “Bu ifade esasen tüm devlet otoriteleri tarafından yapılan ayrımcılığı çok açık bir biçimde göz önüne sermektedir. Kuzeyde, maddi durumu görece daha iyi insanların oturduğu yerlerde insan canına verilen önem, Güney’de yoksulların, emekçilerin, Kürtlerin, Suriyelilerin yaşadığı bölgelerde yaşayanlara verilmemektedir” dedi.

 “KASTEN ÖLDÜRMEDEN CEZALANDIRILMASI GEREKİR”

ABD’de sırf siyahi olduğu için göz göre göre katledilen George Floyd vakasında olduğu gibi, yoksulun, mültecinin, ötekinin canının ülkemizde de  ucuz olduğunu dile getiren Aracı, şunları söyledi,

“Mültecileri sokakta öldürmek, mahkemede korumasız bırakmak isteyen bu düzen değişmelidir. Ülkemizde insanların hayatının güvence altında olabilmesi için geçmişten beri süregelen cezasızlık pratiğinin son bulması ve sanık polis memurunun kasten insan öldürmek suçundan cezalandırılması gerekmektedir.

Partimiz, barolar, insan hakları örgütleri ve savunucuları ile birlikte bu davanın takipçisi olmaya, cezasızlık pratiğinin son bulması ve insan hayatının hak ettiği değere kavuşması için mücadele etmeye devam edecektir”

“POLİSİ AKLAMAK İÇİN AİLEYE BASKI YAPILIYOR”

İkinci duruşmaya Adana ve İzmir Baroları, İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği temsilcileri katıldı. Ali El Hemdan’ın yakınlarından kimse katılmadı. Ali El Hemdan’ın ailesine yönelik olarak Emniyet Müdürlüğü tarafından yoğun bir baskı uygulamasının bunda etkili olduğunu ifade eden Aracı, şu şekilde konuştu

 “Kendilerine zarar verileceği endişesi taşıyan aile Baroların ve avukatların kendilerine sunmak istediği hukuki yardımdan faydalanamamaktadır. Emniyet ailenin davada kendisini bir avukatla temsil etmesini korkutma ve baskı yöntemleri kullanarak engellemektedir. Ali El Hemdan’ın ailesi avukatlarına vekaletname çıkartamadığı gibi duruşmayı da takip edememektedir. Tüm bu açık baskılara rağmen mahkeme baroların ve insan hakları örgütlerinin davaya müdahil olma taleplerini de reddetmiştir. Ali El Hemdan’ın ailesinin temsil edilmediği, hukuki korumadan faydalanamadığı, baroların takip edemediği bir yargılamanın adil olması beklenemez”

NE OLMUŞTU?

27 Nisan 2020 tarihinde Seyhan İlçesinde arkadaşı ile birlikte gezintiye çıkan Ali El Hemdan isimli 18 yaşındaki Suriyeli genç polis kurşunu ile öldürüldü. Basına ilk düşen bilgilere göre ölüm polisten kaçarken kurşunun sekmesi sonucu gerçekleşmişti. Soruşturma aşamasında tanık ifadeleri yürüyerek uzaklaşan gencin polisin silah çekmesi ile yüzünü polis memuruna döndükten sonra polisin ateş açması sonucu gerçekleştiğini ortaya koydu. Yargılama sırasında da güvenlik kamerası görüntüleri de olayın bu şekilde gerçekleştiğini doğruladı. Al el Hemdan o dönem pandemi tedbirleri kapsamında 20 yaş altının sokağa çıkması yasaklandığı için para cezası kesileceği endişesi ile polislerden uzaklaşmaya çalışmış, arama noktasının 150 metre kadar yakınında bulunan Sucuzade Mahallesi 30099 Sokak ile 30095 Sokağın kesiştiği noktada polis memuru  F.K. tarafından göğsünden tek kuşunla vurularak öldürülmüştü. Polis memuru Fatih Karaca hakkında kasten insan öldürümek suçundan Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması 09.07.2020 tarihinde görülmüştü.  İkinci duruşma ise 13.11.2020 tarihinde gerçekleşti.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı