Dövizdeki artış ve ABD yaptırımına karşı sert açıklama
SİYASET 13.08.2018 14:58:39 527 0

Dövizdeki artış ve ABD yaptırımına karşı sert açıklama

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkan Vekili ve Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) Başkanı Ömer Faruk Sakarya, ABD´nin Türkiye´ye yönelik uygulamaya koyduğu ekonomik yaptırım ve dövizdeki manipülatif hareketlerin dünya

ABD´nin Türkiye´den satın alınan çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarılması kararının uygulamaya konulmaya başlanmasıyla dövizde bir süredir yaşanan, spekülasyona dayalı hareketlilikle başlayan ekonomik savaşta yeni bir cephe de açılmış oldu. ABD´nin Türkiye ekonomisini bozmaya yönelik başlattığı hamleler Türk iş dünyasında büyük infiale yol açarken, TÜGİK Genel Başkan Vekili ve Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya´dan da sert açıklama geldi. Hain darbe girişimi ve terör saldırıları dahil ülkemizi bölmeye, parçalamaya, güçsüz bırakmaya yönelik her türlü girişime karşı her zaman devletin yanında olduklarını hatırlatan Başkan Sakarya, ABD´nin yaptırımını ?Kuralları olmayan ekonomik savaş ve ekonomik terör´ olarak nitelendirdi. ABD´nin yaptırımının ekonomik savaşta gelinen son nokta olduğunu, Türkiye´nin ekonomik kıskaca alınarak güçsüz düşürülmek istendiğini kaydeden Sakarya, ?ABD kaynaklı, ancak, batılı ülkelerin de içinde olduğu ekonomik savaşın amacı sadece ABD´nin siyasi taleplerinin karşılanmaması değil, buna destek veren batılı sermayenin reel faiz artırımı ile kârlarını yükseltme istekleridir. Gece yarısı operasyonları, büyük miktarlarda döviz alımları, dövize spekülatif operasyonlar yaparak Türk Lirası´nın değerini düşürmek, Türkiye´yi dövizle dize getirmek istiyorlar? dedi. Ekonomik göstergelere bakıldığında borç yükü ve bütçe açığında Türkiye´nin AB ülkelerinden daha iyi durumda olduğunu bildiren Sakarya, şunları söyledi:

 

?2013´ yılından bu yana ülkemiz ekonomisini bozmaya yönelik ABD merkezli, ancak, bakıldığında batılı ülkelerin de destek verdiği görülen ekonomik bir savaş yürütülmektedir. Hain darbe girişimi dahil, Türkiye´ye karşı oynanan oyunda kurşunla ülkemizi dize getiremeyenler şimdi kurla saldırarak bize diz çöktürmek istiyorlar. İstikrarın yaşandığı ülkemizde kurların artışı için hiçbir sebep olmamasına karşılık, yapılan siyasal ve ekonomik saldırılar, spekülatif hareketlerle dövizin yükseltilmesi ekonomik savaşın ta kendisidir. Bu savaşta ABD´nin ülkemize yönelik aldığı son karar da, ekonomik kuralları ve koşulları olmayan, dünya ticaret kurallarına uymayan, tamamen siyasi ve kişiler üzerinden saldırıların sonuncusudur. Yürütülen ekonomik savaş, hain darbe girişimi kadar alçakça bir durumdur. 15 Temmuz´da tankın önünde durarak, kurşunlara hedef olarak vatanını savunan Türk Milleti, ekonomik savaşta da devletinin yanındadır. Çukurova GİAD olarak tüm üyelerimizle konuyu dikkatle takip ediyoruz. Haklı olduğumuz bu konuda ülkemize karşı oynanan oyunun farkındayız, devletimizin, hükümetimizin yanındayız. Üyelerimizin hiçbiri ticaretin genel kuralları dışında bu olaya prim vermeyecek, prim verecek harekette bulunmayacaktır. Her fırsatta ?Türkiye bizim önemli bir müttefikimiz´ diyen ABD´nin yürüttüğü ekonomik savaş sonuçsuz kalacaktır. Her zaman dimdik, yıkılmadan ayakta duran, üreten, ekonomisini güçlü yapan Türk Milleti, yine sağlam durup ülkemize karşı yürütülen bu savaşın kazanılmasını da sağlayacaktır. Güçlü Türk ekonomisinin performansı dövize bağlı değildir. Kurlarla bu yaptırımla veya baskıyla hiçbir sonuç elde edemeyecektir.? (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı