ÇUKUROVA ÜNİVERSİTELİ BİLİM İNSANLARINDAN UMUT VEREN AÇIKLAMA…
SAĞLIK 16.04.2020 12:43:00 655 0

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTELİ BİLİM İNSANLARINDAN UMUT VEREN AÇIKLAMA…

“COVID-19 Virüsünün Çoğalma İmkânını Ortadan Kaldıran Etken Madde Elde Ettik…”

2,5 aydır yoğun bir çalışma içerisinde olan Çukurovalı Bilim İnsanları, yeni tip Coronavirus (COVID-19) hastalığının tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmeyi başardı. Elde edilen etken maddenin virüsün çoğalma imkânını ortadan kaldırdığının tespit edildiğini bildiren bilim insanları, hayvan deneylerine başlayarak hızla çözüm bulmayı hedefliyor. 

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de corona virüse karşı tedavi ve aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken Çukurova Üniversitesinden umut vaad eden bir açıklama geldi. 

Rektör Prof. Dr. Kibar’ı Ziyaret Ettiler

Prof. Dr. Osman Gülnaz, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Doç. Dr. Aygül Küçükgülmez Yandım, Prof. Dr. Sadık Dinçer, Kimya Mühendisi İbrahim Süslü, Dr. Öğr. Üy. Bilge Kaan Tekelioğlu, Doç. Dr. Atıl Bişgin ve Nazrin Murguzova’dan oluşan 8 kişilik araştırma ekibi 2,5 aydır aralıksız sürdürdükleri çalışmalarının ilk sonucunu aldı. Yeni tip Coronavirus (COVID-19) hastalığının tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmeyi başaran Çukurova Üniversiteli bilim insanları, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı ziyaret ederek çalışmaların detayları hakkında bilgi verdiler. 

Prof. Dr. Kibar: “2,5 Aydır Süren Yoğun Çalışmamızın Neticesini Aldık.”

Dünya genelinde yayılan ve ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını başladığından bugüne kadar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bilimsel çalışmalara yoğunluk verildiğini bildiren Rektör Kibar, Çukurova Üniversitesinde de bu anlamda yoğun çalışmaların sürdüğünü ifade ederek şunları söyledi;

“Üniversitemizin farklı fakültelerinden öğretim üyelerinin dahil olduğu 8 kişilik araştırma ekibimiz çalışmalarının ilk sonuçlarını almıştır. Bu çerçevede 2.5 aydır aralıksız sürdürmekte oldukları ortak çalışmaları neticesinde yeni tip Coronavirus (COVID-19) hastalığının tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmişlerdir.” 

“Yeni Etken Madde, Virüsün Kendini Çoğaltmasını Engelleyecek”

“Kamuoyunda açıklandığı üzere COVID-19 virüsü solunum hücrelerindeki Anjiyotensin-Dönüştürücü Enzim 2 (ACE2) isimli reseptörlere bağlanarak hücre içine nüfuz etmekte, böylece akciğerlerde bilinen aktivitelerini göstermektedir. Bilim insanlarımızın geliştirdikleri bu yeni etken madde, virüsün kendini çoğaltması aşamasında kullandığı replikasyon enzimlerinin çalışmasını engelleyerek aktivitesini göstermektedir.”

 

“Hayvan Deneylerine Başlayarak Hızla Çözüm Bulmayı Hedefliyoruz.”

Bugüne kadar yapılan laboratuvar ortamı deneylerinde, üretilen bu molekülün replikasyon enzimlerini engelleyecek aktivitede olduğunu gösteren ön çalışma sonuçları elde edilmiştir. Elde edilen etken maddenin virüsün çoğalma imkânını ortadan kaldırdığı laboratuvar ortamı koşullarında tespit edilmiş ve gelecek için umut vaat etmektedir. Gelinen noktada COVID-19 ile mücadelede bu molekülün kullanılabileceğini öngören Çukurova Üniversitesi bilim insanları, çalışmalarını hızlandırarak in-vivo güvenlik ve etkinlik çalışmaları ile hayvan deneylerine başlayarak hızla çözüm bulmayı hedeflemektedirler.” 

“Bilimsel Çalışmalara Desteğimiz Artarak Devam Edecek.”

“Prof. Dr. Osman Gülnaz (Ç.Ü. Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. Mehmet Çelik (Ç.Ü. Veteriner Fakültesi), Doç. Dr. Aygül Küçükgülmez Yandım (Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi), Prof. Dr. Sadık Dinçer (Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi), İbrahim Süslü (Kimya Mühendisi), Dr. Öğr. Üy. Bilge Kaan Tekelioğlu (Ç.Ü. Veteriner Fakültesi), Doç. Dr.Atıl Bişgin (Ç.Ü. Tıp Fakültesi ve AGENTEM) ve Nazrin Murguzova’dan (Ç.Ü. Biyoteknoloji) oluşan araştırma ekibimize, aylardır gösterdikleri yoğun çaba için ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Bilimsel çalışmaları ile gelecekte bilime evrensel düzeyde katkıda bulunabilme gücüne sahip araştırmacılarımıza bugüne kadar olduğu gibi, bundan böyle de desteğimiz artarak devam edecek.” 

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı