DEPREMZEDELER, ADANA’YA GÖÇ EDİYOR
GÜNDEM 16.02.2023 12:02:00 1557 0

DEPREMZEDELER, ADANA’YA GÖÇ EDİYOR

Hayata Destek kuruluşu raporunda depremden zarar gören illerden Adana için, "Hatay ve Kahramanmaraş’ta afetten etkilenenler de Adana’ya göç ettiği için daha fazla çadıra ve sahra tuvaletine ihtiyaç vardır” denildi.

Haber: Vahit Şahin

Afetlerden etkilenmiş toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini sağlamayı amaçlayan bir insani yardım kuruluşu olan Hayata Destek kuruluşu, deprem raporu yayınladı. 2005’ten bu yana insanlık, ayrım gözetmeme, tarafsızlık, bağımsızlık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle Acil Yardım, Mülteci Destek, Çocuk Koruma ve Sivil Toplumu Güçlendirme ve Koordinasyon çalışmaları yürüten ve hayatı destekleyen Hayata Destek kuruluşu depremden etkilenen tüm illeri sayarken raporda Adana’ya da yer verdi.
Raporda şunlar kaydedildi:
“ 6 Şubat 2023 sabahı erken saatlerde (4:17) Türkiye'nin güneyinde, Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli, Richter ölçeğine göre 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. 
Deprem, 2 milyonu Suriyeli mülteci olmak üzere yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Malatya'nın yanı sıra Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Hatay gibi komşu illeri de etkilemiştir. 
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, Türkiye ve Suriye'deki afetten etkilenen bölgelerde, 1,4 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 23 milyon kişi yaşamaktadır.1. Depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı meydana gelmiştir. 9 saat sonra meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki ikinci bir büyük deprem de ciddi hasara ve hasarlı binaların yıkılmasına neden olmuştur. 
Son resmi açıklamalara göre 35 bin 418 kişi hayatını kaybetmiş, 105 bin 505 kişi yaralanmıştır. 
Yapılan araştırmalar, 10 ilde 47.000 binanın yıkıldığını veya ağır hasar gördüğünü göstermektedir. Artçı sarsıntıların bir sonucu olarak daha fazla hasar görme riski nedeniyle, insanlar evlerine girememekte, bu nedenle soğuk ve yağmurlu havada, dışarıda kalmaktadır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, afet bölgesinden toplam 237.000 kişinin tahliye edildiğini bildirmiştir. Bölgede hâlâ büyük elektrik kesintileri ve su kesintileri gözlemlenmektedir.. 
Hayata Destek, 2013 yılından bu yana afetten etkilenen Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Hatay illerinde faaliyet göstermekte, mültecilere ve ev sahibi topluluk üyelerine koruma ve geçim desteği sağlamaktadır. Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bu illerde, Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Narlıca mahallesi de dahil olmak üzere Hayata Destek toplum merkezleri bulunmaktadır. Hayata Destek, kalan operasyonel kapasitesini deprem bölgesinde afet müdahalesine yönlendirmiştir. 
Adana, Mersin, Diyarbakır, Batman ve Mardin'de çalışan çoğu Hayata Destek personeli, depremden etkilenmelerine rağmen çalışmaya devam etmektedir 
Hayata Destek’in sahaları arasında en çok etkilenen bölge, dernek personelin temel ihtiyaçlarının ve barınma ihtiyacının da devam ettiği Hatay’dır. Adana, Mersin ve İstanbul'dan gelen Hayata Destek ekipleri ilk 24 saatte Hatay'a ulaşmıştır. Hatay'da acil yardım ve müdahale, afetin ilk günlerinden bu yana gelişmiştir ancak koordinasyon hâlâ sınırlıdır ve afetten etkilenenlerin temel ihtiyaçlara hala ihtiyacı vardır. Hayata Destek’in Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa ekipleri afetten etkilenenlerle iletişime geçmeye başlamıştır. Saha gözlemleri günlük raporlar şeklinde derlenmektedir; 10 Şubat'ta Adıyaman ve Kahramanmaraş illeri ziyaret edilmiştir. Hayata Destek ve Greenpeace iş birliğinde, afetten etkilenen mahallelerin muhtarlarıyla iletişime geçerek telefon aracılığıyla Hızlı İhtiyaç Analizi yapılmaktadır. 
ADANA RAPORU
Hayata Destek, doğrudan gözlemlerle veri toplamaya devam etmektedir. Afetten hayatta kalanlar genel olarak AFAD çadırlarında, okul bahçelerinde, tek katlı spor tesislerinde, araçlarda, acil güvenlik merkezlerinde ve parklarda barınmaktadır. 
Hatay ve Kahramanmaraş’ta afetten etkilenenler de Adana’ya göç ettiği için daha fazla çadıra ve sahra tuvaletine ihtiyaç vardır. Bölgede ihtiyaç duyulan gıda dışı ihtiyaçlar şunlardır: hijyen ürünleri, bebek maması (veya bebeklere uygun diğer gıdalar), hijyenik ped, iç çamaşırı, ağrı kesici, pijama, yetişkin bezi ve battaniye. Güvenli alanlardaki çocukların oyuncağa ve hikaye kitaplarına ihtiyacı vardır. AFAD düzenli olarak gıda sağlamaktadır, ancak çocuklar için süt ihtiyacı vardır. Çölyak hastaları gibi özel diyet ihtiyacı olan insanlar ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. 
Mültecilere yönelik nefret söylemi yükseliştedir. Başta Hatay olmak üzere çevre illerden gelen afetten etkilenenler için barınma sağlanmasına öncelik verilmesi gerekmektedir. Toplanma alanlarında toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakaları yaşandığı bildirilmektedir.”

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu