DSP lideri Aksakal
SİYASET 14.07.2023 22:53:00 524 0

DSP lideri Aksakal'dan TBMM’de Kıbrıs Barış Harekatı kutlaması

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal,"Dönemin Başbakanı, Onursal Genel Başkanımız Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve 37’nci Cumhuriyet Hükûmeti’nin vatansever kabine üyelerini şükranla yâd ediyorum" dedi.

Kıbrıs Türk halkının huzur ve güven ortamına kavuşmasını sağlayan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 49’uncu yıl dönümü münasebetiyle TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz  alan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal,"Dönemin Başbakanı, Onursal Genel Başkanımız Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve 37’nci Cumhuriyet Hükûmeti’nin vatansever kabine üyelerini şükranla yâd ediyorum" dedi.

Aksakal şunları söyledi:

"Kıbrıs, Doğu Akdeniz’in kalbidir; Kıbrıs Adası sadece kuru bir toprak parçası değil, geçmişten beri medeniyetlere ev sahipliği yapan, asırlardır uğrunda nice mücadeleler verilmiş kadim bir coğrafyadır. 20 Temmuz ise Kıbrıs Türkünün beş yüz yıllık geçmişinden aldığı güç ve güvenle sürdürdüğü onurlu bir mücadelenin sonucudur. Ana vatan ve garantör Türkiye, 20 Temmuz 1974’te sadece Türklere değil, ENOSİS hayaliyle yanıp tutuşan Rumlara da barış içinde, insanca ve hakça bir yaşam imkânı sağlamıştır. Bugün Türkiye bölgenin huzur, barış, istikrar ve refahla anılması için diplomatik yollarla çabasını sürdürmektedir. Bu noktada kararlılıkla mücadele eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a ve her iki Hükûmetin üyelerine teşekkür ediyorum. Bu doğrultuda özgür vatanlarında Kıbrıslı soydaşlarımızın barış içerisinde huzurlu bir yaşam sürdürmeleri, bir devlet olarak uluslararası camiada tanınmaları için gerçekleştirilecek her türlü yapıcı politikaya Demokratik Sol Parti olarak dün olduğu gibi bugün de destek vereceğimizi belirtmek istiyorum.

Değerli milletvekilleri, Türkiye’nin tüm eşitlik odaklı çözüm hamleleri o günlerde karşılık bulmamış, milletin hayatı tehlikeye girmiş, diplomasi tükenmiş ve harekât artık zorunlu olmuştur. Kıbrıs Türklerinin hür ve bağımsız yaşama hakkını, onurunu ve tüm mukaddes değerlerini korumak için adaya çıkan Mehmetçik, tarihin sayfalarına bir kahramanlık destanı daha eklemiştir. Sonuç olarak, 20 Temmuz ve 15 Ağustos 1974 tarihlerinde gerçekleştirilen askerî harekâtlarla Türkiye’nin Kıbrıs üzerinde fiilen söz sahibi olduğu yeni bir sayfa açılmıştır. Bugün, kırk dokuz yıl sonra bir kez daha haykırıyoruz, Kıbrıs bizim millî davamızdır. Kıbrıs Türkünden egemenlik haklarından vazgeçmesini isteyenler, Kıbrıs Adası’ndaki sorunu adadaki iki toplumun üzerine bırakmaya çalışanlar, Kıbrıs Türklerinin Rumların iradesi altında bir azınlık olarak yaşamayı kabul etmesini bekleyenler artık gaflet uykusundan uyanmalıdırlar. Başta Güney Kıbrıs’taki Rumlar ve Yunanistan olmak üzere, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği artık kuzeyde diliyle, kültürüyle ve o toprakların esasen gerçek sahibi bir milletin var olduğunu, bütün kurumlarıyla kırk yıldan bu yana bir Türk devleti bulunduğunu kabul etmek ve tanımak zorundadır. Türkiye olarak bu süreci bir basamak daha yukarı taşıyarak farklı stratejileri kurgulamak durumundayız. Kıbrıs Adası’nın tümü üzerindeki garantörlük hakkımız ve yetkimiz kapsamında Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin sözde Kıbrıs cumhuriyeti olarak dayatılan mevcut statüsünün yeniden değerlendirmeye alınması sürecini başlatmalıyız. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm sağlamak için Rumların kendilerini adanın tek sahibi olarak görmekten vazgeçmeleri, Kıbrıs Türkünün self determinasyon yani kendi kaderini belirleme ve kendi kendini yönetme hakkına saygı duymaları gerekmektedir. Türkiye, Doğu Akdeniz'de hem kendisinin hem de Kıbrıs Türkünün hak ve çıkarlarını korumak, adadaki kardeşlerinin can güvenliğini sağlamak hususunda kararlıdır. Demokratik Sol Parti de Türkiye'de tam otuz sekiz senedir kapısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bayrağı dalgalanan tek siyasi partidir. Onun için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi, ekonomik ve sosyal bakımdan daha da güçlenmesi, Kıbrıs Türk halkının refah seviyesinin artırılması için alınacak kararlara ve yapılacak olan icraatlara desteğini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tereddütsüz sürdürecektir.

Sözlerime son verirken, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutluyor, sonsuzluğa akıp giden yıllar içinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bundan böyle “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” adıyla sonsuza kadar hür ve bağımsız olarak yaşamasını diliyorum.

Bu vesileyle, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını bağımsızlık aşkı ve vatan sevgisiyle bayraklaşan kutsal vatan toprakları uğruna canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Aynı şekilde, Kıbrıs Türkü’nün özgürlük mücadelesinde öncü kahramanlar olarak tarihe geçen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temellerini atan Doktor Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ı şükranla yâd ediyorum.

Büyük bir cesaret örneği göstererek Barış Harekâtı’na karar veren, harekâtın başından sonuna kadar örnek bir diploması yürüten dönemin Başbakanı, Onursal Genel Başkanımız Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve 37’nci Cumhuriyet Hükûmeti’nin vatansever kabine üyelerini şükranla yâd ediyor, bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

Sözlerimi, Kıbrıslı şairimiz Mehmet Levent’in şu dizeleriyle bitirmek istiyorum:

“Akdeniz göklerinde güvercinler salınsın

Özgürlük şarkıları, dağa taşa yazılsın

Hakkın ve adaletin bükülmez kolu gibi

Yaşasın Kuzey Kıbrıs, Cumhuriyet yaşasın…”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı