CHP
SİYASET 1.12.2020 10:35:00 761 0

CHP'Lİ ÖZTUNÇ: "KAPADOKYA KANADALILARA MI PEŞKEŞ ÇEKİLECEK?"

CHP'li Öztunç,"Kazdağlarını Kanadalı altın firmalarına peşkeş çeken AKP, şimdi de gözünü Kapadokya’ya dikti. Kapadokya’yı altın arama projeler ile, siyanürlü maden işletmeleriyle bitirecekler" dedi.

Nevşehir Avanos’taki ağaçlandırma alanında altın aramak için ağaç kesilmesine tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç “ Mesele öncelikle Avanosu, sonrasında tüm Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiriyor. Her yıl on binlerce turisti ağırlayan Avanosu’n ülke ekonomisine kattığı değer yetmiyor mu? Avanos’un altını eşelemenin kimlere ne faydası olacak?” yorumunda bulundu. 
"Kapadokya’yı Bitirir"
Kazdağlarını Kanadalı altın firmalarına peşkeş çeken AKP, şimdi de gözünü Kapadokya’ya dikti. Kapadokya’yı altın arama projeler ile, siyanürlü maden işletmeleriyle bitirecekler. 
"Kurda Kuzuyu Emanet Etmişler"
Kanadalı firmanın ağaçları kesip sondaj yaptığı alan, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya'nın dibindeki Ziyaret Dağı'nda. Bu topraklar binlerce yıllık tarihe sahip. Kültürel açısından göz bebeğimizdir. Önemli su kaynaklarını barındırıyor. Kırgızistan'da siyanürle 5 bin insanın zehirlenmesine yol açtığı iddia edilen bir firmaya, bölgenin önemli su kaynaklarına sahip olan Ziyaret Dağı’nı teslim etmişler. Kurda kuzuyu emanet etmişler. 
"Anketlere Göre Yurttaş İstemiyor"
İklim Haber ile KONDA’nın birlikte yaptığı anketteki sonuçları hatırlatan ÖZTUNÇ “Anket verilerine göre, madenlerin ekonomiye kazandırılması için çevre kirliliğine göz yumulabilir” sorusuna, katılımcıların %76’sı hayır demiştir. Yurttaş, iklim krizi ve çevre sorularına önem verilmesini, ormanların ve yeşil alanların korunmasını istiyor" yorumu yaptı. 
"Artık Bu Zulme Dur Diyelim" 
Her gün ayrı bir yerden yardım talebi alıyoruz. Halkımız acaba yarın havamıza, suyumuza, toprağımıza ne olacak korkusuyla uyumaya başladı. Artık, bu zulme, talana bir dur demek lazım. 
Kapadokya için, Avanos için birlikte mücadele edeceğiz.
Kapadokya ülkeminizin önemli bölgelerinden birisi. Böyle bir yerde altın madeni aramak Kapadokya’ya yapılacak en büyük ihanettir. Kapadokya’ya, Avanos’a yönelik bu ihanete bölge halkı, haklı olarak karşı çıkıyor. Hukuki ve demokratik mücadelelerini destekliyoruz. Kapadokya için, Avanos için birlikte mücadele edeceğiz. "

Kanadalı maden şirketi Kapadokya’yı delmeye başladı
   Kanadalı Centerra Gold maden şirketi, Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Özkonak kasabasında altın arama çalışmalarına başladı. Şirketin, 2015 yılında düzenlenen ağaç kampanyası ile ağaçlandırılan ve orman arazisi ilan edilen bölgede ağaçları keserek sondaj çalışması yaptığını söyleyen Özkonaklılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Enver Göçek, “Bin bir çabayla ağaçlandırdığımız ve orman arazisi ilan ettirdiğimiz bölgede ağaçları kestiler. Böyle bir maden girişimi doğaya vurduğu gibi turizme de balta vuracak” dedi. 

Cumhuriyet'ten Leyla Kılıç'ın haberine göre, altın arama çalışmalarının yerleşim yerlerine 500 metre uzaklıkta olduğunu belirten Enver Göçek, şirketin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ruhsat aldığını belirterek “Şimdilik bölgede 3 ruhsat sahası bulunuyor. Bu alan bizim bölgemiz için çok değerli tarım arazilerinin olduğu alan” diye konuştu.

'Yeraltı şehri ve Belha Manastırı’na çok yakın'
Arama çalışmalarının yapıldığı bölgenin turizm için büyük önem arz eden yeraltı şehri ve Belha Manastırı’na çok yakın olduğunu anlatan Göçek, “Özkonak yeraltı şehri ile Belha Manastırı bizim bölgemiz için çok önemli turizm kaynakları. Balon turizminin de yoğun olarak yapıldığı bir coğrafyada böyle bir maden girişimi doğaya vurduğu gibi turizme de balta vuracak. Belediye çalışmaları doğruluyor. Bakanlık tarafından verilen bir ruhsat olduğunu ve buna istinaden bu çalışmaların yapıldığını söylüyorlar. Biz dernek olarak bu konunun takipçisi olacağız” dedi.

CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez de şirketin taşeron firma aracılığıyla 12 yerde sondaj çalışması yaptığını belirterek “Bu şirket, toplamda 40 yerde kuyu açacakmış. Buralardan toprak örnekleri alıyorlar. Bölgemize yapılan bir talandır. Bu talana hep birlikte izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu