DIŞİŞLERİ: ?POMPEO´NUN YPG´Yİ KÜRTLERLE ÖZDEŞLEŞTİRMESİ KAYGI VERİCİ´
DÜNYA 4.01.2019 16:23:37 323 0

DIŞİŞLERİ: ?POMPEO´NUN YPG´Yİ KÜRTLERLE ÖZDEŞLEŞTİRMESİ KAYGI VERİCİ´

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Pompeo´nun Suriye bağlamında ülkemiz hakkında sarfettiği ifadeleri üslup ve içerik bakımından reddediyoruz. YPG/PKK´nın (ABD tarafından) DEAŞ ile mücadelede ortak olarak görülmesini şiddetle kınıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye´den çekilme kararıyla ilgili konuşurken, ?ABD, Türklerin Suriye´de Kürtleri kıyıma uğratmamasını güvence altına almaya çalışıyor? demiş ve ?Suriye konusunda Trump´ın verdiği talimatlara da değindi: ?Sadece çekilme değil, başkanın ortaya koyduğu diğer tüm unsurlar: Türklerin Kürtleri kıyıma uğratmamasının güvence altına alınmasının önemi, Suriye´de dini azınlıkların korunması? Tüm bunlar, halen ABD´nin misyonunun parçası,? ifadesini  kullanmıştı

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

?ABD Dışişleri Bakanı Pompeo´nun dün (3 Ocak) bir internet haber sitesine verdiği mülakatta Suriye bağlamında ülkemiz hakkında sarfettiği ifadeleri gerek üslup gerek içerik bakımından reddediyoruz. Bakan Pompeo´nun PYD/YPG terör örgütünü Kürtlerle özdeşleştirmesi, eğer kasıtlı değilse, endişe verici bir bilgi eksikliğini göstermektedir.

Türkiye, Suriye´nin siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne kasteden ve kendi milli güvenliğine karşı varoluşsal bir tehdit oluşturan PKK/PYD/YPG ile DEAŞ terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlıkla sürdürecektir. Kürtler dahil tüm Suriye halkını kucaklayan ülkemizin bir terör örgütüyle mücadelesinin Suriye´deki belirli bir topluluğun hedef alındığı şeklinde çarpıtılarak takdim edilmesi asla kabul edilemez.Bu terör örgütünün DEAŞ ile mücadelede ortak olarak görülmesini de şiddetle kınıyoruz.

Türkiye, gerek terörle mücadelesinde, gerek Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulunmasına yönelik çabalarında Suriyeli Kürtlerin haklarının korunmasını gözetmeyi sürdürecektir. PYD/YPG mezaliminden kaçan yüzbinlerce Suriyeli Kürde halen Türkiye´nin evsahipliği yaptığı ve bu kişilerin PYD/YPG baskısı nedeniyle kendi topraklarına dönemedikleri de hatırda tutulmalıdır.?

ABD Dışişleri Bakanı,  ?Türkler Kürtleri kıyıma uğratmasın diye uğraşıyoruz,? ifadesini kullanmıştı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye´den çekilme kararıyla ilgili konuşurken, ?ABD, Türklerin Suriye´de Kürtleri kıyıma uğratmamasını güvence altına almaya çalışıyor? dedi. Trump 19 Aralık´ta Suriye´den çekileceklerini açıklamıştı. ABD güçleri 60 ila 100 gün arasında ülkeyi terk etmeyi planlıyor.

?Düşmanlarımız ne zaman ayrılacağımızı bilmesin´

Pompeo, Suriye´den çekilme konusunda herhangi bir muğlaklık olmadığını ve IŞİD ile mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Amerikalı bakan, birliklerin ne zaman çekileceğine dair soruyu ise ?Size bir takvim veremem. Düşmanlarımızın tam olarak ne zaman ayrılacağımızı bilmesini istemiyorum? diye yanıtladı.Pompeo, Suriye konusunda Trump´ın verdiği talimatlara da değindi: ?Sadece çekilme değil, başkanın ortaya koyduğu diğer tüm unsurlar: Türklerin Kürtleri kıyıma uğratmamasının güvence altına alınmasının önemi, Suriye´de dini azınlıkların korunması? Tüm bunlar, halen ABD´nin misyonunun parçası.?

Türkiye ile ilgili kaygı duydukları konuların bulunduğunu da ifade eden Pompeo, Türk yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı