CHP
SİYASET 9.07.2023 11:22:00 383 0

CHP'Lİ EMRE'DEN GEZİ DAVASI ELEŞTİRİSİ

Zeynel Emre: “Yargıtay Başsavcılığının Gezi Davası’na İlişkin Görüşü Hukuki Dayanakları Sorunlu, Siyasi Niteliklidir”dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, AKP iktidarının geçmiş dönem ortaklarından FETÖ’nün savcıları tarafından başlatılan, onlardan devralıp aynı şekilde uydurma deliller ve dayanaksız yorumlarla sürdürdüğü 2013 yılında yaşanan Gezi Parkı Protestolarına ilişkin davada, ilk derece mahkemeleri ile istinafta verilen skandal kararlara, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesinin de eklendiğini dile getirdi ve teblinağmenin hukuksuzluğuna dikkat çekti.

CHP’li Emre, bu yılın Ekim ayı itibariyle tutukluluğunun 6. yılına girecek olan Osman Kavala'nın müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman'ın da 18'er yıl hapse mahkûm edildiği dosyanın temyiz yoluyla geldiği Yargıtay’da, Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesinin, davada süregelen hukuksuzlukları devam ettirdiğini söyleyerek, “Mücella Yapıcı haricindeki tüm isimler için istenen cezaların onanmasının talep edildiği tebliğnamede, kanıtlara dayalı hukuki bir tartışma yapılmaksızın, verilen cezalara siyasi ve ideolojik kıyafet giydirilmek istenmiştir. Devlet kurumunun önemi ve korunmasının gerekliğinin tartışıldığı tebliğnamede, sanıkların bu kuruma yönelik yıkıcı eylemlerde bulunduğuna ilişkin ortaya şüphe götürmez kanıtlar konulmamıştır. Tebliğnamede, demokratik sistemlerin ulusal devletler için bir sorun olabileceği yönünde tehlikeli bir değerlendirmeye de yer verilebilmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

"BU TEBLİNAĞME, TÜRKİYE’DE UZUN SÜREDİR HAKİM KILINMAYA ÇALIŞILAN ‘YARGININ AKP’LİLEŞMESİ’Nİ YANSITMAKTADIR"

CHP’li Zeynel Emre, “Tebliğname ne yazık ki üst mahkeme konumundaki Yargıtay düzeyinde bile hukukun siyasi mülahazalara kurban edildiğini göstermektedir.” ifadelerini kullanarak, Türkiye siyasi ve sosyal hayatı açısından tarihi önemde olan ve yüzbinlerce insanın protesto hakkını kullandığı bir eylemi, sırf AKP iktidarı karşıtlığı nedeniyle birkaç kişi üzerinden en ağır cezalara çarptırmak ve buna Yargıtay düzeyinde savcılık görevi üstlenmiş kişilerin alet olması, Türkiye’de uzun süredir hakim kılınmaya çalışılan ‘yargının AKP’lileşmesi’ni yansıttığını belirtti. Emre, “Bizzat AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla yönlendirdiği Gezi Parkı Davası’nda yaşanan tüm süreç, kararın önceden verildiğini ve bizlere, sahnesinin mahkeme salonları olduğu bir tiyatronun izletildiğini düşündürmektedir. Tebliğnamede, sırf cezalandırmaya dayanak oluşturması için tutarsız bir şekilde yer verilen “Kendi ulusal bağımsızlığını koruyarak insan olmanın gereği hak ve özgürlüklere sahip olmanın yöntemi, sade halka demokrasi işlerinden anlamayan olarak bakıp yabancı eli mi aramaktır?” sorusunun bir benzerini tebliğnameyi yazan savcıya, “Hukuk, demokratik hakkını kullanan vatandaşları ajan görmek, siyasi karar almak mıdır?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir.” diye konuştu.

"YARGITAY CEZA DAİRESİ BU HUKUK SKANDALINA SON VERMELİ"

Zeynel Emre, dosyanın görüşüleceği Yargıtay ceza dairesinin, yıllardır süren bu hukuk skandalına son vermesi gerektiğini ifade ederek, “Her türlü baskıya karşın Türk yargı sisteminin hala bağımsız ve evrensel hukuk kurallarına uygun kararlar alabileceği yönündeki beklentimizi, tüm yaşananlara karşı diri tutmaya çalışıyoruz.” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı