CHP
SİYASET 15.11.2020 12:06:00 472 0

CHP'Lİ KARABIYIK: GENÇLERİMİZ MUTSUZ, UMUTSUZ"

Karabıyık, "Ne yazık ki, Türkiye’de gençlerin yarısından çoğu "mutlu olmadığını" ifade ediyor. Gençlerimiz, kendi sorunları, ailesinin sorunları ve ülkesinin sorunları nedeniyle mutsuz”dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, TBMM’de devam eden Bütçe görüşmelerinde Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi hakkında konuştu. 
Gençliğin ruh hâlinin geleceğin Türkiye'sinin şekillenmesi açısından önemli olduğunu dile getiren Karabıyık, “Eğer gelecekte iyi şekillenmiş bir Türkiye istiyorsak bugün gençlerin mutlu olması lazım. Dünyada genç nüfusu yüksek olan ülkeler, yüksek olan genç nüfuslarını güçlü yönleri olarak tanımlıyorlar. İşte, bu nedenle millî eğitim sisteminde de, Gençlik ve Spor Bakanlığının attığı adımlarda da, bütün çocukların ve gençlerin eğitiminde, yetiştirilmesinde, yani gençlerimiz için yapılan her şeyde gençlerin maksimum yararı öncelenmelidir. Asla gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefiyle hareket edilmemelidir. Maalesef AKP her geçen yıl bu hedefi daha ön plana çıkarıyor; başarısızlığın nedeni de bu. Ne yazık ki, Türkiye’de gençlerin yarısından çoğu "mutlu olmadığını" ifade ediyor. Gençlerimiz, kendi sorunları, ailesinin sorunları ve ülkesinin sorunları nedeniyle mutsuz” uyarısında bulundu.
EN FAZLA STRESI TÜRK GENÇLERI YAŞIYOR!
AKP’nin on sekiz yıllık iktidarında hiçbir gencin eğitimini başladığı eğitim sistemiyle bitiremediğini hatırlatan CHP’li vekil, “18 yılda yapılan değişiklikler gençler üzerinde stres yaratıyor, üniversiteyi farklı bir ilde kazanan gençler yurt sorunuyla karşı karşıya kalıyor ya da üniversiteyi bitiren gençlerimiz daha üniversite öğrencisi iken iş bulma ümitlerini günden güne kaybediyor. Bu sorunlar ekonominin yönetimsel sorunları, istihdam politikalarının yetersizliği, plansızlığı hatta böyle bir politikanın olmaması nedeniyle yaşandı. Gençler, hak, hukuk, adalet sisteminde yaşadıkları hayal kırıklıkları nedeniyle de mutsuz. Hatta 30 ülkenin katılımıyla yapılan Küresel Gençlik Refah Endeksi'ne göre de en fazla stresi Türk gençlerinin yaşadığını görüyoruz” dedi.
Ailesinin yaşadığı ekonomik sorunların da gençlerin mutsuzluk nedenlerinden biri olduğunun altını çizen Lale Karabıyık, “Yaşadığımız krizde gelir kaybına uğrayan, kriz öncesinde de geçim sıkıntısı yaşayan ve bu sorunları derinleşen ailelerin çocuklarına eğitim vermesi, onlara harçlık vermesi, eğitim masraflarını karşılaması çok güç hâle geldi. Ve takdir edersiniz ki, kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin aylığı alan ailelerin çocukları için burs son derece önemli bir ihtiyaç. Ancak ekonomik krizden etkilenen ailelerin ve öğrencilerin burs ihtiyacı için 2021 yılı bütçesinde bir iyileştirmenin yansımadığı görülüyor. KYK burslarında 2016'da yüzde 21'lik bir artış yapılsa da, sonraki artışların son derece yetersiz olması ile verilen burslar her yıl daha fazla enflasyona yenik düştü. Merkez Bankası enflasyon hesabına göre bakılsa dahi, bursların 550 TL değil, şu an için minimum 664 TL olması lazım, ki bu bile yetersiz olacaktır. Üstelik ifade edilen enflasyonun gerçek enflasyonu yansıtmadığını da unutmamak gerek. Gençlerin bir diğer sorunu ise yurt sorunu.; çünkü yurtlar yetersiz olduğunda bu öğrenciler tarikatların, cemaatlerin eline düşüyor. Bu nedenle yurt sayının artması gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak yurt meselesini sürekli gündeme getirdik. TOKİ’nin ülke genelinde yurt yapması gerektiğini vurguladık. TOKİ üzerinden bir yurt hamlesi başlatılmalı ve en geç iki yıl içerisinde yurt sorunu çözülmelidir.” sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.
Türkiye’de beyin göçünün önüne geçecek, gençlerin başka bir ülkede yaşama hevesini ortadan kaldıracak bir çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Karabıyık, “Gençlerin iş bulamadığı için ya da yaşam koşulları açısından diğer ülkelere hayranlıkla bakmaması, Türkiye’den kaçmaması lazım. Gençlerin ideallerini Türkiye'de gerçekleştirebilecekleri ortamlara ihtiyaç var. Ancak ne yazık ki gençlerimiz için tablo iyiye gitmiyor. 2004'te üniversite mezunu işsiz genç  sayısı 97 binken şu anda 1 milyon 300 bin işsiz gencimiz var” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
(VŞ)    
 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı