CHP’Lİ ÇELEBİ, ‘’AKP’NİN ESNAFI BÖLME TEKLİFİ MECLİSTE’’
SİYASET 18.01.2023 12:42:00 645 0

CHP’Lİ ÇELEBİ, ‘’AKP’NİN ESNAFI BÖLME TEKLİFİ MECLİSTE’’

CHP İl Başkanı Çelebi, “Meclise sunulan tekliften TESK’in haberinin olmaması; yasa teklifinin konunun en ilgili kurumuyla tartışılmadan, görüşülmeden yapılması siyasal iktidarın kötü niyetini gözler önüne sermektedir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı yazılı basın açıklaması ile siyasal iktidarın TOBB Yasasında yapmak istediği değişiklikleri ve amaçlarını değerlendirerek, teklifin Esnafı bölerek yandaş yapılar kurmayı hedeflediğini belirtti.

 Çelebi’nin basın açıklaması şöyle:

‘’İktidar partisi, TOBB Yasasını değiştirerek Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nu (TESK) bölmek, alternatif yapılar kurmak için kollarını sıvadı. Daha önce ‘’Çoklu baro’’ yasal düzenlemesiyle baroları ve barolar birliğini hedef alan siyasal iktidar, şimdi de esnaf örgütlenmesini bölmek, konfederasyon kurmayı kolaylaştırarak yandaş yapılar kurulmasına imkan sağlamak için meclise yeni bir teklif sundu. ‘’Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Borsalar Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi’’ ismiyle meclise sunulan teklif, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Yasasının federasyonların kuruluşunu düzenleyen maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre mevcut yasada federasyon kurulması için en az 40 kurucu odanın bir araya gelmesi gerekirken; teklif ile bu sayının 25 odaya düşürülmesi öneriliyor. Bununla birlikte yeni bir esnaf ve sanatkar federasyonu kuruluş talebini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı değerlendirecek ve uygun bulunması ile onaylanabilecek. Özetle meclise sunulan teklif, esnafı bölerek yandaş federasyonlar kurmayı amaçlamaktadır. 

Meclise sunulan tekliften TESK’in haberinin olmaması; yasa teklifinin konunun en ilgili kurumuyla tartışılmadan, görüşülmeden yapılması siyasal iktidarın kötü niyetini gözler önüne sermektedir. Şu anda TESK’e bağlı 13 federasyon bulunuyor.Federasyonlar içinde yeni federasyonlar kurulmasının önünü açan, olağanüstü genel kurul çağrılarında düzenleme yapan, yeni federasyonların kuruluş onaylarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlayan bu denli önemli bir değişiklik konunun paydaşlarından habersiz yapılabilir mi? Tekliften meclise sunulduktan sonra haberdar olan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümet temsilcileri ile görüşerek itirazlarını iletti. Federasyon kurulabilmesi için gerekli oda sayısının arttırılmasını talep eden federasyonlar, meclise sunulan bu teklifle tam tersine oda sayısının azaltılması yönündeki değişikliği tepkiyle karşılayarak federasyon enflasyonu yaşanacağını belirttiler. 

Tek adam rejimi ülkemizi her alanda geriye götürmüştür. Ben yaptım oldu mantığıyla hazırlanan kanun teklifleri; öneriden, istişareden, ortak akıldan uzak yönetim anlayışı; keyfi ve antidemokratik uygulamalar, haksız hukuksuz kararlar; baskılar, yasaklar ve tüm yurttaşlarımızın vicdanını yaralayan adaletsizlikler milletimizi canından bezdirmiş durumdadır. 20 yıllık AKP iktidarının tarih olmasına sadece birkaç ay kaldı. Vatandaşlarımız karamsar olmasın, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında ülkemizi bu karanlık dönemden çıkarıp barış içinde kardeşçe yaşanan, birlikte üretip birlikte kazanan, fikirlerin özgürce paylaşıldığı, adaletin sağlandığı, geleceğe umutla bakan özgür bir Türkiye’yi birlikte kuracağız.’’

(vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı