DO.DR. AKDOĞAN HİTİTÇE 170 TABLETİN ÇEVİRİSİNİ YAPTI
KÜLTÜR SANAT 5.04.2017 15:40:22 1179 0

DO.DR. AKDOĞAN HİTİTÇE 170 TABLETİN ÇEVİRİSİNİ YAPTI

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde 2010 yılında yapılan toplantı sonucunda, Boğazköy´den ele geçen yayınlanmamış 170 tabletin yayın hakkı verilen Doç. Dr. Rukiye Akdoğan 2010-2014 yılları arasında bu orijinal tabletler üzerinde çalışarak tabletlerin t

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rukiye Akdoğan, Hititlerin Başkenti Çorum-Boğazköy´den ele geçen Bo 4680 ile Bo 5000 numaraları arasına ait toplam 170 adet Hititçe çivi yazılı tabletin çevirisini yapıp Almanya-Wiesbaden´de Dresdner Beiträge zur Hethitologie serisinin 46. cildinde 2 cilt şeklinde yayınlayarak bilim dünyasına kazandırdı. Bu eserlerden Bo 4949 nolu tablet Çukurova´nın Hititler dönemindeki adı Kizzuwatna´da kutlanan bayram törenine ait.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde 2010 yılında yapılan toplantı sonucunda, Boğazköy´den ele geçen yayınlanmamış 170 tabletin yayın hakkı verilen Doç. Dr. Rukiye Akdoğan 2010-2014 yılları arasında bu orijinal tabletler üzerinde çalışarak tabletlerin transkripsiyon (çeviri yazısı) ve kopyalama işini tamamladı. Transkripsiyon işini bitirdikten sonra Haziran-Temmuz 2011´de 1,5 aylık bir çalışma sonucunda transkripsiyonları Akademie der Wissenschaften und der Literatur Mainz´daki zengin fiş koleksiyonunu kullanmak suretiyle tabletlerin paralel ve duplikat (ikinci nüsha) metinlerini bulma fırsatını elde eden Doç. Dr. Akdoğan, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi;

 

?Türkiye´de Hitit Çivi Yazısı Bilen Uzman Sayısı 25´i Geçmez.?

?Söz konusu çivi yazılı tabletler, 1915-1917 yılları arasında konservasyon ve yayın çalışmaları yapmak amacıyla Berlin´e gönderilmişti. 1987´de tabletler geri alındı ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi´nde koruma altına alındı. Anadolu´nun en eski yazılı belgeleri olan M.Ö. iki binlerde Anadolu ve komşu bölgelerden bilgiler sunan ve Hititlerin Başkenti Çorum Boğazköy´den ele geçirilen bu tabletler emsalsiz ve paha biçilemez değerdeler. Ülkemizden elde edilen çivi yazılı Hitit tabletlerinin sayısı 30 bini aşmıştır ve Hitit çivi yazısı bilen uzman sayısı ülkemizde oldukça azdır, bu sayı 25´i geçmemektedir.?

 
   

?Hititler Döneminde Çukurova´da Kutlanan Bayram Töreni Anlatılıyor.?

?Tabletlerin konuları Kizzuwatna´da (Çukurova) kutlanan bayram ritüelleri, diğer bayram ritüelleri, talimatlar, Büyük deniz ve tarmana-denizi için ritüel, Güneş Tanrısına kralın duası, Kuruştama ile antlaşma, Hitit kralı IV. Tudhaliyaş´ın prensler, "beyler" ve "yüksek mertebedekiler" (LÚ.ME? SAG) için talimatları, Ölü ritüelleri, Hititçe-Hurrice ritüel ve yalvarma fragmanları, Yeryüzünün Güneş Tanrıçası için ritüeller, Zippalanda ve Daha Dağı bayram fragmanları, kral heykelleri için kurbanlar, Tanrı Anzili ve Zukki´nin kayboluşu ve geri dönüşü, Yeraltı tanrıları için bayram fragmanları, mahkeme protokolleri, Hazzi dağı için ritüel, metaller, aletler ve silahların envanterleri, doğum ritüelleri, kehanetler, Hititçe mektup fragmanları oluşturmaktadır. Çivi yazılı tabletlerin transkripsiyonlardan oluşan kitap, Dresdner Beiträge zur Hethitologie serisinin 46. cildin 1. bölümünde ve kopyalarından oluşan kitap 2. bölümünde yayınlandı.?

nuşmaş DİNGİR aşşuli pahşaru

Doç. Dr. Rukiye Akdoğan, yaz aylarında Ankara´da müzede çalışma izni veren Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne, çalışma süresince her türlü kolaylığı sağlayan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi´ne ve Mainz´da çalışma süresince maddi destek sağlayan Yükseköğretim Kurulu´na teşekkür ederek açıklamasına "nuşmaş DİNGİR aşşuli pahşaru" Türkçesiyle "Tanrı sizi iyilikle korusun!". şeklinde son verdi. 

   

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı