ÇMO´DAN ÇÖZÜM ODAKLI ?ÇEVRE? SEMPOZYUMU
GÜNDEM 12.05.2017 16:17:33 532 0

ÇMO´DAN ÇÖZÜM ODAKLI ?ÇEVRE? SEMPOZYUMU

Evliya Çelebi Uygulama Oteli Seminer salonunda başlayan Sempozyumun ilk günü açılış konuşmalarıyla başladı. Sempozyumda ilk olarak Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi ÖğrenciKomisyonu Başkanı Atakan Gülşen, komisyon hakkında kısa bir bilgilendirme yapt

-          Doğan, Adana II. Çevresel Paylaşım Sempozyumu ´da (ÇEPAS); Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesinin gelecek nesillerin yaşamda ki payı adına verdiği mücadeleyi ortaklaştırmak, çevresel sorunlara dikkat çekmek, geçici çözümler yerine, kalıcı bütünsel çözümler sunmak amacıyla öğrenci komisyonu yürütücülüğünde düzenlendi

-          Kuzu ?TMMOB´a bağlı odalara sürekli ?siyaset yapıyorlar? şeklinde eleştiriler var. Bir çevre sorunu olduğunda, çevre kirletildiğinde, Çevre Mühendisleri Odası yöneticileri konuşmayacak mı?, bir bina gelişigüzel bilimsellikten uzak yapılıyorsa, İnşaat Mühendisleri Odası Yöneticileri konuşmayacak mı? Yanlış yapılaşma varsa Harita ve Kadastro Mühendisleri konuşmayakcak mı? Tabiki konuşacak.

-          Tümer, ?Ancak bilgi paylaşımını odalar üzerinden yapabilirsiniz. Bu sempozyum buna güzel bir örnek. Bunun için odalara sahip çıkılmalı. Odalar üyelerini geliştiriyor ve halkı bilgilendiriyor. Bu nedenle odalara sonuna kadar sahip çıkmamız lazım?

-          Sözlü ?Biz atıkların geri dönüşü konusunda çalışıyoruz. Bu konuda da iddialıyız. Denetime her zaman açığız. Çevresel normlara uygun şekilde çalışıyoruz. Bu konuda samimiyiz?

-          Karalar ?Malesef Çevre Mühendisliği bilimi hak ettiği değeri göremiyor. Ama bu değeri almalı. Zira gelecekte en önemli değer, toprak ve sudur.  Çevre kirliliği de almış başını gidiyor. Bunun önünü kesecek olan da Çevre Mühendisliği bilimidir?

(HABER ? EYTYUP ALTUN) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendis ve Mimarlık Fakültesi, Çevre Mühendisleri Bölümü Öğrenci Temsilcilikleri ve Çevre Mühendisleri Odası Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)Öğrenci temslciliği ile birlikte 3 gün sürecek II. Çevresel Paylaşım Sempozyumu (ÇEPAS) başladı.

DOĞAN ?AMAÇ ÇEVRE ADINA VERİLEN MÜCADELEYİ ORTAKLAŞTIRMAK?

Daha sonra açış konuşmasını TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan yaptı. Doğan,  Adana II. Çevresel Paylaşım Sempozyumu ´da (ÇEPAS); Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesinin gelecek nesillerin yaşamda ki payı adına verdiği mücadeleyi ortaklaştırmak, çevresel sorunlara dikkat çekmek, geçici çözümler yerine, kalıcı bütünsel çözümler sunmak amacıyla öğrenci komisyonu yürütücülüğünde düzenlendiğini hatırlattı.

DOĞAN  ?TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ, ÇEVRE SORUNLARI ARTTI?

Artan nüfus ve gelişen teknolojilere ayak uydurmak istenirken, tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ve dünyada olduğu gibi Çukurova bölgesinde de çevre sorunlarının her geçen gün arttığına dikkati çeken ÇMO Adana Şube Başkanı Doğan, ?Çevresel sorunlar artmakta lakin çözüm bulma yönünde hizmet üretme ters orantılı olarak azalmaktadır. Bu durum mesleğimizin ?görevli? ibaresiyle itibarsızlaştırılıp, bu ibarenin farklı meslek gruplarına yaptırılmaya çalışılması ve istihdamdaki yetersizlikle net olarak görülebilir? dedi.

DOĞAN ?TEMİZ ENERJİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARI HIZ KAZANMALIDIR?

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü;

?5,5 milyon nüfusa sahip Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan, Anadolu´nun güneyinde yer alan coğrafi, ekonomik ve kültürel bölgemiz, inşa halinde olan ve planlanan 28 adet termik santralle mevcut çevresel tahribatlara yenileri eklenmeye devam etmektedir. Sadece Adana ve Hatay İllerinde mevcut ve planlanan termik santrallerde yılda toplam 67 milyon 407 bin 626 ton kömür yakılması planlanmaktadır. Bu miktar kömürün yakılması ile birlikte yılda 10 milyon 721 bin 782 ton kül açığa çıkacaktır. Ve bu santrallerin kaplayacağı toplam ormanlık alan miktarı 3.645.883,31 m2 yani yaklaşık 365 hektar (Yaklaşık 490 futbol sahası) olarak verilmiştir. Oluşacak tahribatın boyutunun ne denli büyük olduğu görülmektedir. Ülkemiz temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve temiz enerjinin yaygınlaştırılması konusunda ar-ge çalışmalarına hız vermeli, bu konuda gerekli teşvik sağlanmalıdır?

ALİ KUZU ?BİZİMDE SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR?

Daha sonra kürsüye gelen TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu ise Mimar ve Mühendislerin, sorunları bilimsel boyutta çözümleyen aydınlık yüzler olduğunun altını çizdi. Odaların sürekli ?Siyaset yapıyorlar? eleştirileri ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Kuzu ?TMMOB´a bağlı odalara sürekli ?siyaset yapıyorlar? şeklinde eleştiriler var. Bir çevre sorunu olduğunda, çevre kirletildiğinde, Çevre Mühendisleri Odası yöneticileri konuşmayacak mı?, bir bina gelişigüzel bilimsellikten uzak yapılıyorsa, İnşaat Mühendisleri Odası Yöneticileri konuşmayacak mı? Yanlış yapılaşma varsa Harita ve Kadastro Mühendisleri konuşmayakcak mı? Tabiki konuşacak. Tabiki yanlışlara karşı sözü olacak. Her zaman diyoruz. ?Bizimde sözümüz var? doğrudan bilimsellikten yana sözlerimizi söylemeye devam edeceğiz? diye konuştu.

UÇANKUŞ ?SEMPOZYUMUN BAŞARILI SONUÇLANACAĞINA İNANIYORUM?

Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tuba Uçankuş ise sempozyumun anlamlı ve çözüm odaklı olmasının önemli olduğuna değindi. ÇMO Adana Şube yönetimine Sempozyum nedeniyle teşekkür eden Uçankuş, başarılı bir çalışma olacağına inandığını kaydetti.

TÜMER ?ODALAR ÜYELERİNİ GELİŞTİRİYOR, HALKI BİLGİLENDİRİYOR?

Sempozyuma katılan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise sempozyumu hazırlayan gençleri kutladığını söyledi. Mevcut siyasi iradeye teslim olan Üniversitelerin kendini ifade edemediğini savlayan Tümer, ?Ancak bilgi paylaşımını odalar üzerinden yapabilirsiniz. Bu sempozyum buna güzel bir örnek. Bunun için odalara sahip çıkılmalı. Odalar üyelerini geliştiriyor ve halkı bilgilendiriyor. Bu nedenle odalara sonuna kadar sahip çıkmamız lazım? dedi. Çevre sorunlarının son zamanlarda arttığına değinen Tümer, bu sempozyumla da sorunların tespiti ve çözümü konusunda ciddi ilerleme sağlanacağını belirtti.

YÜCEER ?OKUMALIYIZ?

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer ise okumanın bilgilenmenin önemine değindi. Yüceer ?Birinci derecede öğrenmek zorundayız. Bunun için okumalı ve sorgulamalıyız? dedi.

KARALAR ?ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BİLİMİ HAK ETTTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR?

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Çevre Mühendisliği biliminin gelişen dünyada daha çok önemli hale geldiğini ifade etti. Gelişen ve büyüyen dünyaya orantılı olarak çevre sorunlarının arttığını anımsatan Karalar ?Malesef Çevre Mühendisliği bilimi hak ettiği değeri göremiyor. Ama bu değeri almalı. Zira gelecekte en önemli değer, toprak ve sudur.  Çevre kirliliği de almış başını gidiyor. Bunun önünü kesecek olan da Çevre Mühendisliği bilimidir? diye konuştu.

SÖZLÜ ?ÇEVRESEL SORUNLAR GÖZETİLEREK PLANLAMA YAPILMAMIŞ?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de artan hızlı nüfusun çevre sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi. Adana planlanırken çevresel sorunların da planlanması gerektiğine değinen Başkan Sözlü ?Ancak geçimişten gelen bir planlama yok. Çevresel sorunları gözeten bir plan yapılmadı. Bunu birilerini suçlamak için söylemiyorum. Ama sorun bu? dedi.

SÖZLÜ ?BİZ ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASI OLMA KONUSUNDA ISRARCIYIZ?

Adana Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye önem verdiklerini aktaran Başkan Sözlü, Belediyede 50 Çevre Mühendisi istihdam etmiş olmalarının bunun önemli bir göstergesi olduğunu anlattı. Çevrenin samimiyet istediğini vurgulayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ?Biz atıkların geri dönüşü konusunda çalışıyoruz. Bu konuda da iddialıyız. Denetime her zaman açığız. Çevresel normlara uygun şekilde çalışıyoruz. Bu konuda samimiyiz? diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar ve sponsorlar adına Balıkesir Erdek´deki ormana dikilen fidanların sertifikaları takdim edildi. Açış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. ÇEPAS 3 gün sürecek.

SEMPOZYUMA KİMLER KATILDI

II. Çevresel Paylaşım Sempozyumuna, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, ÇMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tuba Uçankuş,TMMOB Adana İKK sekreteri Ali Kuzu, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz , İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya ile Belediyelerin ilgili birimleri, öğrenciler ile ilgililer katıldı 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı