“Depremzedelerin faturaları kamu kaynaklarından ödenebilir”
GÜNDEM 21.06.2023 09:27:00 702 0

“Depremzedelerin faturaları kamu kaynaklarından ödenebilir”

CHP Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, “Kahramanmaraş depremleri net olarak göstermiştir ki devlet olarak da millet olarak da hiçbir hazırlığımız yok” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, sorunları görmezden gelinen 11 ildeki depremzedelerin unutulduğunu vurguladı.

TBMM’de ‘Deprem Bölgesindeki Vatandaşların Yaşadığı Sorunların Araştırılması’ önerisi üzerine CHP Grubu adına konuşan Dr. Şevkin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 5 ay geçtiğini, bu süre zarfında çadırlarda, konteynerlerde kalan vatandaşların sorunlarının çözülemediğini belirtti. Başta konut olmak üzere, enerji, su, yol, gıda kriziyle baş başa kalan depremzede vatandaşların şimdi de sıcaklarla mücadele etmek durumunda kaldığına dikkat çeken Dr. Şevkin, “Enerji şirketleri çadırlara, konteynerlere elektrik enerjisi vermiyor. Şirketler faturaların derdine düşmüş. Çocuklar sağlıksız ortamlarda kalıyor” diye konuştu.

Deprem bölgesini kapsayan 11 ilin toplam nüfusunun 14 milyon 13 bin 196 kişiden oluştuğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “AFAD’ın açıkladığı toplamda 300 bin 809 çadırın barınma sorununu çözmeye yetebileceğini düşünmek insafsızlıktır” dedi.
“DEPREMZEDELER BİR DE FATURA DERDİYLE UĞRAŞIYOR”
Depremin net olarak devlet olarak da millet olarak da Türkiye’nin böyle büyük bir doğa olayına karşı hiçbir hazırlığı olmadığını gösterdiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Resmi açıklamalara göre depremde 50 bin 500 vatandaşımızı kaybettik ama kayıplarımızla  ilgili net açıklama yok. Biz biliyoruz ki sadece Hatay'da Rönesans'ta 58 ila 80 kadar vatandaşımız hâlâ, beş ay geçmiş olmasına rağmen kayıp. Daha geçen hafta Adıyaman’daki bir enkazdan genç bir kızımızın cenazesi çıkarıldı. Hayatta kalan vatandaşlarımızın dramı bu 5 aylık süre zarfında  bitmek bilmedi. Sel, yağmur, çamurla mücadele eden depremzedeler sıcakların başlamasıyla birlikte başka sorunlarla karşı karşıya kalmaya başladı. Bütün bunlara çözüm üretmek bizlerin görevidir. Cenazelerini yıkayamayan, aylarca barınmak için bir çadır, bir bardak temiz içme suyu bile bulamayan, kışın ısınamayan, günlerce karnının açlığını bile hissedemeyen depremzede vatandaşlarımızın varlığını kimse ama kimse aklından çıkarmasın” diye konuştu.
Depremzedelerin iş, aş, ekmek sarmalında savrulurken bir de fatura derdiyle baş başa bırakılmaması gerektiğini dile getiren CHP’li Dr. Şevkin, “Hayata tutunmaya, psikolojik sorunlarını aşmaya çalışan depremzedelerin su, elektrik, doğalgaz gibi faturaları elbette ki kamu kaynakları kullanılarak karşılanabilir. Türkiye Cumhuriyeti, bunu yapacak güce sahiptir. Sosyal devlet olmanın gereği budur” dedi.
“DEPREM DİRENÇLİ KENTLER OLUŞMALI”
Deprem bölgesinde tüm bunlar yaşanırken hükümetin 100 il 1000 ilçe çıkışıyla göz boyamaya çalıştığını ifade eden Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Yine, bu kentlerde kamu borçları tahsil edilmeye başlandı. İller Bankası, deprem bölgesindeki belediyelerin borçlarını almaya başladı. 11 ilimizde kamu borçlarının da mutlaka silinmesi gerekmektedir. Tüm bunlar yaşanırken 100 tane ilçe ve 100 il yapılmasıyla uğraşılıyor. Bizim yapmamız gereken önce kentleri afetlere karşı dirençli hale getirmektir, depremlere karşı dirençli hale getirmektir. Devlet olmanın gereği budur.”

Konuşmaların ardından ‘Deprem Bölgesindeki Vatandaşların Yaşadığı Sorunların Araştırılması’ önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.(Fİ)


 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı