Demir,
SİYASET 13.07.2023 10:38:00 537 0

Demir,"Ek bütçe, vatandaşı vergi ve zam yüküne boğacak"

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Meclis Başkanvekili Önder, birleşimin başında, üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.
Yaklaşık 1,2 trilyon liralık ek bütçenin, vatandaşı vergi ve zam yüküne boğacağını savunan Demir, "Ek bütçe ile kaşıkla verip kepçeyle aldınız. Artık bu ülkede çalışarak kazanmak mümkün değil. Ev, araba almak hayal oldu. İşçinin cebine gireceğini iddia ettiğiniz 500 dolar şimdiden hayal oldu. Emekçiler için hepten karanlık bir dönem başlıyor." diye konuştu.
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş de fındık taban fiyatlarına ve üreticilerin sorunlarına dikkati çekerek, sektörün yeterince desteklenmediğini öne sürdü. Dünyadaki fındığın yüzde 60'ının Türkiye'de üretildiğini belirten Gezmiş, "Fındık, ülkemiz için stratejik bir ürün olmasına rağmen üreticilerimiz şu anda tarım sigortasını bile ödeyemez hale geldi. Acilen Bağ-Kur primleri düşürülmeli. Dünyanın en kaliteli fındığını ürettiğimiz halde maliyetlerini kurtaramadığımız için fındık dalda kalacak." dedi.
Gezmiş, fındık taban fiyatının en az 105 lira olarak açıklanmasını, birinci kalite Giresun fındığının da en az 110 liradan alınmasını talep etti.

AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler ise "dijital suçlar ve çocuklar" konusundaki gündem dışı konuşmasında, milletvekilleri olarak çocuk hakları konusunda sorumluluklarının çok büyük olduğunu söyledi.
Çocukların dijital teknolojilerin kötü amaçlarından ve risklerinden korunması gerektiğini, bunun aynı zamanda birey ve toplum sağlığı açısından bir iç güvenlik sorunu olduğunu vurgulayan Böhürler, "Bağımlılık yaratan sosyal medya ve diğer platformlar, çocukları ailelerinden uzaklaştırıyor, suç çeteleriyle irtibatlaştırıyor ve zaman zaman intiharın eşiğine kadar sürüklüyor. Bu konular, başta üniversitelerce daha fazla çalışılmalı ve yasal zeminleri güçlendirilmelidir." ifadesini kullandı.
TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, değerlendirmelerde bulundu.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, iktidarın, seçimlerden önce mülakatların kaldırılacağı yönünde söz verdiğini anımsatarak, tüm gençlerin kamuda mülakatların kaldırılmasını dört gözle beklediğini söyledi.
Ekonomik sorunlar ve hayat pahalılığı ile mücadele eden gençlerin en büyük şikayetlerinin başında "mülakat zilleti" olduğunu dile getiren Şahin, gençlerin umudunu yurt dışında aradığını, bunun Türkiye için bir beka sorunu olduğunu kaydetti. Şahin, "İktidar milletvekilleri mülakat zilleti nedeniyle vebal altındadır. Şimdi sizleri bu vebalin altından kalkmaya, seçimden önce verdiğiniz sözü tutmaya davet ediyoruz." dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsveç'in NATO üyeliğine olumlu yaklaştıklarını beyan ettiğini aktararak, "Taraflar arasındaki mutabakat metnini incelediğimizde Türkiye'ye verilenlerin yalnızca ileri dönük soyut temennilerden ibaret olduğunu gözlemlemekteyiz. İsveç'in terör suçlularının iadesi sürecini ya da Türkiye'nin haklı güvenlik taleplerini ne ölçüde gerçekleştirdiğine yönelik TBMM'nin kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla genel görüşme çağrısında bulunacağız." diye konuştu.
Müsavat Dervişoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin memur maaşlarında yapılacak düzenlemenin kök ücrete de yansıtılması ve emekli maaşlarında da seyyanen artış yapılması gerektiğine ilişkin açıklamasını desteklediklerini; konuyla ilgili MHP'nin önerge vermesi halinde destek vereceklerini kaydetti.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhur İttifakı olarak AK Parti ile birlikte hareket ettiklerinin altını çizerek, "Çalışmalar elbette yapılacak, mütalaa edilecektir. Bütçe imkanları çerçevesinde dile getirilen görüşlerimiz mutlaka dikkate alınacaktır." dedi.
Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Türkiye'nin gıda enflasyonu konusunda 38 üyesi bulunan OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını ifade etti.

Oluç, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin raporlarına göre Suriye'nin Afrin bölgesi ve çevresinde Kürt halkına karşı insanlık ve savaş suçları işlendiğini iddia ederek, bunların önlenmesi ve sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Genel Kurulun gündeminde hem torba yasa hem de ek bütçe olduğunu söyleyerek, "1 trilyon 119 milyar liralık ek bütçe getiriyorsunuz ancak torba kanunun içerisinde de Cumhurbaşkanına 794 milyar liralık ilave ödenek sağlıyorsunuz. Nereye saklarsanız saklayın getirdiğiniz ek bütçenin toplam miktarı 1,9 trilyon liradır. Hepsini ek bütçenin içerisine koyun, hep birlikte görüşelim." sözlerini sarf etti.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, kız çocuğunu okula göndermek istemeyen veliyi ikna etmek için gerekirse kız okulları açılabileceğini söylediğini aktaran Günaydın, "Milli Eğitim Bakanı'nın karma eğitim sisteminden kız okulları açmaya yönelik ucube anlayışı terk etmesi ve yerine kız ve erkeklerin okullaşma oranlarında neden eksik kalınıyor, bunun üzerine gitmesi lazım." ifadelerini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, AK Parti'nin kurulduğu günden beri milletin ihtiyaçlarına cevap bulacak politikaları ortaya koyduğunu dile getirdi.
Seçim beyannamesinde verdikleri sözleri hayata geçireceklerini anlatan Gül, "Milletimize vermiş olduğumuz tüm sözleri bu dönemde hayata geçireceğiz. Bugün Genel Kurulumuzun iradesine sunulacak kanun teklifimizle en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükseltiyoruz." dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlere değinen Gül, "Bu konuda tarihi adımlar atacağız ve imar hukukunu anayasal düzeye çıkaracağız. İmar affına yönelik değişikliklerin yapılamayacağına ilişkin anayasaya bir hüküm koyacağız. Temel amacımız İstanbul'umuzun, Türkiye'nin her yerinde dirençli konutlarla, dirençli şehirlerle vatandaşımızın yanında olmaktır." diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı