DİSK ve Türk-İş
GÜNDEM 28.12.2020 13:22:00 702 0

DİSK ve Türk-İş'ten asgari ücrete tepki

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “mücadelenin yeni başladığını bu rakamın insan onuruna yarışmayan sefalet ücreti olduğunu” söyleyerek tepki gösterdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü ve son toplantısını bu sabah Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yaptı. Toplantının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılı için asgari ücret teklifini açıkladı. Asgari ücret 500 liralık artışla net 2825 olarak açıklandı.

Sendikaların beklentisi 
DİSK asgari ücretin 3 bin 800 lira Türk-İş ise 3 bin lira üzerinde olmasını istiyordu açıklanan rakamla sendikaların beklentileri karşılanmamış oldu.

Kadıköy’de asgari ücret açıklanırken açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “mücadelenin yeni başladığını bu rakamın insan onuruna yarışmayan sefalet ücreti olduğunu” söyleyerek tepki gösterdi. Çerkezoğlu, İşçileri sefalete tekrar mahkum ettiniz. Bu mu sizin adaletiniz? Bu asgari ücretle buranın ucuz emek cenneti olduğunu tekrar teyit ettiniz. 1 Ocak’tan itibaren bütün işçilerle birlikle mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Türk-İş: "Hükümetin ve patron kesiminin bu kararına muhalif kalıyoruz"   

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılı asgari ücretini 2825 lira 90 kuruş olarak açıkladı. Bakan Selçuk, "Verdiğimiz asgari ücret desteğini bu sene tüm işletmeler için 756 lira olarak sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Türk-İş ise asgari ücret kararına, "Hükümetin ve patron kesiminin bu kararına muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz" diyerek tepki gösterdi. Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, "Karara muhalif kalıyoruz, katılmıyoruz.Açıklanan ücret işçi beklentilerini karşılamaktan uzak" dedi.

Edip Gülnar, "Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir geçimi sağlamalıdır"

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebidir" dedi. Asgari ücretin açıklaması öncesi, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in aldığı ortak karar, tüm illerde aynı saatte düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tekrar deklare edildi.

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, ortak kararı dün Bölge Temsilciliği önünde yaptığı basın açıklaması ile duyurdu. Türk-İş'e bağlı sendika başkanlarının da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, "İşçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınması günümüz yeni Covid-19 salgını döneminde daha da önem kazanmıştır. Üçlü yapıda çalışmalarını sürdüren Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), asgari ücret düzeyinin belirlenmesinde işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının dikkate alınması gereğini önemle belirtmektedir.    Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Pazarlık konusu edilmemelidir" dedi.

Edip Gülnar, sözlerine şöyle devam etti: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu’nca “bekar bir işçi için” hesaplanan” yaşama maliyeti Kasım 2020 ayı itibariyle net 2.792 TL’dir. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır. 2020 Aralık ayında gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışları da bulunmamaktadır.Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin,  tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesi sağlanmalıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda belirleyici olan Hükümetin tutumudur. Geçmiş kimi yıllarda olduğu gibi Hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır. İnsan onuruna yaraşır bir geçimi sağlayacak bir asgari ücretin yürürlüğe girmesi için tüm imkanlarını seferber etmelidir. İşçi temsilcileri “insan onuruna yakışır” bir düzeyde asgari ücret belirlenebilmesi için Komisyon çalışmaları sırasında temel alınması gereken ilkeleri belirlemiş ve kamuoyu ile paylaşmıştır. Üç İşçi Konfederasyonu, 4 Aralık 2020 günü ortaklaştırdıkları “insan onuruna yaraşır bir asgari ücret” belirlenmesi talebinin arkasında durmaktadır. Çalışanların kabul edeceği, işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret ancak bu şekilde mümkün olacaktır."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı