ÇULHAOĞLU: “İKTİDAR MİLLETİMİZİN AKLI İLE DALGA GEÇMEKTEDİR”
SİYASET 3.02.2022 12:28:00 448 0

ÇULHAOĞLU: “İKTİDAR MİLLETİMİZİN AKLI İLE DALGA GEÇMEKTEDİR”

İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu ,”Bu iktidar sayesinde ne güven, ne istikrar, ne de sürdürülebilirlik kaldı” ifadesini kullandı.

İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu yazılı basın açıklaması yaparak; “Hatırlarsanız, Enerji Bakanı Fatih Dönmez 2021 Aralık ayının sonlarında kendisine sorulan bir soruya cevap verdi ve Elimizde yeterli doğal gaz var, her yılın sonunda bir sonraki yılın planlamasını yaparız” dedi.

Çulhaoğlu, “İyi Parti olarak sürekli söylüyoruz. Yapamıyorsunuz, beceremiyorsunuz, millete vereceğiniz bir şey kalmadı. İnat etmeyin, getirin biran evvel seçim sandığını, milletimizin hakemliğinden kaçmayın” dedi.

Çulhaoğlu şunları kaydetti:

“Bu açıklamadan daha bir ay geçmedi ki sıkıntılar başladı. Önce BOTAŞ, sanayi kuruluşları ve elektrik üretimi yapan santrallerin günlük doğal gaz kullanım miktarını yüzde 60'la sınırladı. Hemen ardından TEİAŞ, organize sanayi bölgelerine üç gün elektrik kesintisi uygulanacağını açıkladı. Şimdi sanayici elektriği yeterince kullanamadan, gerekli üretimi yapamadan anlaşmalarını, sözlerini nasıl yerine getirecek. Bu enerji krizine neden olan resmî kurumların birbirinden haberlerinin olmaması açık bir şekilde koordinasyon, planlama ve öngörüsüzlük değil midir? Ama kılıf hazır. Akp’" Bunlar İran yüzünden oldu "demektedir. Kesinlikle öyle değildir. Ülkemizin 2021 yılında tükettiği doğal gaz miktarı 61 milyar metreküptü. 2022'de de bu ihtiyacın altında bir kullanım olmayacağı açıkken, iktidar milletimizin aklı ile dalga geçmekte, sanayicimizi perişan etmektedir. Akp’nin uzun vadeli kontrata bağladığı yıllık 48 milyar metreküp anlaşması var ortada. Aradaki açık 13 milyar metre küp. Bu rakamın içerisinde İran'ın payı sadece yüzde 10. Yüzde 10'luk bir paydaki kesintiden dolayı krize bahane İran olamaz. Akp fena yakalanmış ve beceriksizliğinin cezasını sanayicimize kesmiştir. Bu kriz kendini göstere göstere geldi. BOTAŞ'ın doğal gaz anlaşmaları yirmi-yirmi beş yıl önce yapılmıştı. İktidar bu anlaşmaların ne zaman biteceğini bilmiyor muydu? 2021 yılında 15,9 milyar metreküplük anlaşma sona erdi. Tabii hemen yeni anlaşma yaptılar. Miktarını da 9,4 milyar metreküp olarak açıkladılar. Sadece bu anlaşmalardan dolayı 6,5 milyar metreküp açığımız oluştu. Ama bu iktidar dedi ki: "Spot piyasadan gaz alır, açığı kapatırız." Peki İstediğimiz zaman spottan gaz alabiliyor muyuz? İmkanı yok. Spottaki gazın fiyatı hem yüksek hem alıcısı çok. Parayı ilk verenler alabiliyor. Hazinemizde paramı bıraktılar ki, gazın parasını verebilsinler.

Dünyanın her yerinde geçerli bir olay vardır ticarette. Güven, istikrar ve sürdürülebilirlik, İhracatçı, aldığı iş için en az altı ay önceden sözleşme yapar ve ona göre sipariş verir, ona göre teslimat zamanını belirler. Bu iktidar sayesinde sanayicimiz itibar kaybına da uğramıştır.

2 Şubat 2022 Çarşamba günü itibarıyla elektrik santrallerinde kullanılan doğal gaza yüzde 14 daha zam yaptılar. Bu zam eninde sonunda elektrikte yeni bir zamma dönüşecektir. Sanayi tesislerinde hem gaz kullanımı kısıtlı, hem elektrik yok. Dolayısıyla yeterli üretim yok. Sanayi tesisleri bu maliyeti kime yansıtacak? Milletimize. Sadece bu kesintilerin ülkemize maliyeti yaklaşık 10 milyar dolar olmuştur. Bu kriz bize iktidarın acil durumlara karşı bir eylem planı olmadığını da göstermiştir.

Akp sayesinde ne güven ne istikrar ne de sürdürülebilirlik kaldı. İç piyasa ve ihracat siparişlerini karşılayamayan fabrikaların kaybı sadece siparişlerle sınırlı olmayacaktır. Korkarım, özellikle yabancı müşteriler nezdinde güven kaybına bağlı olarak ileriye dönük iptaller de yaşanabilir. İktidar her zaman ki egosu ile yine bu sorumluluğu üstüne almayacak ve dış güçler demeye devam edecektir.

Şimdi milletimiz adına Akp iktidarına bir kez daha sesleniyorum. Elektrik zamlarındaki ayak oyunlarını bırakın ve yüzde 127 zam yapıp sonrasında kilovat hesabıyla indirim yapıyormuş gibi davranmaktan vazgeçin. Vatandaşımıza yaptığınız zulmü durdurun ve tahsil edilen tutarları vatandaşlarımıza iade edin.

Her konuda yalan-dolanlarla iktidarda kalmaya heves edip vatandaşımız ile dalga geçmeye devam eden Akp’nin bütün kesimlerde kredisi tükenmiştir ve iktidarı devretme vakti gelmiştir. İyi Parti olarak sürekli söylüyoruz. Yapamıyorsunuz, beceremiyorsunuz, millete vereceğiniz bir şey kalmadı. İnat etmeyin, getirin biran evvel seçim sandığını, milletimizin hakemliğinden kaçmayın.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu