ÇÜTAM’DA ADANA’NIN 101.KURTULUŞ GÜNÜ KUTLANDI
KÜLTÜR SANAT 5.01.2023 07:54:00 1643 0

ÇÜTAM’DA ADANA’NIN 101.KURTULUŞ GÜNÜ KUTLANDI

“101. Yılında Çukurova’nın Kurtuluş Destanı:  Çukurova Koçaklaması” başlığı ile verildi.“Çukurova’nın Kurtuluş Destanı: Çukurova Koçaklaması”nı yazan ünlü şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın hayatı da anlatıldı.

 

Haber:Vahit Şahin

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM)’ın yeni yılın ilk konferansı, “101. Yılında Çukurova’nın Kurtuluş Destanı:  Çukurova Koçaklaması” başlığı ile verildi.

9 yıldan bu yana her Çarşamba günü konferanslarına devam eden ÇÜTAM Kültür Evi Etkinliklerinin Ocak 2023 ayının ilk konferansında Ç.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bedri Aydoğan, Öğretmen Nazan Balcı, Öğretmen Halit Gökmen ve Öğretmen Burak Kanat  tarafından verilen konferans sonunda konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA ANILDI

Ç.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bedri Aydoğan, Çukurova’nın Kurtuluş Destanı:  Çukurova Koçaklaması”nı yazan şairi Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın 1914-2008 yılları arasında 94 yıllık bir ömür sürmüş, uzun şiir yaşamında altmışın üzerinde kitap yazmış, özgün ve verimli bir şair olduğunu belirterek,”Yeryüzünden gökyüzüne uzanan coğrafyasına koşut olarak temaları da çeşitli ve zengindir. Tarih ve tarihî olaylar da onun şiirinde geniş bir yer tutmuştur. Türk tarihinin önemli olay ve kişilerini, en çok da yakın tarihimizi destan özelliğinde eserlerle ele alır. Kurtuluş Savaşı en çok destanlaştırdığı konudur. Bağımsızlık Savaşı adı altında bir dizi destan yazar. Bu destanlarından biri de Çukurova Koçaklaması’dır. Çukurova Koçaklaması, 65 parça şiirden oluşan bir destandır. Fazıl Hüsnü bu destanında, 9 Kasım 1918’de Fransızların İskenderun’a asker çıkarmalarıyla başlayan işgalin 5 Ocak 1922’de Adana’dan son askerin çekilmesiyle sona erişi arasındaki kurtuluş mücadelesini anlatır. Koçaklamada işgal, işgalin oluşturduğu üzüntü ve çaresizlik, direnişin başlaması, çam olarak nitelendirdiği kahramanların gösterdiği yiğitlik, halkın çeteler oluşturması, kanı canı pahasına mücadelesiyle Fransızları bölgeden çıkarması ele alınır” dedi.

Aydoğan şunları söyledi:

“Çukurova’nın kurtuluşunda bölgenin pek çok yerinde olduğu gibi Adana’nın pek çok yerinde de savaşlar olmuş, Adana’nın içinde pek çok cephe açılmıştır. Bu nedenle Adana ve Adanalı Çukurova Koçaklaması’nda anlatılan destanın yazılmasında büyük pay sahibidir. Tüm Çukurovalıların yiğitçe, kanıyla canıyla verdikleri mücadele sonrasında Türk orduları 3 Ocak’ta Tarsus’a ve Mersine girmişler, Fransızlar Mersin Hükümet Konağına çekilen Türk Bayrağını selamlayıp önünde eğilerek gemilerine binip geldikleri gibi gitmişlerdir. 5 Ocak’ta da Türk ordusu Adana’ya girmiş, 7x15 metre büyüklüğündeki ay yıldızlı bayrağımız Ulu Cami ile Büyüksaat Kulesi arasına asılmıştır. Adana’nın kurtuluşu kentin her noktasında bayram coşkusuyla kutlanmış, halk asılan bayrağımızı gururla, coşkuyla, şevkle selamlamıştır. Biz de yüz birinci yılında bu coşkuyu yaşarken bize bağımsızlığımızı armağan eden şehit, gazi tüm Çukurovalıları selamlıyor, önlerinde saygıyla eğiliyoruz.”

Daha sonra Öğretmen Nazan Balcı, Öğretmen Halit Gökmen tarafından Çukurova Koçaklaması’nda verilen mücadele, kazanılan zafer, Çukurova ve Adana’nın kurtuluşunu ele alan destanı Burak Kanat’ın kavalı eşliğinde anlattılar.

Konuşmacılar, Gazetemizin sahibi Çetin Remzi Yüregir’in dayısı olan Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Çukurova Koçaklaması’nda gazetemizin kurucusu Ahmet Remzi Yüregir ve Yeni Adana Gazetesi’nden bahsedilen alıntılar da paylaştı.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra Dr. Öğr. Üyesi Bedri Aydoğan’a teşekkür belgesini Prof.Dr. Çetin Derdiyok, öğretmen Nazan Balcı’ya teşekkür belgesini babası Kazım Arabacı,  öğretmen Halit Gökmen’e teşekkür belgesini Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu ve öğretmen Burak Kanat’a teşekkür belgesini Prof.Dr. İbrahim Deniz Akçalı verdi.

Mahir Fisunoğlu ve Çetin Derdiyok belge takdim ederken, bu etkinliğin daha profesyonel bir şekilde tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini söylediler.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu