ÇULHAOĞLU:ÇİFTÇİMİZ TARIMDAN UZAKLAŞMAYA MAHKUM EDİLDİ
GÜNDEM 31.03.2022 12:51:00 661 0

ÇULHAOĞLU:ÇİFTÇİMİZ TARIMDAN UZAKLAŞMAYA MAHKUM EDİLDİ

Tüm Dünyada Gübre fiyatları 1 artarken bizde en az 3 artıyor. İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu hububat, gübre ve girdi fiyatları üzerinden iktidara yüklendi.

Çulhaoğlu yazılı basın açıklamasında; Fiyatların hızla yükselmesine ve ithalatçı yönetim tarzına isyan ederek”Yıllardır önlem alın, üreticimizi girdi maliyetleri altında ezmeyin, mazot ve gübre fiyatları ile zirai ilaç ve tohum fiyatlarını sübvanse edin, ithalatçı politikaları bırakıp üretime destek verin, milletimiz pahalılıktan bıktı. Düne kadar 1-2 liraya aldığı ürünleri 10-40 liraya almaya mahkum etmeyin dedik ama, iktidar bunları duymamazlıktan geldi ve bu günlere geldik”.

Türkiye İstatistik Kurumu verileri karşılaştırıldığında ülkemizdeki hububat ürünlerindeki düşüş; Çavdar’da %32, Arpa’da %30,7 Kırmızı Mercimek’te %30,6 Nohut’ta %24,6 Şeker Pancarı’nda %20, Buğday’da %13,9, Yulaf’ta %12,2 olarak yansımıştır.

Bu üretim düşüşü hububat ithalatını artırmış ülkemizde başka sektörlerden elde edilen katma değer, kalkınma alanlarına değil, hububat üretimindeki bu düşüşü dengelemek için kullanılmıştır. Böylece ülkemiz hem gıda amaçlı, hem de hayvancılıkta yem amaçlı üretimde ithalatı büyütmüştür. Ülkemizde 2016 yılında hububattaki ithalatımız 1,4 milyar Dolar iken 2021’de bu rakam 15,6 milyar dolara yükselmiştir. Yani elin çiftçisi zengin edilmiş, bizim çiftçimiz perişan olmaya ve tarımdan uzaklaşmaya mahkum edilmiştir.

“Faiz sebep enflasyon sonuç” diyerek Dolar kurunun yükselmesine sebep olan Ak Parti iktidarı ekranlara çıkıp “Tüm Dünyada gübre fiyatlarıfahiş bir şekilde artıyor” diyor ve dünya ülkelerini örnek gösteriyor. Bu fahiş kelimesi külliyen yanlıştır.

Dünyada bir artış vardır ama bizdeki gibi fahiş değildir. Amerika ve Avrupa kıtasında ortalama gübre fiyatları yüzde 40-45 artarken, bizdeki fiyat artışları yüzde 300- 400 olmuştur.

Ülkemizde yıllık ortalama 6 buçuk milyon ton gübre kullanılmakta.Bunun 5 buçuk milyon tonunu ithal ediyoruz. Bunun nedeni Ak Parti iktidarının yanlış ekonomi ve tarım politikaları sonucu gübre fabrikalarımızı özelleştirmesi ve satmasıdır. Ülkemizi pek çok üründe olduğu gibi gübrede de tamamen dışa bağımlı hale getirdiler.

Ülkemizde DAP gübresi 4 bin liradan 14 bin liraya, ÜRE gübresi 3 bin 600 liradan 12 bin liraya, yüzde 26 CAN gübresinin fiyatı da 1380 liradan 12 bin 178 liraya çıktı.DAP gübresinin fiyatı dünyada yüzde 41,ülkemizde yüzde 250, ÜRE gübresi dünyada yüzde 122,ülkemizde yüzde 230, MAP gübresi dünyada yüzde 38 ülkemizde ise yüzde 100arttı. Birde üzerine zirai ilaç fiyatları yüzde 100 ila yüzde 400 arasında arttı, geçen yıl martta 6.54 TL olan mazotun fiyatı yüzde 350 artışla bugün 23 liraseviyelerine geldi.

Ak Partiler“Ekilmedik bir karış toprak kalmasın” diyorlar ama, bu fiyatlarla çiftçinin nasıl ekim yapacağını, fiyatları nasıl indireceklerini söyleyemiyorlar.

Ülkemizdeki fiyat artışlarının bir tek nedeni var o da Türk Lirasının dolar karşısında aşırı değer kaybetmesi, paramızın pul olmasıdır. Kısaca, dünyadaki gübre fiyatlarının hiç artmamış olduğunu farz etsek bile, bu yönetim anlayışına göre dolardaki yükseliş yüzünden gübre fiyatları bizde yine de en az ikiye katlanacaktı.

Bu iktidar beceri kabiliyetini tamamen kaybetmiştir. Seçim ufukta göründü. Vatandaşlarımız biraz daha sabretsin ve umudunu kaybetmesin.

Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in dediği gibi “Az kaldı. İyiler iktidara gelecek, tüm sorunlar bitecek. Bunun sözünü veriyoruz. Projelerimizle, yetişmiş liyakatli, vizyon sahibi kadrolarımızla ülkemizin içinde bulunduğu bu buhranlı günlerden kurtulacaktır.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı