CHP
SİYASET 9.08.2023 07:44:00 379 0

CHP'li Uyar: "Saray Emeklileri Açlığa Mahkum Etti

CHP'li Uyar: "Saray Emeklileri Açlığa Mahkum Etti

CHP Genel Başkan Yardımcı Hasan Efe Uyar, günlük harcaması milyonları bulan saray yönetiminde emeklilerin açlığa mahkum edildiğini belirtti.

CHP İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, kaderine terk edilen emeklilerin durumuyla ilgili açıklama yaptı.

Uyar, açıklamasında iktidarın yönetememe basiretsizliği nedeniyle ekonominin alt üst olduğunu ve derinleşen kriz karşısında geçinemeyen emeklilerin durumu giderek ağırlaştığına dikkat çekti.

‘YANDAŞINI ZENGİN EDEN İKTİDAR EMEKLİYİ DÜŞÜNMÜYOR’

Yanlış politikaları nedeniyle ülkemizin emeklilerin yaşam hakkının tanınmadığı bir ülke konumuna geldiğini belirten Uyar, açıklamasında “Geçtiğimiz ay yapılan zamlar dahi emeklilerin koşullarının iyileştirilmekten uzak kaldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli aylıklarına yapılan yüzde 25’lik artış konusunda ‘çok iyi’ bir zam yaptıklarını savunsa da emeklilerimizin yüzde 80’i açlık sınırının altında maaş almaktadır. 2000 öncesinin emeklilerinin tamamı, 2000 ile 2008 arası emeklilerimizin yüzde 80’i açlık ve asgari ücretin üstünde maaş almaktaydı. Bugün dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 11 bin 658 TL'ye, yoksulluk sınırı da 37 bin 974 TL'ye yükseldi. Peki bu tabloda emekli aylığının 7500 lira olması, dul ve yetim aylığının 3.750 TL ile 5.625 TL arasında kalması; emekliyi, dul ve yetimi açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmek değil midir?” diye sordu.

İktidarın emeklilerin taleplerine kulak tıkadığını ifade eden Uyar, “Sarayında şatafat içerisinde yaşayan Erdoğan, emekli aylıklarına yapılan göstermelik zam sonrasında emeklilerin durumunu yıl sonundan önce ele alamayacaklarını da belirtti. Emeklilerin taleplerine kulaklarını kapattı. Emeklilerin yaşadığı sorunlar, mevcut iktidar tarafından bilinmesine rağmen sorunlar görmezden gelinmektedir. İktidarın politikaları emeklileri enflasyona ezdirirken, emekliler kaderlerine terk edildi. Kendi yandaşlarını zengin eden iktidar ederken, emekliyi düşünmemektedir” dedi.

‘SARAYIN DAKİKALIK MASRAFI BİLE İKİ EMEKLİNİN MAAŞINI AŞIYOR’

Sarayın günlük harcamalarına tepki gösteren Uyar, “Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılı ödenek toplamı en son 4 milyar TL’ye çıktı. Böylece 2021’de 10 milyon lira dolayında hesaplanan günlük ortalama harcama tutarı 2022’de yüzde 40 artarak 14 milyon 694 bin TL oldu. Saray, kamuda tasarruf genelgeleri yayınlaya dursun; günlük harcaması milyonları bulan sarayın yönetimindeki ülkemizde emekliler açlıkla karşı karşıya kaldı. Sarayın dakikalık masrafı bile iki emeklinin maaşını aşıyor. Mayıs ayındaki gideri 316 milyon TL olan sarayın Haziran’daki giderleri 647 milyon TL. Sarayda yüzde 100’ü aşan artış olurken, emekliye reva görülen sadece yüzde 25 zam oldu. 15 milyonu aşkın emeklinin yüzde 80’i aldığı maaşla geçinemezken, saray dakikada milyonlar harcıyor” ifadelerini kullandı.

‘GEÇİNEMEYEN EMEKLİLERİMİZİN YANINDAYIZ’

Uyar, açıklamasının devamında, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidarın yoksulluğa terk ettiği geçinemeyen emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. CHP olarak ülkedeki gelir adaletsizliğinin son bulması, emekli yurttaşlarımızın alın terinin karşılığı olarak onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli koşulların oluşması için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı