DİSK,
GÜNDEM 30.10.2021 08:54:00 570 0

DİSK, "Cumhuriyetin var edilmesi için işçi sınıfına önemli görevler düşmektedir"

Çerkesoğlu, "Ülkenin çalışan nüfusunun dörtte üçünü oluşturan işçileri, emekçileri yok sayan ve işçi sınıfının müdahil olamadığı bir cumhuriyetin demokratik olamayacağının artık anlaşılması gerekmektedir" dedi.

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun Cumhuriyet’in 98’inci yılı vesilesiyle yaptığı basın açıklamasında, "Sosyal devletten, hukuk devletinden, laiklikten, temsili de olsa demokrasiden giderek uzaklaşılarak Cumhuriyetin temel, ilerici değerlerinin tahrip edildiği koşullarda demokrasi ile güvence altına alınmış bir cumhuriyetin var edilmesi için işçi sınıfına önemli görevler düşmektedir" dedi.
Çerkesoğlu şunları kaydetti:
"Eşitlikçi, özgürlükçü, halkçı, demokratik, laik ve sosyal bir cumhuriyet özleminin toplumun geniş kesimlerince ifade edildiği bir dönemde Cumhuriyetin kuruluşunun 98’inci yılını kutluyor, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyet’i kuranları saygıyla anıyoruz.

Sosyal devletten, hukuk devletinden, laiklikten, temsili de olsa demokrasiden giderek uzaklaşılarak Cumhuriyetin temel, ilerici değerlerinin tahrip edildiği koşullarda demokrasi ile güvence altına alınmış bir cumhuriyetin var edilmesi için işçi sınıfına önemli görevler düşmektedir.

Yurttaşların temel demokratik hak ve özgürlüklerinin giderek daha fazla kısıtlandığı koşullar altında en büyük ihtiyacımız demokratik bir cumhuriyettir. Öte yandan bunun yegâne teminatının, bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçi sınıfının emeğin taleplerine sahip çıkabildiği bir örgütlülüğe sahip olması ve bu örgütlülüğün demokratik bir cumhuriyet mücadelesindeki yeri olduğu unutulmamalıdır.

Ülkenin çalışan nüfusunun dörtte üçünü oluşturan işçileri, emekçileri yok sayan ve işçi sınıfının müdahil olamadığı bir cumhuriyetin demokratik olamayacağının artık anlaşılması gerekmektedir.

İşçilerin, emekçilerin, yoksulların, halkımızın geniş kesimlerinin siyasetten dışlanması, tüm ifade ve katılım kanallarının kapatılması, siyasetin demokratik zeminlerden uzaklaşması neoliberal dönüşümün bir sonucudur.

Bu nedenle işçi sınıfı, gerçekten demokratik ve sosyal bir cumhuriyetin, aydınlık bir geleceğin inşasının öznesi olmalıdır, olacaktır.

Daha fazla kar uğruna on yıllardır işçi sınıfını örgütsüz, sendikasız kılmak için her türlü haksızlığı hukuksuzluğu yapan sermaye kesimleri, ülkemizde cumhuriyetin temel, ilerici değerlerinin aşınmasının ve nihayet içinde bulunduğumuz rejime dönüşmesinin asli sorumlularıdır.

Türkiye’de cumhuriyetin tüm demokratik ilkelerinin yok edilmesi, her türlü eşitsizlik biçimini yeniden üreten neoliberal programın doğal bir sonucudur. Adliyeler ve hapishaneler büyürken adaletin yok olması, sermaye büyürken emeğin haklarının yok olmasının doğal bir sonucudur. İşte bu nedenle bu rejime karşı demokratik bir cumhuriyet iddiası ancak eşitlikçi-halkçı-kamucu bir cumhuriyet iddiası ile birlikte var olabilir.

Özellikle kriz dönemlerinde, geniş kitleler kimlikleri üzerinden bölünerek, ayrıştırılarak, kutuplaştırılarak yönetilmek istenmektedir. Bu nedenle barış, kardeşlik ve laiklik demokratik bir cumhuriyetin olmazsa olmazlarıdır.

12 Şubat 2020’de gerçekleştirdiğimiz 16. Genel Kurulumuzun sonuç bildirgesinde de ifade ettiğimiz gibi “İnsanca yaşayabilmek ve geleceğe umutla bakabilmek için neoliberalizmin ve otoriter rejimin tahribatlarını ortadan kaldıracak ve harcında eşitlik, özgürlük, demokrasi, sosyal ve ekonomik haklar olan Emeğin Türkiye’sini inşa etmek mümkün ve zorunludur”

DİSK, ülkenin tüm değerlerini üreten işçi sınıfının, ülkemizi demokratik bir cumhuriyet olarak yeniden inşa etme iradesini Cumhuriyet’in 98’inci yılı vesilesiyle bir kez daha ortaya koyar."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı