CHP’li Keven, sözleşmeli ve kısmı süreli çalışan personelin kadro talebini TBMM’de gündeme getirdi
SİYASET 1.12.2022 13:56:00 683 0

CHP’li Keven, sözleşmeli ve kısmı süreli çalışan personelin kadro talebini TBMM’de gündeme getirdi

Keven, kamuda çalışan sözleşmeli personellerin özlük sorunlarının araştırılması için İYİ Parti tarafından verilen Meclis Araştırma Önergesi hakkında TBMM Genel Kurulunda CHP Grubu adına konuşma yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yozgat Milletvekili Ali Keven, kamuda çalışan sözleşmeli personellerin özlük sorunlarının araştırılması için İYİ Parti tarafından verilen Meclis Araştırma Önergesi hakkında TBMM Genel Kurulunda CHP Grubu adına konuşma yaptı.

Milletvekili Ali Keven, konuşmasında şunları kaydetti:

“Emeğin acımasızca sömürüldüğü, çalışma güvencesinin olmadığı bu düzende AKP döneminde -icat edilen- esnek, güvencesiz, kısmi süreli, altı ay süreli, dokuz ay süreli, ücretli, sözleşmeli gibi pek çok istihdam modeli ortaya çıktı. 

Uzun süre uygulanan ve işçinin emeği üzerinden yüklenici firmaların zengin edildiği taşeron sistemi pek çok mağduriyet yarattı. "Kamuda kadro güvencesi" derken ne olduğu belirsiz ve erken yaşta zorunlu emekliliğin dayatıldığı, taşerona sözde kadro uygulamasıyla, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeni yeni sorunlar ortaya çıktı. Belediye ve KİT'lerde çalışan taşeron personel ise yine şirket personeli oldu ve kadroya geçemedi. 

Yine, bu kürsüde yüzlerce kez söylediğimiz ücretli öğretmenlik sömürüsü maalesef devam ediyor. Ücretli öğretmenlik görevini uzun zamandır sürdüren öğretmenlerimiz kadro talebini alanlarda duyurmaya çalışıyorlar. PIKTES kapsamında göçmenlere Türkçe öğretiminde görevlendirilen öğretmenlerimiz de acil kadro talep ediyor. Aile sağlığı merkezlerinde, öğretmenevlerinde, polisevlerinde görev yapan sözleşmeli personeller de kadro hakkı istiyorlar. 

Kamuya kadrolu işçi olarak alınan ancak sanki piyasa koşullarında bir özel sektörmüş gibi asgari ücretle çalıştırılan kamu işçileri insanca yaşayabilecekleri bir ücret talep ediyorlar. Şu an Sağlık Bakanlığı 11 bin kamu işçisi alıyor ancak ilanı incelerseniz, alınan işçilerin asgari ücret karşılığı çalıştırılacaklarını görürsünüz. Yoksulluk sınırının altında olan bu asgari ücretle bu insanlar nasıl yaşayacak merak ediyor musunuz? 

İŞKUR tarafından uygulanan Toplum Yararına Çalışma Programında çalışan ve dokuz ay sonra elinde hiçbir hak olmadan tekrar evine dönen emekçilerimiz geçinebilecekleri daimi bir iş istiyorlar. Okullar açık olunca dokuz ay çalıştırdığınız temizlik görevlilerini, güvenlik görevlilerini üç ay kapı dışarı ediyorsunuz, adalet bunun neresinde? Böyle kamu düzeni olmaz! 

Vatandaşını sömürüye açık, ucuz iş gücü gibi gören bir sosyal devlet anlayışı asla olmaz; bunun adı olsa olsa harami düzeni olur. 

Yaşanan bunca soruna ne zaman duyarlılık göstereceksiniz, merak ediyorum. Evini geçindirecek bir işe ihtiyacı olan milyonlarca yurttaşımız kendisini açlığa terk eden ama birkaç büyük müteahhide milyarlarca lira aktaran bu düzenden, emeğinin yok sayılmasından bıktı! Artık geliyor gelmekte olan, saygılarımla.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı