CHP
SİYASET 30.01.2022 12:18:00 774 0

CHP'li Şevkin,“Türkiye’de kadının adı yok"

Kadın birlik ve dernek başkanları ile yöneticilerini ziyaret eden CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, kadınların her gün öldürüldüğünü, eğitim, siyaset ve yönetim kademelerinde de yer alamadığını vurguladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de kadın istihdam oranının düştüğünü, kadına yönelik şiddet, taciz ve cinayetlerin arttığını vurguladı.

Adana’daki çalışmaları kapsamında iş kadını Nesrin Göçhan’la birlikte Türk Kadınlar Birliği Adana Şube Başkanı Sevgi Bozkır, 29 Ekim Kadınlar Derneği Adana Şube Başkanı Aysel Ulusoy ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Adana Şube Başkanı Av. Berfu Salıcı Yakıt ile yönetim kurulu üyelerini ziyaret eden Dr. Şevkin, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, taciz ve tecavüzün önlenmesi, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına dair görüş alış verişinde bulundu. Dr. Şevkin, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece ansızın ve tek taraflı feshedilmesinin Türkiye’de yeni ve derin yaralar açtığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl 367 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne vurgu yapan Dr. Şevkin, “Türkiye, Kadınları ve çocukları koruyamıyor” dedi.
KADIN MUHTAR SAYISI YETERSİZ

Kadınların iş gücüne katılım oranının da her geçen yıl azaldığını dile getiren Dr. Şevkin, kadın milletvekili, kadın öğretim üyesi, kadın rektör, kadın muhtar, kadın bakan sayısının yetersizliğine işaret etti.

Türkiye’deki toplam 209 üniversitede sadece 17 kadın rektör bulunduğunu, 13 üniversitede kadın profesör olmadığını ifade eden Dr. Şevkin, Türkiye genelinde 30 bin 5 mahalle, 18 bin 152 köy olmak üzere toplam 50 bin 157 muhtar bulunduğunu, kadın muhtar sayısının ise 1071’de kaldığını, görev yapan muhtarların yüzde 2.14’ünün kadın olduğunu, başka bir ifadeyle 50 muhtardan yalnızca 1’inin kadınlardan oluştuğunu söyledi.
İŞ GÜCÜNDE OLMAYAN KADIN SAYISI ARTIYOR

Türkiye’de son 6 yılda kadın istihdam oranında büyük düşüş yaşandığını kaydeden Dr. Şevkin, 2016 yılında kadınların istihdam edilme oranının yüzde 30.6 seviyesindeyken günümüzde bu oranın 26.3’e düştüğünü ifade etti.

15 yaş üzeri 30 milyon 695 kadın nüfusundan sadece 10 milyon 723 bininin iş gücüne katılabilmesinin üzüntü verici olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, 15 yaş üzeri 20 milyon kadının iş yaşamı dışında kalmasının kabul edilemeyeceğine dikkat çekti. 9 milyon 635 bin ev kadınının hiçbir şekilde iş yaşamına dahil edilmediğini ve hükümetin bu konuda tam anlamıyla kılını bile kıpırdatmadığını dile getiren CHP’li Dr. Şevkin, iş gücünde olmayan kadınların oranının yüzde 70’lere dayandığını vurguladı.
YASA TEKLİFİNİN ÖNEMİ…

Türkiye’nin kalkınmasında kadın hareketinin ve gücünün yadsınamayacağını, Anadolu’daki güçlü kadınların kendilerini ifade edebilecekleri alan bulamadığını vurgulayan Dr. Müzeyyen Şevkin, “Türkiye, her alanda yeni bir kalkınma hamlesine sahne olmak istiyorsa eğitimde, iş yaşamında kadınların gücüne ve becerisine inanarak hareket etmek zorundadır. Hükümetin, kadına bakış açısı değişmedikçe kalkınmadan ve özellikle uluslararası başarılardan söz etmek hayâl ürünü olmaktan öteye geçemez” diye konuştu.

CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, CHP iktidarında öncelikle kadını koruyan, aile içi şiddeti önleyen İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden hayata geçirileceğini, siyasi alanda daha çok kadın adına yer verileceğini ifade etti. İlk imzacının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğu ve CHP’nin 135 milletvekilinin de imza attığı, hem milletvekilliği hem de yerel seçimlerde yüzde 50 cinsiyet kotasının fermuar yöntemi ile uygulanmasını öngören yasa teklifinin ne yazık ki meclis genel kurulunda AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini anımsatan Dr. Şevkin, “Türkiye’deki tüm kadınların görüşünü yansıtan teklifimiz meclis genel kurulunda reddedilse de bu konu üzerinde ısrarla durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı