Ekrem İmamoğlu’na hapis cezası ve siyasi yasak geldi
SİYASET 14.12.2022 18:08:00 909 0

Ekrem İmamoğlu’na hapis cezası ve siyasi yasak geldi

4 yıl 1 aya kadar hapis ve siyasi yasak istenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem mamoğlu hakkında karar verildi.İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması görüldü. 4 yıl 1 aya kadar hapis ve siyasi yasak istenen İmamoğlu hakkında karar verildi.İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

İmamoğlu’nun avukatlarının son savunmalarını yapmasının ardından mahkeme heyeti  kararını açıkladı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.Ancak,İstinaf yolu var,5 yılın altında olduğu için Yargıtay yolu yok.İstinafta kesinleşecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava bugün görüldü.Bir önceki duruşma 11 Kasım’da görülmüş ve dava bugüne ertelenmişti.4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istenen İmamoğlu diğer duruşmalar gibi bugünkü duruşmaya da katılmadı.

SAVCI MÜTALAAYI TEKRAR ETTİ

Cumhuriyet Savcısı, geçen celse Ekrem İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep ettiği mütalaayı tekrar etti.
İmamoğlu’nun avukatları, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin ayrıntılı savunma yapmak süre istedi.
Mahkeme, bundan önceki iki celsede de esas hakkında mütalaa verildiği, geçen zaman içinde savunmanın hazırlanması için yeterli sürenin bulunduğunu belirtti.
Mahkeme avukatların mütalaaya karşı süre talebini reddetti.
Son savunmalar için duruşmaya saat 16.00'a kadar ara verildi. Duruşma saat 16.07’de yeniden başladı. Saat 17.30’da karar için yarım saatlik ara verildi.
Yeniden başlayan duruşma sonunda İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Öte yandan siyasi yasak anlamına gelen 53. maddenin uygulanmasına da karar verildi.

Saraçhane'de toplanma başladı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkındaki davada çıkacak karar öncesi eylem çağrısı yapmıştı.
İmamoğlu sosyal medyadan, "16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum" paylaşımında bulunmuştu. Metro İstanbul'dan da İmamoğlu'nun çağrısı sonrası "Seferler sıklaştırıldı" açıklaması yapılmıştı.
Bunun üzerine çok sayıda İstanbullu Saraçhane'de toplanmaya başladı. Burada 'Hak, hukuk, adalet', 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz', 'Direne direne kazanacağız' sloganları atan gruplar İmamoğlu'nun konuşma yapmasını bekliyor.

Bundan sonra ne olacak?
CHP kaynakları, savunma avukatlarının kararı istinaf mahkemesine götüreceğini söyledi. Eğer orada birinci derece mahkeme kararına onama gelirse, dosyanın bu kez Yargıtay'a gönderilebileceği belirtildi.

Eğer Yargıtay’ın ilgili dairesi de kararı onarsa o zaman Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanlığı düşecek.

İmamoğlu'ndan ilk açıklama
Mahkeme kararı sonrası İmamoğlu, “Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah’ın izniyle” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu'na hapis cezası dış basının gündeminde 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak aldığı dava dış basının da gündeminde yer buldu.

Reuters abonelerine kararı, "Türk mahkemesi Erdoğan rakibini yetkililere hakaretten hapis cezasına çarptırdı" başlığıyla duyurdu.

Bloomberg'de yer alan haberde ise, "Erdoğan rakibinin siyasi kariyeri mahkeme kararından sonra risk altında" ifadeleri kullanıldı.

The Washington Post, İmamoğlu'nun mahkumiyet kararını, "İstanbul belediye başkanı kamu görevlilerine hakaretten mahkum edildi" ifadeleriyle okuyucularına duyurdu.

Associated Press de gelişmeyi “Türkiye’nin en yüksek nüfuslu şehri İstanbul’un Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine hakaret nedeniyle açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı” ifadeleriyle aktardı. AP, gelişmeye tepki gösterenlerin kararın "AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için kilit bir rakibi olan Ekrem İmamoğlu’yu saf dışı etme girişimi olarak değerlendirdiğini" aktardı.

The Wall Street Journal gazetesi, İmamoğlu kararını “Erdoğan’ın rakiplerinden İstanbul Belediye Başkanı’na iki yıldan uzun süre hapis cezası” başlığıyla haberleştirdi. Haberde, İmamoğlu’nun gelecek yıl yapılacak seçimde Erdoğan’a rakip olarak görüldüğü belirtildi. Haberde, “Anketler, Ekrem İmamoğlu’nun aday olması durumunda Erdoğan’ı seçimde yenebileceğini gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

Reuters’ın ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Hümeyra Pamuk ise kararı sosyal medya hesabından paylaşarak “Pek çok kişinin korktuğu gibi: Bir İstanbul mahkemesi, İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu'nu iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırdı. Kararın üst mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor ve İmamoğlu temyize gidebilir. Türkiye'de seçimler 2023 baharında yapılacak” dedi.

The Economist dergisinin Türkiye temsilcisi Piotr Zalewski de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye'nin gelişmiş demokrasisi için bir başka kilometre taşında, İstanbul'un muhalefetteki belediye başkanı ve olası bir cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ve siyasetten men edildi” yazdı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı