DANIŞTAY SİNOP NÜKLEER  SANTRALİNE YAPILAN İTİRAZLARI KABUL ETTİ
GÜNDEM 25.02.2023 11:56:00 606 0

DANIŞTAY SİNOP NÜKLEER SANTRALİNE YAPILAN İTİRAZLARI KABUL ETTİ

Danıştay, Samsun 3’üncü İdare Mahkemesinin kararını oybirliğiyle bozdu ve ÇED raporunda eksik, yetersiz veya çelişkili hususların olduğuna dikkat çekerek davayı yeniden görülmesi için alt mahkemeye geri gönderdi.

Danıştay, Sinop’ta kurulması planlanan Sinop Nükleer Güç Santralı (SNGS) projesine oybirliği ile ‘dur’ dedi. 15 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin uyarılarına rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verdiği çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptal istemiyle açılan dava geçen yıl nisan ayında Samsun 3’üncü İdare Mahkemesince reddedilmişti. Bunun üzerine aralarında Sinop-Ayancık belediyeleri, Sinoplu yurttaşlar, Sinop Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı odalar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), TEMA Vakfı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu 74 kişi ve kuruluş Danıştay 6’ncı Dairesi’ne itirazda bulundu. İtirazı inceleyen Danıştay, Samsun 3’üncü İdare Mahkemesinin kararını oybirliğiyle bozdu. ÇED raporunda eksik, yetersiz veya çelişkili hususların olduğuna dikkat çeken Danıştay, davanın yeniden görülmesi için alt mahkemeye geri gönderdi.

EVRENSEL Gazetesi internet sitesinde yer alan habere göre, Nükleer Karşıtı Platform, Danıştay kararıyla ilgili yaptığı Sinop Eğitim- Sen Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenledi.  Ülkemizde kurulmak istenen nükleer santralların siyasi kararlarla hayata geçirilmeye çalışıldığının altını çizen nükleer karşıtları, nükleer santralların barındırdığı yaşamsal riskler göz önüne alındığında Danıştayın verdiği kararın gelecek için umut verici olduğunu ifade ettiler. Depremlerin neden olduğu felaketin ardından yeni facialar yaşanmaması adına Akkuyu Nükleer Santral inşaatının ve nükleer santral projelerinin acilen durdurulması çağrısında bulundular.

Toplantıda, Sinop NKP Dönem Sözcüsü İlker Şahin tarafından okunan basın açıklamasında şunlar dile getirildi:

“Ülkemiz büyük bir deprem felaketinin acılarını yaşarken nükleer felaketten bir adım uzaklaşmış olduk. Deprem gerçeğine rağmen Akkuyu nükleer santralinde ısrardan vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Diğer yandan asbestli enkaz kaldırma işlerine karşı halk sağlığı uzmanlarının ve bilim insanlarının uyarılarını dinliyoruz. Dün gece Samsun’da yaşanan depremin şiddetinin küçük ölçekli olması, yaşadığımız insani sarsıntının şiddetini azaltmaya yetmiyor. Böyle bir ülke ve dünya gerçekliği içinde Danıştay kararının tanıklığına başvuruyoruz.

Danıştayın bozma kararına rağmen dava konusu ÇED olumlu kararının hukuksal olarak halen yürürlükte olduğunu ve siyasal iktidarın nükleer hevesinin sürdüğünü biliyoruz. Davayı açtığımız gün nükleerin bütün dünya halklarının hafızasında Hiroşima’dan bugüne mahkum olduğunu, ülkemizdeki görevli ve yetkili mahkemelerde de mahkum etmek için dava açtığımızı ilan etmiştik. Yine aynı gün yaptığımız basın açıklamamızda elde edeceğimiz hukuksal kazanımları sonuna kadar koruma kararlılığımızı ifade ettik. Samsun İdare Mahkemesi’ndeki duruşma sonrasında Sinoplular, nükleer karşıtları, emek ve meslek örgütleri ve bilim insanlarıyla birlikte Mahkemenin kararı hangi yönde olursa olsun Sinop’ta nükleere izin vermeyeceğimizi ortaya koyduk. Samsun İdare Mahkemesi hakimleri, haklı davamızı reddettiklerinde de nükleer santral yapılmak istenen İnceburun’da nükleere izin vermeyeceğimizi bütün Sinoplularla birlikte duyurduk. Danıştayın kararıyla mücadelemiz hukuksal açıdan artık yeni bir evreye girmiş bulunmaktadır. Bizler, aynı kararlılık ve inançla nükleere karşı mücadelemizi devam ettirirken Danıştay kararının itiraf ettiği gerçekleri duyurmaya ve elde ettiğimizi hukuksal kazanımın takipçisi olmaya devam edeceğiz. . (HABER MERKEZİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı