EMEK PARTİSİ,
SİYASET 14.07.2023 13:56:00 449 0

EMEK PARTİSİ, "KARMA EĞİTİMİ SAVUNMAK DEMOKRATİK BİR TOPLUMU SAVUNMAKTIR"

Açıklamada, "Demokratik bir toplumun inşası diğer şeylerin yanı sıra kadın erkek ilişkilerinin demokratikleşmesi ile gerçekleşir. Eğitim bunun başlangıç noktasında durmaktadır" denildi.

Emek Partisi Adana İl Örgütü, "karma eğitimin ortadan kaldırılması kızların okullaşma oranını artırabilir ancak kızların eğitime katılma oranını düşürür. Kadın erkek ilişkilerinin demokratikleşmesini geriletir. Toplumsal bölünmüşlüğü kalıcılaştırır" açıklamasında bulundu.
Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Karma eğitim birkaç değişik düzeyi olan bir kavramdır. Kapitalizmin en büyük iddiası fırsat eşitliği idi. Fırsat eşitliğinin eğitim aracılığıyla sağlandığı iddia edilir. Karma eğitimin birinci düzeyi farklı sosyal sınıflardan çocukların aynı ortamı paylaşmasıdır. Günümüz açısından bu düzey tartışması hatırlanmayacak kadar aşınmıştır.
"İkinci düzeyi farklı akademik düzeyde öğrencilerin bir arada eğitilmesidir. Burada amaç kapitalizme içkin rekabet aracılığıyla akademik düzeyi yükseltmektir. Ya da karşılıklı yardımlaşma yoluyla başarılıların başarısızları yukarı çekmesi beklenir. Özel nitelikli okullar, okullarda özel sınıf uygulamaları bu düzeyde artık hatırlanmaz oldu.
"Elimizde kalan kızlar ile erkeklerin birlikte eğitim görmesidir. Kız imam hatip liseleri, kız meslek liseleri aracılığıyla bu yol açıldı. Bu gün özellikle yoksulların yoğun yaşadığı mahallelerde kız Anadolu liseleri de açılmış durumda. Bakanın yapmak istediği sanıldığı gibi birkaç kız okulu açmak değil(zaten bunlar şu an da var.) bütün okulları buna dönüştürmek.
"Bu amaç için ileri sürülen gerekçe ise oldukça masum. Kızların okullaşma oranını yükseltmek. Öncelikle okullaşma alanındaki gerilemenin temel nedenlerinden biri artan yoksullaşma ile hem eğitimin masrafından kaçınmak hem de aile bütçesine katkıda bulunmak için çalışmaktır. Devam mecburiyetinin kaldırılması bunu daha kullanışlı hale getiriyor. Öğretmenlerin gözlemi yağışlı günlerde sınıfların dolduğu diğer günlerde boşaldığı yönünde.  Buna kız Anadolu lisesi öğrencileri de dahil.
"Asıl gerekçe ise kadınlar için ayrı bir sosyal alan inşa etmek. Kız okulları bunun çocukluktan başlatılması anlamına geliyor. Ama unutulan bir şey var: Ünlü filim repliğinde dile getirildiği gibi okul bazı bilgilerin ezberletildiği yer değildir. Eğitimin başta özelliği sosyalleşmedir. Kadın ile erkek arasındaki birbirini tanıma, demokratik ilişkiler kurma, karşılıklı nezaket sınırlarında davranmayı öğrenmek eğitimin temelidir.  Bu nedenle kızları bir binaya toplamak ve onlara bazı kitapları ezberletmek onların eğitime katıldığı anlamına gelmez. Bu yol bir adım sonrası bir yönetmelik değişikliği lie tarikat eğitim yerlerinin örgün eğitim kapsamına alınmasıdır.
Televizyonlarda dile getirilmeyen ama kahvehanelerde yürütülen kampanya bir arada olmanın ahlaksızlığa yol açtığıdır. Öncelikle şunu söylemek lazım kreş çocuklarını bile kadın ve erkek olarak gören kafa hastalıklıdır. Diğer yandan herkes kendi tecrübesinden de bilir ki kadın ve erkeklerin bir arada bulunduğu ortamlar her iki cins açısından da en nezaketli ortamlardır. Kadın muhabbetlerinin de erkek muhabbetlerinin de ne kadar ileriye gideceği hiçbir zaman tahmin edilemez.
"Demokratik bir toplumun inşası diğer şeylerin yanı sıra kadın erkek ilişkilerinin demokratikleşmesi ile gerçekleşir. Eğitim bunun başlangıç noktasında durmaktadır. Bu gün sorun bu okullarda bu demokratik yaşantının üretilememesidir. Karma eğitimin kaldırılması tam da bu değerlere açılmış bir cephedir.
"Ayrıca hükümet ve çevresindeki örgütler bu yolla imam hatiplerden sonra kendilerine ikinci arka bahçe yaratmak istiyorlar. Çünkü mevcut okullarda farklı siyasal görüşte ailelerin çocukları okuyor. Aileler okullar üzerinde bir denetim oluşturuyor. Karma eğitim bu açıdan da önemli. Oysa kız okulları sadece hükümet ve çevre örgütlerinin toplandığı bir yer olacak. Bir süre sonra cami örneğinde olduğu gibi her kız okulu bir tarikata tahsis edilecek. Bunun da okullaşma olduğuna bizi inandırmak istiyorlar.
"Cinsiyete dayalı bölünen eğitimin daha büyük cinsel problemlere yol açtığı da ayrı bir tartışma konusudur. Sonuç olarak karma eğitimin ortadan kaldırılması kızların okullaşma oranını artırabilir ancak kızların eğitime katılma oranını düşürür. Kadın erkek ilişkilerinin demokratikleşmesini geriletir. Toplumsal bölünmüşlüğü kalıcılaştırır." 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı