Cumhuriyet Gazetesi Yeni Adana
GÜNDEM 25.12.2022 08:43:00 1359 0

Cumhuriyet Gazetesi Yeni Adana'yı yazdı:

"Adana işgal altındayken 25 Aralık 1918’de yayın hayatına başlayan Yeni Adana Gazetesi 105 yaşına girdi. İlhamını ve yol göstericiliğini Atatürk’ten alan Yeni Adana’yı, imtiyaz sahibi Çetin Remzi Yüreğir, Cumhuriyet’e anlattı."

Cumhuriyet Gazetesi'nden Çağdaş Bayraktar imzasıyla yayınlanan haber şöyle:
"İlhamını ve yol göstericiliğini Atatürk’ten alarak işgal Adana’sında 25 Aralık 1918’te yayın hayatına başlayan Yeni Adana gazetesi, 105. Yaşına giriyor. Dünden bugüne Yeni Adana’yı gazetemize anlatan İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir, “Yeni Adana, kendi kuruluş koşullarının tanımladığı düşünsel  ve siyasal  öze bağlı kalmakla  beraber, toplumun olayları ve gelişmeleri izleme hakkını göz ardı etmeden  tarafsız habercilik ilkesine sadık kalmaya devam edecektir” dedi.

Yıl 1918. Yıldırım Orduları Komutanı Mustafa Kemal Paşa, karargahını Adana’ya kurar. Niyeti imzalanacak bir mütarekenin ağır koşullarını kabul etmemek, gerekirse fiili bir direniş ile Güney`den yaklaşan istila ordularını Ceyhan nehri kıyılarında durdurmaktır. Bu kapsamda Adana’da kentin ileri gelenleri ve eşrafla bir toplantı yapar. Ne yazık ki yorgun ve bitkin halk, mücadeleye hazır değildir. Mustafa Kemal Paşa için Anadolu’ya Milli Mücadele’yi anlatma fikri burada filizlenir. Bu durumu sonrasında “Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur” diyerek açıklar. O toplantılarda bulunup da ulu önderi anlayan kişilerden birisi, Ahmet Remzi Yüreğir’dir. Ahmet Remzi Bey, Milli Şehit Kemal Bey’den sonra Boğazlıyan Kaymakamlığı yapan Avni (Doğan) Bey’i de yanına alarak Fransız işgalinin ilk günlerinde Adana gazetesini çıkarır. “Eşeğin kuyruğu hala elimizdedir” manşeti sonrası işgal kuvvetleri gazeteyi kapatır.

ATATÜRK’ÜN VERDİĞİ GÖREV
Avni Bey işgal bölgesinden sürülürken evindeki mühimmat da işbirlikçiler tarafından ortaya çıkarılan Ahmet Remzi Bey idam cezasına çarptırılır. Ancak pes etmezler. Pozantı yaylasına çıkarak Yeni Adana olarak gazeteyi çıkarmaya devam ederler. Gazeteden haberdar olan Mustafa Kemal Paşa, Yeni Adana’yı Kuvayi Milliye haberleşmesinin bir parçası olarak konumlandırır. Cavit Orhan Tütengil’in “Atatürk Türkiyesi’nin ileri karakolu” olarak nitelendirdiği gazete, 105 yıldır çizgisini koruyarak maddi manevi zor şartlara rağmen çizgisini koruyarak yayın hayatını sürdürüyor.


“YENİ ADANA  gazetecilik mesleğinin saygın biçimde gelişmesi yönünde meslektaşlarının yetişmesinde kendisini görevli saymış ve Adana’mıza,  hatta ülkemize nice medya mensubu yetiştiren bir okul  haline gelmiştir” diyen Çetin Remzi Yüreğir, “Bugünlere gelince,  kabul etmeliyiz ki  medya alanında da büyük sıkıntılar, olumsuzluklar yaşanmaktadır.  Genel çizgileri ile ‘Gazetecilik’,   toplum, ulus ve ülke çıkarları bağlamında kendisine düşen sorumluluk alanından giderek uzaklaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Ulusumuzun karanlık bir döneminden başlayıp, eriştiği büyük zaferlerinin ve yarattığı mucizelerin ardından yine bunalımların, iç ve dış tehditlerin yaşandığı bir ortamda Yeni Adana’nın görevini sürdürmeye çalıştığına” değinen Yüreğir, bu durumun Yeni Adana’nın tarihsel misyonunun çok dar bir alanda ve koşullarda da olsa yeniden üstlenilmesini gündeme getirdiğini belirtti. Yüreğir sözlerini, “Atatürk’ün Kurtuluş savaşında, daha sonra devrimleri yaşama geçirmede, yeni bir ulus yaratmada ve Cumhuriyet’i kurmada yükselen  o büyük ve engin gücünün eritilmeye çalışmasına asla kayıtsız kalmayacaklarının” altını çizerek tamamladı."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı