Doğu Türkistanlılar Türkiye’nin desteğini arttırmasını bekliyor
DÜNYA 6.07.2023 11:47:00 583 0

Doğu Türkistanlılar Türkiye’nin desteğini arttırmasını bekliyor

İstanbul’da yaşayan Doğu Türkistanlılar, 5 Temmuz 2009 Urumçi olaylarının 14’ncü yılı nedeniyle Tarabya'daki Çin Başkonsolosluğu yakınında biraraya gelerek Çin’in Uygurlara yönelik politikalarını protesto etti.

Protestoya katılan Doğu Türkistan dernek temsilcileri, tüm dünyanın sessiz kaldığı bir ortamda Türkiye’nin Uygur halkına desteğini daha çok arttırmasını beklediklerini ifade etti.

“Soykırım suçuna sessiz kalanlar bu yaşananların sorumlusudur”

VOA Türkçe’ye konuşan Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTANDER) Başkanı Burhan Kavuncu, dünya kamuoyunun, Çin’in Uygur Türkleri’ne soykırım uygulamasına sessiz kalarak bu katliama ortak olduğunu söyledi.

Kavuncu, “2017 yılından beri Doğu Türkistan’da yaşayan 40 milyon Türkçe konuşan Müslüman bir halk yok ediliyor. Ortadan kaldırılıyor, tarihten siliniyor. Bu çok büyük ve önemli bir olay. Bütün insanlar, bütün devletler bunun sorumlusudur. Bu soykırım suçuna maalesef sessiz kalanlar bu yaşananlara ortak olmuş oluyor. Herkese sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

“Devletler samimi değil, halkların bize sahip çıkmasını istiyoruz”

Çin’e rakip olan ülkelerin, Çin’in dünyada ekonomik ve askeri olarak büyük bir gücü olması sebebiyle Doğu Türkistan meselesini zaman zaman Çin’e karşı pazarlık konusu yaptığını ifade eden Kavuncu, “Ama bunun ilk pazarlıkta feda edildiğini görüyoruz. Ülkeler kendi şartlarına, dış politikalarına göre politika biliyorlar. O bakımdan biz devletlerin samimi bir şekilde Doğu Türkistan halkının feryadına sahip çıkmayacakları kanaatindeyiz. Bu yüzden halkların bize sahip çıkması bizim için daha önemli. Biz ancak bu şekilde var olabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Uygur Türkleri’ne desteğinin güçlenerek devam etmesini bekliyoruz”

Geçtiğimiz hafta MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir’in Türkiye ziyaretinin önündeki engellerin kaldırılması yönündeki çağrısının kendilerini çok memnun ettiğini ifade eden Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Başkanı Abdüsselam Teklimakan, “Rabia Hanım’ın Türkiye’ye gelmesi, davamız açısından çok önemli. Ama gelebilir mi gelemez mi bu noktada çok emin değiliz. Çünkü yasalar var uluslararası teamüller var. Bu konuda net bir tahminde bulunmak zor” diye konuştu.

Doğu Türkistan mevcut durumundan kurtulması Türkiye gibi Müslüman ülkelerin tepkileriyle mümkün olabileceğini kaydeden Teklimekan, “Türkiye Cumhuriyeti hükumetinin son 2-3 yıl içerisinde yaptığı açıklamaları ve tutumlarını takdir ediyoruz. Bu tutumun biraz daha güçlenerek devam etmesini bekliyoruz” dedi.

İstanbul'daki Doğu Türkistanlılar, 5 Temmuz 2009 Urumçi olaylarının 14’ncü yıldönümünde ellerindeki pankartlarla Türkiye'den destek istedi
İstanbul'daki Doğu Türkistanlılar, 5 Temmuz 2009 Urumçi olaylarının 14’ncü yıldönümünde ellerindeki pankartlarla Türkiye'den destek istedi
“Binlerce göçmene nasıl sahip çıkılıyorsa Doğu Türkistanlı kardeşlerimize de sahip çıkılmalı”

Uygur Tükleri’ne destek vermek için alanda bulunan Mahmut Demir, Türkiye’deki siyasilerin Uygurlar’a desteğini zayıf bulduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Uygurlar bizim soydaşlarımız. Bugün Türkiye’de yaşayan binlerce göçmene nasıl sahip çıkılıyorsa bizim Doğu Türkistanlı kardeşlerimize de bütün siyasilerin iktidarın sonu nereye varırsa varsın sahip çıkması gerekiyor.”

“Türkiye’nin kendi sıkıntıları var, bu yüzden destek veremez”

7 yıldır Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlı Hacı Abdulkerim, Türkiye’nin Doğu Türkistanlılar’a destek vermesi durumunda Çin ile arasında siyasi sorun olacağını düşündüğünü söyledi ve “Türkiye’nin kendi sıkıntıları var bu yüzden destek veremez. Gönülden belki verir ama eyleme geçirmesi çok zor” diye konuştu.(Kaynak:VOA)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı