Dünya Mimarlık Günü Kutlu Olsun,
GÜNDEM 5.10.2020 15:21:00 719 0

Dünya Mimarlık Günü Kutlu Olsun,

Mimarlık günü bu sene; “Daha iyi bir kentsel geleceğe doğru” temasıyla 5 Ekim 2020’de kutlanıyor. “Kentsel tasarım ve mimari; daha iyi bir kentsel gelecek ve daha iyi bir yaşam kalitesinin anahtarıdır”

1985 yılından bu yana her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü, BM Dünya Konut Günü’ne paralel olarak kutlanan 2020 Dünya Mimarlık bu seneki teması; “Daha iyi bir kentsel geleceğe doğru” olarak belirlendi ve Uluslararası Mimarlar Birliği bu temayı şu şekilde açıkladı;

“Kentsel tasarım ve mimari, daha iyi bir yaşam kalitesinin anahtarıdır”

“Küresel salgın, krizlerin tüm dünyada sosyal yaşam biçimlerini ve alanları yeniden şekillendirdiğini bununla beraber, en yoksul ve en savunmasız nüfusu orantısız bir şekilde etkilediğini gözler önüne seriyor.”

“Kentsel planlama, tasarım ve mimari, daha iyi bir kentsel gelecek için çok önemlidir.”

Biz mimarlar için bu özel günde hatırlatmak isteriz ki; Barınaktan kentsel tasarım boyutuna kadar yaşam alanlarını düzenleyen yapı ve mekân tasarımı etkinliği olan mimar­lık, toplumun gereksinmelerine, yapısı­na, ekonomik verilere, teknolojik gelişmelere bağlı olan bir sanattır. Mimarlık yapıtı bünyesinde bulundurduğu farklı disiplinlerin, bilimlerin ve uzmanlıkların katkılarıyla bilim, sanat, teknik ve insan yaşamıyla doğrudan ilişkilidir.

Mimarlık, insanlara yaşam çevreleri sunar ve onların yaşamını etkiler. Konutlar, okullar, işyerleri, fabrikalar, hastaneler gibi yapıların hepsi mimarlık ürünüdür. İyi tasarlanmış yaşanabilir mekânlar, verimliliği artırır, insanlara kimlik verir ve onları mutlu kılar.

Sağlıklı ve dengeli bir çev­rede yaşama hakkını garanti altına alan Anayasamız, kaliteli bir çevre elde edilmesi konusunda sorumlulukları tanımlamıştır. Her vatandaşımızın sahip olması gereken toplumsal haklarımızın elde edilmesinde başvuracağımız adres mimarlıktır. 

Sağlıklı arazi kul­lanımı, yapıların, sürdürülebilir kal­kınma hedeflerini karşılayacak şekilde ve bilimsel yöntemlerle elde edilmesiyle yapılacak nitelikli uygulamalar kent ve ülke ekonomisine ve refahına doğrudan katkı sağlar. Kaynaklarımızın doğru kullanılması için Mimarlık ihtiyaçtır.

Kültürlerin temelini, farklı dönemlerde üretilmiş mekânların, inşa edilmiş binaların birbirlerini bütünlediği yapılı çevre oluşturur. Kültürel miraslarımız değerli birikimlerimizdir. Birikimlerimizin değerlendirilmesinde mimarlık önemli rol oynar.  

Mimarlık; toplumsal haklarımızın ve kaynaklarımızın korunmasında,  birikimlerimizin değerlendirilmesinde olduğu gibi; kültürel / sanatsal yaşamın vazgeçilmez parçası olarak kentlerimizin yapılaşmasında önemli bir değer olarak ortaya çıkar.

Kaliteli mimarlık uygulamalarında yerel yönetimler ise, taşınmazlarının sahibi ve işvereni olarak önemli bir role sahiptir. Büyük yerleşmeler, geniş kapsamlı kentsel projelerin elde edilmesinde veya tek bir bina ölçeğindeki yapıların, özel sektöre de örnek oluşturacak yük­sek bir mimari kalite sunması, tasarım ve uygulamanın uzun ömürlü olması beklenir.

Sürdürülebilir bir kent modeli yaratmak üzere kentlerimizde; yaşamı kolaylaştıran projelere ve insanlarımızın mutluluğuna katkı verecek dokunuşlara, planlamaya, ortak akıl ve katılımcılığı esas alan birlikte üretme çabasına ve tüm bunları yerine getirmek üzere yerel yönetimlerin koordinasyonuna ihtiyacı vardır.

Bugün vatandaşlarımızın yerel yönetimlerden beklentisi, büyük ve çılgın projeler değildir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin de buna imkan tanımadığı açıktır. Ancak bu durum,  kentli haklarını savunan politikaların geliştirilmesi ve hızlıca uygulamaya konmasına mani de değildir. Engelsiz bir kent, problemsiz bir ulaşım, ulaşım aracı olarak bisiklet için alt yapı, kesintisiz yeşil kanallar, nefes alınabilecek noktalar, fonksiyonuna uygun düzenlenmiş  festival alanları hemen sayabileceğimiz, çözümleri basit, basit olmasına karşın yaşanabilir bir çevre için büyük olanaklar sunan projeler olacaktır.

Dünya Mimarlık Günü vesilesiyle, yerel yönetimlerden, bizi daha iyi bir kentsel geleceğe nasıl taşıyabileceklerini görme isteğimizi beyan ederek kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.

Saygılarımızla…

Ozan Tüzün

TMMOB Mimarlar Odası

Adana Şube Başkanı(Fİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı