Çin- Tayvan gerilimi artıyor:Yeni savaş mı geliyor?
DÜNYA 27.12.2022 09:27:00 909 0

Çin- Tayvan gerilimi artıyor:Yeni savaş mı geliyor?

Tayvanlı yetkililer aralarında savaş jetleri ve insansız hava araçlarının da olduğu 71 Çin Hava Kuvvetleri aracının son 24 saat içinde Tayvan'ın hava sahasına girdiğini bildirdi.

Açıklamada bugünkü durumun şu ana kadar yaşanan en geniş çaplı ihlal olduğu belirtildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, hava araçlarından 43'ünün iki taraf arasındaki savunma bölgesi içinde yer alan, resmi olmayan bir tampon oluşturan Tayvan Boğazı'nın ortasındaki hattı da geçtiğini bildirdi.

Beyaz Saray, ABD'nin Çin'in Tayvan yakınındaki askeri faaliyetlerinden duyduğu kaygıyı dile getirdi, bunların "provokatif" ve "istikrarı bozucu" olduğunu, yanlış hesaplama riski taşıdığını ve bölgesel istikrarı baltaladığını kaydetti.

Tayvan'ın resmi Merkez Haber Ajansı bunun bugüne kadarki en büyük Çin hava gücü ihlali olduğunu belirtti. Tayvan yakınlarında son yıllarda Çin'in askeri baskısı artmış durumda.

Tayvan'ın kendi toprağı olduğunu iddia eden Çin, dün adadan ve ABD'den gelen provokasyonlara yanıt olarak Tayvan etrafındaki hava sahası ve sularda saldırı tatbikatı yaptığını bildirdi.

Çin'in egemenlik iddialarını reddeden Tayvan, tatbikatların Pekin'in bölge barışına zarar verdiğini ve Tayvan halkını korkutmaya çalıştığını gösterdiğini söylüyor.

"Çin ABD'de kabul edilen Savunma Yetki Yasası'na tepkili"

Üst düzey bir Tayvanlı yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Çin'in ABD'de yeni kabul edilen ve Tayvan'a askeri desteği arttıran savunma yetki yasasına duyduğu öfke nedeniyle askeri provokasyon sergilediğinin düşünüldüğünü bildirdi.

Adını açıklamak istemeyen yetkili bu tatbikatlarda Çin'in hava saldırı uçaklarının çeşitli noktalardan Tayvan ve ABD savaş gemilerine saldırma simülasyonu yaptığını belirtti.

Çin Tayvan İlişkileri Ofisi, Reuters haber ajansının yorum talebine yanıt vermedi.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'in ofisinden yapılan açıklamada, Tsai'nin yarın sabah üst düzey bir ulusal güvenlik toplantısı yapacağı ve adanın sivil savunma sisteminin güçlendirilmesini konuşacağı belirtildi. Daha sonra düzenlenecek bir basın toplantısıyla bu sivil savunma önlemleri açıklanacak.

Ukrayna'da savaş sürerken ve Çin'in askeri baskısı devam ederken Tayvan Savunma Bakanlığı, 4 ay olan zorunlu askerlik hizmetinin uzatılmasını değerlendirdiğini kaydetti.

Tsai, bugün yapılan bir askeri törende "Ne kadar çok hazırlanırsak, ani saldırı girişimi ihtimali de o kadar az olacaktır. Ne kadar birlik olursak, o kadar güçlü olacağız ve Tayvan daha güvenli bir yer haline gelecek" dedi.

ABD: "Tayvan'a desteği sürdüreceğiz"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ise "Kendini koruma kapasitesini yeterli düzeyde geliştirene kadar Tayvan'a uzun vadeli vaatlerimizle ve Çin politikamızla örtüşen şekilde desteği sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.


Tayvan Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı harita görüntülerine göre son ihlalde aralarında savaş jetlerinin de olduğu çok sayıda Çin uçağı hassas Tayvan Boğazı'ndaki orta hattı kısa süreliğine geçti ve Çin'e geri döndü. Bakanlığa göre yedi Çin donanma gemisi de Tayvan yakınında tespit edildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı'nın Çin'in Tayvan yakınında son 24 saatteki faaliyetlerini gösteren raporuna göre Çin ordusu Tayvan'ın güney savunma alanına erken uyarı, elektronik savaş ve denizaltı savar araçları ile insansız hava araçları da gönderdi.

Tayvan, özellikle güneydeki savunma alanında Çin'in hava gücü faaliyetlerinin son iki yılda artmasından şikayetçi.

Tayvan Savunma Bakanlığı'na göre Tayvan da Çin uçaklarını uzaklaştırmak için bölgeye kimliği belirtilmeyen savaş aracı gönderdi. Füze sistemleri Çin uçaklarını izledi.

Çin son yıllarda egemenliği altına almak istediği Tayvan üzerindeki diplomatik, askeri ve ekonomik baskısını arttırdı. Tayvan hükümeti ise barış istediğini ancak saldırıya uğrarsa kendisini savunacağını söylüyor.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı