Diyaliz hastalarında beslenme ve kilo kontrolü neden önemli?
SAĞLIK 20.07.2022 11:46:00 652 0

Diyaliz hastalarında beslenme ve kilo kontrolü neden önemli?

uzmanlar, “Böbrek hastalarının çok zayıf veya çok kilolu olmaları önerilmezken ideal kilo oranına ulaşmaları ve ideal kiloda kalmaya özen göstermeleri tavsiye edilmektedir"diyor.

Diyaliz hastaları için beslenme ve kilo kontrolünün çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, “Böbrek hastalarının çok zayıf veya çok kilolu olmaları önerilmezken ideal kilo oranına ulaşmaları ve ideal kiloda kalmaya özen göstermeleri tavsiye edilmektedir. Böbrek hastalarının kilo oranlarını kontrol altında tutmaları ve iki diyaliz seansı arasında 1,5 - 2 kilodan fazla almamaları gerekmektedir.” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, tuz ve sıvı tüketiminin de hekimin belirlediği sınırlar içinde tutulması gerektiğini söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) Diyaliz Program Başkanı Öğretim Görevlisi Meliha Çakmak, diyaliz tedavisine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Diyaliz tedavisi ile yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor

Çakmak, diyaliz tedavisini “vücutta birikmiş üre, kreatinin gibi toksik seviyeye ulaşmış elektrolitlerin ve aşırı sıvının diyalizör adı verilen yapay bir membran ve özel diyaliz makinası aracılığı ile vücuttan uzaklaştırılması işlemi” olduğunu söyledi. Çakmak, “Diyaliz tedavisi, bozulmuş böbrek işlevlerinin bir kısmını düzenleyerek yaşamın devam etmesini ve hastaların yaşam kalitelerini arttırabilmelerini sağlamaktadır.” dedi.

Böbrek fonksiyonlarının bozulduğu durumlarda kullanılabiliyor

Diyaliz tedavisinin ilerlemiş böbrek yetmezliğinin tedavisinde etkin şekilde kullanıldığını kaydeden Öğretim Görevlisi Meliha Çakmak, “Bununla beraber böbrek fonksiyonlarının bozulduğu bazı akut durumlar için de diyaliz tedavisi tercih edilmektedir. Bunlar ağır kanamalar, şiddetli kusma ve ishaller, yanıklar, enfeksiyonlar, yanlış kan transfüzyonu, idrar yolları tıkanıklıkları, düzensiz kullanılan ilaçlar, büyük ameliyat komplikasyonları, septik ve anafilaktik şok, gebelik dönemindeki kanamalar ve gebelik zehirlenmeleri, akut böbrek ve damar hastalıkları olarak sıralanabilir.” diye konuştu.

Diyaliz hastaları bu önerilere dikkat!

Çakmak, diyaliz hastalarının dikkat etmesi gereken noktalara da işaret ederek hemodiyaliz hastalarının “diyaliz programına” uymasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Öğretim Görevlisi Meliha Çakmak, diyaliz hastalarının mutlaka uyması gereken noktaları şöyle sıraladı:

- Diyaliz hastaları için beslenme ve kilo kontrolü çok önemlidir. Böbrek hastalarının çok zayıf veya çok kilolu olmaları önerilmezken ideal kilo oranına ulaşmaları ve ideal kiloda kalmaya özen göstermeleri önerilmektedir. Böbrek hastalarının kilo oranlarını kontrol altında tutmaları ve iki diyaliz seansı arasında 1.5 - 2 kilodan fazla almamaları gerekmektedir.

- Tuz ve sıvı tüketimi, hekimin belirlediği sınırlar içinde tutulmalıdır.

- Fosfor ve potasyum tüketimi de kontrol altında olmalıdır.

- Kan düzeyinde fosfor, kalsiyum ve parathormon seviyelerine göre D vitamini kullanılması gerekebilir.
 

Pandemi diyaliz hastalarını nasıl etkiledi? 

Diyaliz Program Başkanı Öğretim Görevlisi Meliha Çakmak, Türk Böbrek Vakfı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Covid-19'un tedavi süreci içinde ve sonrasında sıklıkla görülebilen akut böbrek yetersizliğinin, son dönem kronik böbrek yetersizliğinin önemli nedenlerinden biri olduğunu ve hastalığın uzun vadede kronik böbrek yetersizliği ve diyaliz hastası sayısında önemli artışa neden olacağının düşünüldüğünü kaydetti. 

Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor 

Böbrek yetmezliği kronik bir süreç olduğundan, diyaliz tedavisine de ara vermenin mümkün olmadığını kaydeden Çakmak, “Covid-19 önlemleri kapsamında da hastalar, ister evlerinde ister bir diyaliz merkezinde tedavilerini sürdürmek zorundadırlar. Bu hastalarda Covid-19 enfeksiyon bulaş riskinin azaltılması için, ulusal ve uluslararası organizasyonların önerisi doğrultusunda diyaliz merkezleri de çeşitli önlemler almıştır. Bu hastalar, imkanları ölçüsünde mümkünse toplu taşıma araçları kullanmadan kendi özel araçları ile tedavi alacakları merkezlere ulaşmalıdırlar. El ve yüz hijyenine maksimum özen göstermek zorundadırlar. Zorunlu bir neden olmadıkça evden çıkmama, insanlara 1,5 metreden daha fazla yaklaşmama, zorunlu olarak kalabalık ortamlara girme durumunda ise maske takma kuralları böbrek hastaları için hayati öneme sahiptir.” diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı