CHP’li Hulusi Güvel, “TBMM, bir kişinin boyunduruğuna girdi
SİYASET 14.06.2020 00:25:00 1630 0

CHP’li Hulusi Güvel, “TBMM, bir kişinin boyunduruğuna girdi"

4 yıllık görev süresinde 838 soru önergesiyle meclisteki 550 milletvekili arasında en çok soru önergesi sunan Ekonomist Hulusi Güvel, geçmişten günümüze meclis izlenimlerini, ekonomiyi, demokrasi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini değerlendirdi

-23. Dönem Adana Milletvekili  Hulusi Güvel, “Ne olduğu anlaşılmayan bir sistemin içine düştük. Atatürk’ün meclisinde millet iradesi tecelli etmelidir. Meclisi daha güçlü kılmak için öncelikle Başkanlık sisteminden derhal vazgeçilmelidir. Her türlü olumsuzluğa karşı Atatürk’ün ve milletin meclisinde hak, hukuk, adalet mücadelesi veren milletvekillerini kutluyorum” dedi.

- Güvel, “Görevimizin sona erdiği 2011 yılından bu yana çok şey değişti. TBMM şimdiki yapısıyla tamamen bir kişinin iradesi altında adeta esaret yaşıyor. Bakanların meclis dışında olduğu bir sistemden söz ediyoruz ve laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmayan bir yönetim(sizlik) anlayışıyla karşı karşıyayız. Bakanların meclisin dışından bir kişinin iki dudağından çıkan sözlerle belirlenmesi demokrasi adına da handikaptır. Bakanların meclise karşı hiç bir sorumluluğunun olmaması milletimizin hakkına set çekmek anlamıyla eşdeğerdir” dedi.

RÖPORTAJ: VAHİT ŞAHİN

2007-2011 yılları arasında 23. Dönem Adana Milletvekili olarak mecliste kentimizi temsil eden Ekonomist Hulusi Güvel, gazetemiz Yeni Adana’ya özel açıklamalarda bulundu.4 yıllık görev süresinde ekonomiden tarıma, memuriyetten sendika ve sigorta iş kollarına, 2010 yılında Adana’nın yetiştirdiği dünyaca ünlü sinema sanatçısı Yılmaz Güney için ‘Sinema Müzesi’ dahil 18 kanun teklifi sunan, Başbakan ve Bakanların bulunmak zorunda olduğu mecliste sözlü önerge hakkını da sonuna kadar kullanan, orman yangınlarından emeklilere, tarımdan kültür merkezlerine, Çukobirlik’ten Ağyatan ve Akyatan lagünlerine, esnaf ve sanatkarlardan Türkiye’nin üretim politikalarına değin 35 de araştırma önergesi sunan Hulusi Güvel, 838 soru önergesiyle de Türkiye’nin en fazla önerge sunan milletvekili olarak tarihe geçti. Adana’nın tüm sorunlarına meclis çatısı altında çözüm aramayı şiar edinen, gerek parti gerekse arkadaş çevresinde oldukça sevilen Hulusi Güvel, geçmişten günümüze meclis izlenimlerini, siyasi ve ekonomik çözüm modellerini, Atatürk ilke ve devrimlerini gazetemiz Yeni Adana ve okurlarımız için değerlendirdi.

Sayın Güvel’ ile yaptığımız röportajı sunuyoruz:

YENİ ADANA - 23. dönem Adana Milletvekili olarak sizin dönem TBMM ile şimdiki dönem TBMM çalışmalarının bir değerlendirmesini yapar mısınız?

HULUSİ GÜVEL - Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir’ şiarıyla millete hizmet için kurduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında halkımıza hizmet etmekten onur duyduğumu belirtmek isterim. 2007-2011 yılları arasında 23. Dönem CHP Adana Milletvekili olarak görev yaptım. Bizim dönemimizde mecliste 550 milletvekili bölgelerini ve elbette ki ülkemizi temsil ediyordu. Bir hiyerarşiden, ağır aksak ilerlese de yasal bir zeminden söz etmek mümkündü. Çünkü Başbakan ve Bakanlar Kurulu direkt meclisin muhatabı olarak faaliyetlerde bulunmak durumundaydı. Genel Kurulda halkımızın haklı talep ve isteklerini gerek Başbakana gerekse bakanlara meclis çatısı altında iletmek mümkündü. Cumhurbaşkanı kendi yasal çerçevesi içinde görevini ifa ediyordu. Mecliste siyasi partiler Bakanlarla ilgili belli imza sayısı ile genel kurula gensoru sunma hakkına sahipti. Meclis TV bütün görüşmeleri canlı olarak anında kamuoyu ile paylaşırdı. Yazılı önergelerin yanı sıra bakanlara direkt sunmak üzere sözlü soru önergesi hakkımız vardı. Gerek Başbakan gerekse bakanlara sorduğumuz sözlü önergeler aynı gün içinde sözlü, olmazsa yazılı olarak yanıt bulurdu. Şimdi bunların hiç biri kalmadı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dedikleri ne olduğu anlaşılmayan bir sistemin içine düştük. Mecliste milletvekillerinin sorunları çözmek üzere muhatap bulmalarının imkanı kalmadı. Bakanlar direkt Cumhurbaşkanınca atandığı için milletin sorunlarının çözüldüğü meclisle bir işleri kalmadı. Bu nedenle sözlü soru önergelerini kaldırdılar. Şimdiki milletvekillerinin işi maalesef daha zor. Özellikle CHP’li milletvekillerinin cansiperane ülkesini ve vatandaşı savunması meclisin itibarını yükseltiyor. Her türlü olumsuzluğa karşı Atatürk’ün ve milletin meclisinde hak, hukuk, adalet mücadelesi veren milletvekillerini kutluyorum.

YENİ ADANA -Bugünkü meclisin yapısına bakar isek milletin iradesi tam olarak meclise yansıyor mu?

HULUSİ GÜVEL - Görevimizin sona erdiği 2011 yılından bu yana çok şey değişti. TBMM şimdiki yapısıyla tamamen bir kişinin iradesi altında adeta esaret yaşıyor. Bakanların meclis dışında olduğu bir sistemden söz ediyoruz ve laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmayan bir yönetim(sizlik) anlayışıyla karşı karşıyayız. Bakanların meclisin dışından bir kişinin iki dudağından çıkan sözlerle belirlenmesi demokrasi adına da handikaptır. Bakanların meclise karşı hiç bir sorumluluğunun olmaması milletimizin hakkına set çekmek anlamıyla eşdeğerdir. Bakanların kendi görev ve sorumluluklarıyla ilgili meclise bilgi sunmaları tamamen keyfiyet taşıyor. Dolayısıyla bir zorunluluk yok. Zorunluluk olmayınca meclisin yolunu öğrenmeye bile tenezül etmiyorlar. Bakanlar, ayrıca Cumhurbaşkanının bilgisi dışında bırakın TBMM’yi basına dahi beyanat veremiyor. Tüm bunları topladığımız zaman meclis iradesinin gazi meclise yansımasından söz edemeyiz.

YENİ ADANA -"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi TBMM'nin genel kurul salonunda yazılmaktadır. Size göre,  bu ilke işlevsel olarak var mıdır, yoksa biçimsel olarak mı orada durmaktadır?

HULUSİ GÜVEL - Yukarıda da işaret ettiğim gibi Mustafa Kemal’in Anadolu aydınlanmasını, ilke ve devrimlerini gerçekten algılamak ve iyi anlamak gerekiyor. Atatürk’ün, halkı işgale karşı diri ve inançlı tutması tüm dünyaya örnek teşkil etmiştir. Atatürk, milletine inanmış, ömrünü ülkesine adamış bir vatansever olarak meclisi kurduğunda ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ derken, bir ulusun küllerinden doğuşunu adeta resmetmiştir. Ulus ve millet bilincini nakış nakış işlerken Kara Fatmaları, Şahin beyleri, Sütçü İmamları, Satı Çırpanları, Fevzi Çakmakları, Nezahat Onbaşıları, Kuvayi Milliye’nin önderlerinden, Yeni Adana Gazetesi’nin kurucusu Ahmet Remzileri, Yörük Alileri, Şeyh Cemil Nardalıları, Kubilayları ve Halime Çavuşları düşünerek meclisin salonuna tarihe geçen cümleyi işlemiştir. Meclis kurulduğunda her bölgenin tam ve eksiksiz olarak temsil edilmesi için ince elenmiş sık dokunmuştur. Öğretmeni de, doktoru da, çiftçisi, işçisi, ev kadını ve yaşlısı genci de temsil edilmiştir. Bu temsiliyet elbette ki halkın geneline yayılan bir yapıyla devam etmiştir. Şimdi mecliste bulunan milletvekillerinin tamamen liderlerin belirlediği kriterler esas alınarak seçilmesi milletin egemenliğini geri plana atmaktadır. Halbuki meclis yücedir ve milletin sorunlarının çözülebileceği, halkın direkt ve eşit dağılımla temsil edileceği bir yapıda olmalıdır. Ancak böyle hareket edersek Türkiye Cumhuriyeti’ni Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler hedefine ulaştırabiliriz.

YENİ ADANA -TBMM'yi daha güçlü kılmak için milletvekilleri nasıl seçilmelidir?

HULUSİ GÜVEL - Meclisi daha güçlü kılmak için öncelikle Başkanlık sisteminden derhal vazgeçilmelidir. Uygulamada olan ve her yönüyle ağır aksak devam eden, yönetimde halkın olmadığı, dünyada eşi benzeri olmayan Türkiye Cumhuriyeti’ne özel(!) bu sistem hem içeride hem de dış dünyada çok ama çok gerilere götürmektedir. Meclisin işlevinin artması ve devamı için siyasi partiler yasasının günümüz şartlarına uygun olarak yeniden revize edilmesi şart görünüyor. Milletvekillerinin 1980 öncesi olduğu gibi bölgelerinde gerçekleşecek ön seçimle meclise gitmeleri gerektiğini düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti her alanda atağa kalkıp dünya genelinde gerek ekonomi ve tarımda, gerekse kültür-sanat, eğitim, sanayi ve turizm kollarında rekabetçi, sürdürülebilir, güvenilir, istikrarlı bir yapıya kavuşmak istiyorsa başkanlık sisteminden vazgeçip, tam demokratik, bağımsız, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış olduğu kuvvetler ayrılığını öncelemiş bir devlet yönetim modeline geçmelidir.”

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı