Çok Su içmek Zararlı mı? – Su Zehirlenmesi Nedir
SAĞLIK 9.12.2019 10:51:00 1438 0

Çok Su içmek Zararlı mı? – Su Zehirlenmesi Nedir

Bir diyet parçası olarak gereğinden çok su içmek, bazen istenmeyen ve çok ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Su zehirlenmesi, insomnia bunlardan bazıları.

Çok su içmek su isteksizliğine neden oluyor

Dr. Fevzi Özgönül, aşırı su içmenin vücuda zarar verebileceğini söyledi. Bazı uzmanların yaptıkları ”Her gün 3 litre su ” açıklamalarının uygulanması zamanla uygulayan kişilerde suya karşı isteksizlik oluşturacağını belirtti. Bu sebeple çok su içmek sağlık için faydalıdır görüşleri etkisiz hale geliyor.

Gereksiz su tüketiminin su içme isteğini köreltebileceğini dile getiren Dr. Fevzi Özgönül, “İhtiyaçtan çok su tüketmeye çalışmak, bir süre sonra su içme isteğini azaltacak ve hatta engelleyecektir.

Çok Su içmek Insomnia’ya Neden Oluyor

Aynı zaman özellikle gece saatlerinde gereğinden fazla su içmek uyku kalitesini bozabiliyor. Uykuya geçtiğimiz anlarda vücutda anti-diüretik hormonlar salgılanmaya başlar. Bu durum, gece tuvalet ihtiyacının gecikmesini sağlayarak sağlıklı uyku uyumamıza katkıda bulunur. Bu hormonun etkisiykle böbreklerin çalışması yavaşlar ve uzun saatler boyunca rahat bir şekilde uyuyabiliriz.

Su Zehirlenmesi Nedir? Su Zehirlenmesi Öldürür mü?

Örnek bir olay 2008’de 40 yaşındaki Jacqueline Henson adlı bir kişi, kilo vermek için bir diyet programını uyguladığı sırada günde 4 litre su tükettiği için birkaç saat içinde öldü. Aşırı su nedeni ile su doz aşımından öldüğü bildirilmişti. İngiliz Dietetik Birliği üyesi Dr. Frankie Phillips, “Çok hızlı bir şekilde ve aşırı miktarda su içmek, vücudun dengesini bozuyor.” demişti.

Bir Günde İhtiyaç Duyulan Su Miktarı

Kişiden kişiye, fiziksel aktivitelere, mevsim ve sıcaklık gibi faktörlere, cinsiyete ve yaşa bağlı olarak ortalama olarak günde 1,5 litre su alımı ideal bir orandır. Bu oran bazı insanlar için 1 litre olabilirken bazı insanlar için 2 litre olabilmektedir. Genel gözlem şudur ki eğer idrar renginiz koyulaşmışsa vücudunuzun suya ihtiyacı var demektir. Bunun yanında susadığınız zaman mutlaka su için. Ancak örnek olarak bir anda 1,5 litre su içmeyin. Bu miktarı gün içine yayın. Eğer gün içinde başka içeceklerden de sıvı alıyorsanız illa 1,5 litre içeceksiniz diye bir şey yok.

Doğal ve Temiz Su İçmek Gerekiyor

Öncelikle sağlıklı sıvı alımının en iyi yolu saf ve temiz su içmektir. Meşrubat ve kola gibi içecekler her ne kadar içerisinde çok miktarda su içerse de içeriklerinde bulunan diğer katkı maddeleri nedeni ile vücudun su tutma ve su atma kapasitelerinin dengelerini bozabilmektedir.

Vücudu Susuz Bırakmak Daha Yaygın Bir Davranış

İşin aslı şudur, su zehirlenmesi sık görülen bir durum değildir. Genel olarak insanların büyük bir kısmı gün içinde 1 litrenin altında su tüketerek büyük bir yanlış davranış içindedirler. Ayrıca içilen di-üretik içeceklerle susuzluklarını giderdiklerini sanmaktadırlar. Halbuki bu içecekler di-üretik etkiler nedeniyle böbrekleri fazla çalıştırarak vücuttan idrar yoluyla su atımını hızlandırırlar. Bu nedenle her zaman dengeli olmakta fayda var, çok su içmek kadar az su içmekte sağlık açısından tehlikeli.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı