CHP
SİYASET 19.07.2023 13:04:00 419 0

CHP'Lİ YAMAN, “DEPREM BÖLGESİNDE AĞIR YAŞAM KOŞULLARI DEVAM EDİYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Aylin Yaman, Deprem Bölgesinde Yaşayan Engelli Yurttaşların Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

Ciddi sayıda depremzedenin halen hastanelerde tedavi gördüğünü ve sayısı açıklamayan binlerce vatandaşın da engelli olarak hayatını sürdürmeye çalıştığına dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Yaman, “6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizde ağır yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler, bölgede yaşayan yaklaşık 13 milyon yurttaşımızı doğrudan etkilemiştir. Yaşanan depremler sonucunda 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yaklaşık 100 bin vatandaşımızın da yaralı olduğu kayıtlara geçmiştir. Aradan geçen yaklaşık dört buçuk aylık sürede binlerce yurttaşımıza mezar olan şehirlerimizde siyasi sorumluluk gerektiren ihmaller ve ağır yaşam koşulları ise devam etmektedir. Depremden yaralı olarak kurtulan ciddi sayıda depremzede halen hastanelerde tedavi görmekte ve binlerce vatandaşımız da engelli olarak hayatını sürdürmeye çalışmaktadır. Bu sayılara ülkemizde deprem bölgesinde yaşamını sürdüren kayıt dışı yabancılar, sığınmacılar, geçici koruma altındaki bireylerin de eklenmesi ile birlikte yaşanan felaketin ağırlığı artmıştır.”

ENGELLİ YARDIMLARINA VE BİRÇOK TEMEL İHTİYACA YÖNELİK TALEPLER ARTMIŞTIR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; “süreç içinde engelli sayısındaki artış olağanüstüdür, bu çerçevede; engelli yardımlarına ve birçok temel ihtiyaca yönelik taleplerin artmış olmasının yanında, halen ilgili alanda koordinasyonun sağlanamaması çok acıdır. Seçim süreci ve yönetici kadrolarındaki hızlı değişimler nedeniyle beklenen düzeyde ve kapsamlı bir biçimde ihtiyaçlara ve taleplere yanıt verilemediğine dönük endişeler hız kesmeden artmaktadır. Bu nedenle konunun kamuoyunun dikkatine sunulması ve ağır ekonomik krizle birlikte deprem nedenli binlerce ampute hasta için ortez ve protez temininde yaşanan zorlukların kamuoyunun gündemine alınması gerekmektedir” dedi.

KAÇ ÇOCUK VE BEBEK AMPUTE OLARAK YAŞAMINI SÜRDÜRMEYE ÇALIŞMAKTADIR?

CHP’li Yaman verdiği önergesinde şunları sordu:

01.01.2022-01.01.2023 döneminde, 11 ilimizi kapsayan deprem bölgesinde, deprem öncesinde yaşayan engelli yurttaşlarımızın sayısı kaçtır? Bu sayının illere göre dağılımı nasıldır?
6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından halen hastanelerde tedavisi sürmekte olan yurttaşlarımızın sayısı 10.07.2023 tarihi itibarıyla kaçtır? Yaralı yurttaşlarımızın tedavi gördükleri hastanelere göre dağılımı nedir ve halen yoğun bakım ünitelerinde tedavisi süren kaç yurttaşımız bulunmaktadır?
Bölgede hizmet veren hekimlerden edinilen bilgilere göre, uzuv kaybına uğrayan yüzlerce çocuk ve yetişkin hastadan söz edilmektedir. Uzuv kaybı olan ve ampute yurttaşlarımızın sayısı kaçtır?
Halen deprem nedeniyle oluşturulmuş çadır kentlerde yaşamını sürdüren, deprem nedenli engelli yurttaşlarımızın sayısı kaçtır? Ampute bireylerin her iki grup içindeki dağılımı nedir?
Deprem bölgesinde ampute vatandaşlarımızın yaş dağılımı nasıldır? Kaç çocuk ve bebek ampute olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır?
Depremden etkilenen binlerce ampute hasta için ortez ve protez temini zorunludur. Bakanlığınız ve ilgili diğer kurumlar bakımından bu ortez ve protezleri ve sonraki rehabilitasyon süreçlerinden ötürü herhangi bir isim ve kayıt altında yurttaşlarımızdan ücret talep edilmekte midir?
Deprem bölgesinde, yaşam şartları nedeniyle hem proteze ulaşma konusunda, hem de rehabilitasyona erişim konusunda sıkıntı olacağı aşikardır. O bölgelere entegre ortez-protez rehabilitasyon merkezi kurulması düşünülmekte midir? Türkiye’de bu amaçla kurulmuş rehabilitasyon merkezleri deprem sonrası engelli vatandaşlarımızın eklendiği düşünülürse yeterli olacak mıdır?
Yatağa, tıbbi cihazlara bağlı ve/veya sürekli ilaç kullanan engelli bireyler için bu cihaz ve ilaçların temininde ve zorunlu olan elektrik kullanımından ötürü ortaya çıkan masraflar bakımından herhangi bir isim veya kayıt altında ücretlendirme söz konusu mudur?
Bedensel engelli olarak yeni bir hayata adaptasyon oldukça travmatik bir süreçtir. Bu durum tüm aile fertlerini etkilemektedir.
Bu kişilere ve ailelerine fizyoterapinin yanında sağlanan psikolojik rehabilitasyon desteği ve benzeri ilave destekler bakımından herhangi bir isim veya kayıt altında ücretlendirme söz konusu mudur?
Engelli nüfusunun tespiti için 2011 Nüfus ve Konut Araştırmasının ardından yeni bir çalışmanın yapılmamasının sebebi nedir? Deprem bölgesinde yaşayan yurttaşlarımızın da dahil edilmesi ile birlikte bu sayının ve öncesi/sonrası durumun tespitinin önemi artmıştır, bu konuda bir çalışmanız var mıdır?
Ülkemizde yaşamını sürdüren yabancılar, sığınmacılar, geçici koruma altındaki bireyler arasında deprem öncesi ve sonrası engelli birey sayısı kaçtır? Bunlar içindeki ampute birey sayısı kaçtır? Deprem sonrası Türkiye Cumhuriyeti tarafından ilgili bireylere sağlanan tedavi, rehabilitasyon, tıbbi malzeme ve ilaç desteği TL ve ABD Doları cinsinden ne kadardır? Bu alanda kullanılan yurtdışı menşeli kaynak TL ve ABD Doları cinsinden ne kadardır?

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı