Deprem sırasında doğal gaz ve elektrikte bekleyen tehlikeye dikkat
GÜNDEM 28.11.2022 11:46:00 2641 0

Deprem sırasında doğal gaz ve elektrikte bekleyen tehlikeye dikkat

Uzmanlar doğal gaz, elektrik ve su konusunda da atılması gereken adımlar konusunda kullanıcıları uyarıyor.

23 Kasım’da Düzce merkezli yaşanan 6.0 şiddetindeki deprem paniğe neden olurken, depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu tekrar hatırlattı. Uzmanlar depremden önce ve sonra alınması gereken önlemler konusunda uyarıyor. Herhangi bir felaket yaşanmaması için depremden önce, deprem anında ve sonrasında doğal gaz, elektrik ve su gibi konulara da dikkat edilmesi gerekiyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com bu konularda olası kazaların önüne geçmek için alınması gereken önlemleri sıraladı. 

Gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirin

Deprem hayatın bir gerçeği. Ancak öncesinde alınan önlemlerle istenmeyen durumların önüne geçmek mümkün. Elektrik, su ve doğal gaz konusunda ise atılması gereken adımlar büyük önem taşıyor. Evinizde önceden alabileceğiniz önlemlerle deprem sonrasında elektrik, gaz ve su gibi konularda sorun yaşamanızın önüne geçecek eylemlerden biri, su, elektrik ve gaz düğmelerinin hangi konumda açık hangi konumda kapalı olduğunu işaretlemek. Bu önlem panik anında hızlı karar vermenizi kolaylaştırabilir. Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirebilirsiniz. Sarsıntı anında kombi ve televizyon gibi büyük elektrikli aletlerin düşme ihtimali de yüksek olur. Bunun önüne geçmek için bu eşyaları duvara sabitlemekte yarar var. Televizyon, bilgisayar ve diğer küçük ev aletlerinin altına kaymayı önleyici pedler yerleştirmek sarsıntı esnasında bu eşyaların yıkılmalarını önleyebilir. Başta yüksek voltajlı aletler olmak üzere kullanmadığınız zamanlarda elektrikli aletlerin fişini çekmek de olası bir depremde istenmeyen durumların oluşmasını önleyebilir. 

Elektrik hatlarından en az 10 metre uzakta durun

Deprem sırasında panik anında alınması gereken önlemler birçok kişi tarafından unutuluyor. Ancak bunları önceden bilmek ve kendini hazırlamak panik anında atılması gereken adımlar için kolaylık sağlıyor. Örneğin, yaralanmayı önlemek için kabloların kopma ihtimaline karşı elektrik hatlarından en az 10 metre uzakta durmak deprem esnasında faydalı olacaktır. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise elektrik hattının toprak altında da olabileceği. Eğer direklerin üstünde görünürde elektrik hattı yoksa elektrik hattının toprak altında olabileceğini unutmayın. Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelebilecek tehlikelere karşı dikkatli olmakta yarar var.

Etrafı kontrol ederken el feneri kullanın

Depremden sonra da elektrik, su ve doğal gazın soruna yol açmaması için alabileceğiniz önlemler mevcut. Bunlardan biri deprem esnasında elektrikler kesildiyse güç geri geldiğinde olası bir yangını önlemek için zarar görmüş ve hasarlı aletleri fişten çekin, ışıkları kapatın. Hem gaz kaçağı ihtimaline karşı hem de bacanın yıkılması durumunda şöminenizi ve sobanızı kullanmayın. Deprem anında oluşabilecek hasarlar arasında gaz kaçağı olması, yanıcı sıvı bir maddenin etrafa saçılması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu durumda çakmak ya da kibrit gibi ateş oluşturacak aletleri kullanmamakta ve ışık düğmelerini açmamakta fayda var. Deprem sonrasında eğer geceyse ve bir ışığa ihtiyacınız varsa etrafı kontrol ederken el feneri kullanın. Gaz sızıntısı gibi bir durum olabileceğini düşünürseniz pencereleri ve kapıları açarak ortamın havalanmasını sağlayın. Hiçbir elektrikli aleti kullanmayın, ocak ya da soba yakmayın ve gaz vanasını kapatın. Sonrasında gaz tedarikçinizi arayın ve bu konuda yardım isteyin. Kendiniz direkt herhangi bir müdahalede bulunmayın. Deprem sonrası ocak, fırın vb. tüm cihazlarınızı kapatın ve fişlerini çekin. Deprem sonrası güvenlik amacıyla sularda da kesinti yaşanabilir. Öncesinde birkaç kap su doldurup bulundurmakta da yarar var. Acil durumlar için acil servis (112), doğal gaz acil hattı (187), elektrik kesinti hattı (186) ve su şebekesi ile ilgili ihbarlar hattını (185) görünür bir yere yazın ve kaydedin. Acil durumlarda bu merkezlerle iletişime geçin.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı