CHP
SİYASET 29.01.2021 11:02:00 632 0

CHP'li Kaya,"Rektörler seçimle gelmelidir"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Türkiye'de rektörlerin seçimle gelmediği gibi atama yöntemlerinin de 12 Eylül askeri darbe döneminin gerisine düştüğünü savundu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, partisinin İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, üniversite özerkliğinin göstergelerinden birisinin de rektörlerin seçimle gelmesi olduğunu söyledi.

Türkiye'de rektörlerin seçimle gelmediği gibi atama yöntemlerinin de 12 Eylül askeri darbe döneminin gerisine düştüğünü savunan Özdemir, 18 Haziran 1946'da çıkartılan Üniversiteler Kanunu'na göre rektörlerin seçimle göreve geldiğini ancak 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra YÖK'ün kurulduğunu ve rektörlük seçimlerinin kaldırıldığını anımsattı.

Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rektörler en az 15 yıl profesör olarak çalışmış olma şartı getirilerek, 5 yıl için atanmaya başlanmıştı. 7 Temmuz 1992'de rektörlük seçimleri geri getirilirken YÖK'ün ve Cumhurbaşkanının atama yetkisi korunmuştur. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından 20 Temmuz'da OHAL ilan edilmiş, rektörlük seçimleri de 29 Ekim 2016'da 676 Sayılı KHK ile yeniden kaldırılmıştır. Rektörlerin profesör olarak hizmet verme şartı da 3 yıla indirilmiştir. 12 Eylül darbecilerinin dahi getiremediği antidemokratik uygulamaların altına imza atılmıştır."

Antidemokratik yollarla, liyakate bakılmaksızın, üniversitelerin kültürü yok sayılarak atanan rektörlerin akademik yeterliliklerinin tartışma konusu olduğunu ifade eden Kaya, "Rektörlerin akademik başarılarının üniversitelerin başarısıyla doğru orantılı olduğunu ortaya koyan araştırmalar ortayken akademik bir başarıya imza atmamış kişilerin siyasi nedenlerle üniversitelere rektör yapılması başarısızlıkları da beraberinde getirmiştir. Özellikle 2016 yılından sonra yapılan liyakatsiz rektör atamaları, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası başarılarının hızla düşürülmesine neden olmuştur." diye konuştu.

Anti demokratik rektör atamalarının en son örneğinin Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşandığını ifade eden Kaya, "Kayyum olarak atanan rektör fiili olarak göreve başlayamamıştır. Çünkü, üniversite öğretim üyeleri anti demokratik uygulamayı protesto ederek rektör yardımcılığını kabul etmemiş ve kayyum rektöre sırtını dönmüştür." değerlendirmesinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir de rektörlerin seçimle gelmesine ilişkin kanun teklifinin önce komisyona, ardından da Genel Kurul gündemine getirilmesini istedi.

Özdemir, "Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, üniversiteler idari, mali ve akademik özerk olduğu sürece bilim üretebilirler, görevlerini yerine getirebilirler, topluma fayda sağlayabilirler, nitelikli insan kaynağı yetiştirebilirler. Bu şekilde liyakate dayanmayan, bir kişinin kararlarıyla atanan rektörler toplumun, üniversite öğretim üyelerinin, öğrencilerin önceliklerini öncelemezler, o kendilerini atayan kişinin öncelliklerini hayata geçirirler. 2016'dan itibaren bütün rektör atamaları tartışmalıdır, siyasidir. Partili rektörlerin atandıklarına şahitlik ettik." değerlendirmesinde bulundu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu