ÇULHAOĞLU:
SİYASET 27.06.2019 14:19:31 374 0

ÇULHAOĞLU: "ADANALI ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR"

Buğday Üreticisi Çiftçilerimize İlave Destek Ödemeleri Yapılmasınıve Tarımdaki Girdi Maliyetlerinin (Tohum, Gübre, Mazot, İlaç, Enerji vb.) DüşürülmesiniTalep Eden İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet ÇULHAOĞLU Ak Parti Hükümetinin Başarısız Ta

Çulhaoğlu verdiği soru önergesinde;

?Çiftçilerimizin ekilebilir tarım arazilerinin daralması, verimin düşmesi, rekoltenin azalması ve tohum, gübre, mazot, ilaç, enerji vb. girdi fiyatlarındaki sürekli artışlar sebebiyle çiftçilerimiz büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Örneğin; buğday hasadını tamamlayan Adana ilimizde, 2018 yılında 1 milyon 749 bin dekar buğday ekili alandan toplam 680 bin ton rekolte elde edilirken, 2019 yılında ekim alanlarının 1 milyon 530 bin dekara gerileyerek 219 bin dekar azalarak daralmış, ilaveten verimin de düşük gerçekleşmesiyle rekolte 500 bin tonun altında kaldığından Adana´lı çiftçilerimiz çok mağdur olmuştur?

Yine; 2019 yılı Mayıs ayının başında tonu 1.480 TL´ye kadar alıcı bulan ekmeklik buğday, Toprak Mahsulleri Ofisi´nin (TMO) açıkladığı fiyatın da etkisiyle hasatta 1.300 liraya kadar gerilemiş, açıklanan bu müdahale fiyatı taban değil piyasada oluşması hedeflenen tavanı belirleyerek mağduriyete yol açmıştır.

Son 16 yılda,52 milyon 250 bin ton buğday ithalatına 14 milyar 100 milyon dolar ödenerekBuğday ithalatında Türkiye Cumhuriyetinin tarihi rekorukırılmıştır.

Buğdayın anavatanı Anadolu topraklarında,16 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 15 Ocak tarihli 649, 650 ve 651 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararlarınız ile?Yurtdışından ithal edilmesi kararı alınan; 1 milyon ton buğdayın, 700 bin ton arpanın, 700 bin ton mısırın ve 100 bin ton pirincin ithalatının ? gümrük vergi oranları sıfırlanarak Toprak Mahsulleri Ofisine tanınan ithalat kotası çerçevesinde;

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması sebebiyle zor durumda bulunan üreticilerimizin daha düşük maliyetle ve daha kaliteli ürünü vatandaşlarımıza sunabilmesi için geçici pansumanlardan vaz geçilerek, başlıca girdi maliyetlerini oluşturan (tohum, gübre, mazot, ilaç, enerji vb) düşürülmesi hususlarında herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Çiftçilerimizin morallerini bozan ve cari açığın artmasına yol açan ithalata dayalı uygulamalardan vazgeçilerek, yabancılara yapılan ödemelerin çiftçilerimize teşvik edici ilave destek olarak ödenmesinin daha doğru olacağı bilinmekteyken neden böyle bir uygulama yapmayı düşünmüyor sunuz?

Ülkemiz 2002´den önce tarım sektöründe dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden birisi iken, Ak Parti hükümetlerinin başarısız tarım politikalarından ve uygulamalarından vaz geçmeyi en son ?Tarımda Milli Birlik Projesi?adı altında açıklanan uygulamayı ve alınan kararları vatandaşlarımız ile paylaşmayı düşünüyor musunuz? (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu