DÜNYA SU GÜNÜNDE ÇİFTÇİYE MÜJDE Mİ: HER TARLAYA SU SAATİ ?
TARIM 21.03.2018 12:41:58 382 0

DÜNYA SU GÜNÜNDE ÇİFTÇİYE MÜJDE Mİ: HER TARLAYA SU SAATİ ?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba her tarlanın başına su saati getirileceğini, evlerdeki gibi parasını ödemeyenlerin ade suyunun kesileceğini açıkladı

Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinde yetkiyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı´na bağlı Devlet Su İşleri´ne veren tasarı, önceki gün komisyonda görüşülmeye başlandı.

Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, getirilen düzenleme ile suyun israf edilmeden kullanılması için her tarlanın başına su saati getirileceğini, evlerdeki gibi parasını ödemeyenlerin de suyunun kesileceğini açıkladı.

Fakıbaba, ?Tarla içi sulama için sözleşme imzalanacak. Yani her tarlanın başına saat getirilecek. Saat getirildikten sonra ve parasını ödemeyenlerin saatinden suyunu kesmek lazım? dedi. Fakıbaba, şöyle devam etti: ?Suyu bizim israf etmeden kullanmamız lazım. İsraf etmeden kullanmanın yolu da saati takmaktır ve mertçe konuşmak lazım, saati takıp çiftçi de o saatten ne kadar para harcadığını görmek zorundadır. Hükümet olarak da eğer biz gerçekten çiftçinin ödemeyeceği bir fiyat istemişsek o zaman o fiyatı indirmek gereklidir.?

?SUYUMUZ YOK´

Benzer bir şekilde düzenlemeyi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da savundu. Komisyonda itirazlara rağmen düşüncelerini açıklayan Eroğlu, ?Yatırım bedellerinden muaf tutuyoruz ama sulama bedelleri hudutsuz değil, suyumuz sınırlı, su zengini değiliz. Bu yüzden sulama bedellerini tahsil edeceğiz. Dolayısıyla kimden ne tahsil edeceğiz yani abonelik gibi bir sözleşme olacak? diyerek düzenlemeyi savundu. Komisyonda vurgulanan bu düzenlemeye CHP´li üyeler tepki gösterdi.

NASIL ÖDEYECEKLER?

Aydınlık´a konuşan komisyon üyelerinden CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ?Çiftçiler her ay nasıl su faturası ödeyecek?? diye sordu. Süt üreticileri dışında aylık para kazanan bir çiftçi olmadığını söyleyen Gaytancıoğlu, ?Su saatlerini satacaklar önce çiftçiye. Sonra çiftçiden aylık su faturası kesecekler, bu faturaları aylık almayan çiftçi ödeyemeyince suyu kesecekler. O zaman da çiftçi çiftçilik yapmaktan vazgeçecek, tarlada üretim duracak? ifadelerini kullandı.

AKP´nin bu düzenlemeyle çiftçinin üzerine daha çok yük bindirmek istediğini, amaçlarının çiftçiyi yıldırmak olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, ?Köylü ve çiftçi tarlasını bıraksın istiyorlar. Boşalan tarlaları da büyük tekellere bırakmanın derdindeler? dedi.

ÇİFTÇİ MAĞDUR OLACAK

MMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, tasarısıyla sulama birliklerinin özelleştirilerek kâr amacıyla yönetilen şirkete dönüştürülmek istendiğini söyledi. Sulama birliklerinin, sulama faaliyetlerinden faydalanan çiftçilerin bir araya gelerek oluşturdukları kurumlar olduğunu belirten Karademir, tasarı ile su kaynaklarını eline geçirecek olan özel şirketlere hiçbir sınırlama olmaksızın ücret belirleme ve bu ücreti istediği zaman tahsil etme yetkisi verildiğine dikkat çekti. Karademir, şunları söyledi:

?Özel şirketlerin birinci amacı azami karı elde etmek olduğu için sulama suyu ücretleri fahiş şekilde yükselecek, muhtemelen sulama birlikleri tarafından sezon sonunda alınan sulama ücretleri özel şirketler tarafından peşin olarak alınacak, çiftçi mağdur olacak.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı