Çin-Tayvan gerginliği: Tayvan Zorunlu Askerlik Süresini Bir Yıla Uzatıyor
DÜNYA 28.12.2022 08:50:00 945 0

Çin-Tayvan gerginliği: Tayvan Zorunlu Askerlik Süresini Bir Yıla Uzatıyor

Tayvan, Çin'den gelen askeri tehditlerin artması üzerine 2024 yılında zorunlu askerlik hizmetinin süresini dört aydan bir yıla çıkarmaya hazırlanıyor.

Demokratik şekilde yönetilen Tayvan'ı kendi egemenliği altına almak isteyen Çin son dönemde adaya askeri, diplomatik ve ekonomik baskıyı arttırıyor. Çin'in bu faaliyetleri arasında son üç yıldır ada civarına her gün hava kuvvetlerini göndermek de var.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen Tayvan'ın barış istediğini ancak kendini savunma ihtiyaçlarını da karşılaması gerektiğini kaydetti.

Tsai askerlik hizmetinin uzatılması kararının çıktığı güvenlik toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında "Tayvan yeterince güçlü olduğu sürece tüm dünyada demokrasinin ve özgürlüklerin beşiği olacaktır ve bir savaş alanı haline gelmeyecektir" dedi.

Tsai, mevcut askeri sistemin yedek askerlerin eğitimi dahil yetersiz olduğunu ve Çin'in artan askeri tehdidiyle baş etmeye yetmediğini, özellikle de ani bir saldırı durumunda yetersiz kalacağını kaydetti.

Tayvan lideri, "Tayvan, dünyaya demokrasi ve diktatörlük arasında kesinlikle demokrasiye inandığını söylemek istiyor. Savaş ve barış arasında barışı seçiyoruz. Vatanımızı ve demokrasimizi savunma cesaretini ve kararlılığını gösterelim" diye konuştu.

Eğitimler artacak

Askerlik hizmeti için silah altına alınanlar, atış talimleri ve ABD askerlerinin kullandığı muharebe eğitimi dahil daha ciddi eğitimler alacak, Stringer uçaksavar füzeleri ve tanksavar füzeleri gibi daha etkili silahları kullanmayı öğrenecek.

Tayvan bu yıl Stinger'lar dahil ABD'nin silah teslimatlarının gecikmesinden şikayetçiydi; ancak Tsai ABD ile yapılan görüşmelerin ardından durumun düzeldiğini söyledi.

ABD'nin Tayvan'daki fiili büyükelçiliği askerlik hizmetiyle ilgili reform açıklamasını memnunlukla karşıladı.

Tayvan'daki Amerikan Enstitüsü'nden yapılan açıklamada "ABD'nin Tayvan'a olan bağlılığı ve Tayvan'ın kendini savunma kapasitesini arttırmak için attığı adımlar, Tayvan Boğazı'nda ve bölgede barış ve istikrarın korunmasına katkıda bulunmaktadır" denildi.

Reuters haber ajansına konuşan bir yetkiliye göre Tsai'nin güvenlik heyeti ve Ulusal Güvenlik Konseyi Tayvan'ın askeri sistemini 2020 yılından bu yana gözden geçiriyordu.

Taipei, dün yaptığı açıklamada Çin'in şu ana kadarki en büyük hava kuvvetleri ihlallerini gerçekleştirdiğini ve 43 Çin uçağının hava savunma sahasına girdiğini ve Tayvan Boğazı'nda varsayılan orta hattı geçtiğini belirtmişti.

Çin ayrıca ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Ağustos ayında bölgede tatbikatlar yapmıştı.

Tayvan hükümeti Çin'in ada üstündeki egemenlik iddiası karşısında Tayvan halkının kendi geleceğine kendisinin karar vermek istediğin söylüyor.

Savunma Bakanlığı toplantının ardından yaptığı açıklamada askere alınanların görevlerinin, önemli altyapıyı korumak, Çin'in olası işgal girişimleri karşısında ordunun hızlı hareket edebilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Merkezi Taipei'de bulunan düşünce kuruluşu Ulusal Politika Vakfı araştırmacılarından Chieh Chung, 165 bin mevcut profesyonel askeri güce, askerliğin uzatılmasıyla 2027 yılı ve sonrasında yılda 60 ile 70 bin arası insan gücü ekleneceğini tahmin ediyor.

Uzatmaya rağmen Tayvan'da zorunlu askerlik, Güney Kore'deki 18 aydan daha kısa. Güney Kore de nükleer silah sahibi Kuzey Kore tehdidiyle karşı karşıya.

Tsai, adanın kuvvetlerini daha hareketli, çevik ve saldırılması daha zor hale getirmek için "asimetrik savaş" fikrini savunan kapsamlı bir modernizasyon programını denetliyor.

ABD Tayvan'ın ordusunu modernize etmesi için baskı yapmış olsa da Tsai, bu reformların yapılmasında Washington'un baskısı olmadığını söyledi.

"Ukraya savaşından ders alındı"

Çin'in adaya yönelik artan baskılarının yanısıra Ukrayna savaşı da Tayvan'ın savunmasını nasıl güçlendirebileceğini düşünmesine neden oldu.

Tsai, Ukrayna savaşından öğrenilen bazı şeylerin Tayvan'ın savunma reformu çalışmalarına uyarlandığını ve Ukrayna'nın Rus güçlerinin büyük kısmına karşı direnebilmesinin uluslararası topluma, Ukrayna'ya destek göndermek için zaman kazandırdığını söyledi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı