CHP
GÜNDEM 24.07.2023 10:22:00 733 0

CHP'li Barut; "En düşük evlilik masrafı 400 bin liraya ulaştı"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, artan enflasyon, yükselen döviz kurları ve fahiş zamlar nedeniyle Türkiye'de insanların artık evlenemez hale geldiğini söyledi.

Ülkede en düşük evlilik masrafının 400 bin liraya ulaştığına işaret eden Barut, "Evlilik masrafları katlanıyor, iktidar seyrediyor. Düğünde takılacak altınlardan ev kiralarına, beyaz eşya masraflarından düğün salonu ücretlerine kadar her şey fahiş oranda zamlandığı için insanlarımız evlenemiyor, borç harç içinde evlense bile geçinemiyor" diyerek çözüm için Meclis'e Araştırma Önergesi sundu.

"MASRAFLAR ARTIYOR, HAYALLER ÖTELENİYOR"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduğu önergenin detaylarını paylaşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Ülkemizde artan enflasyon, ekonomik kriz, işsizlik ve fahiş fiyat artışları gençlerin ve insanlarımızın evlenmesinin önündeki en büyük engellerden birisi olmuştur. Ülkemizdeki ekonomik kriz ve fiyat artışlarının evlenmek isteyen vatandaşlarımıza olumsuz etkileri büyümüş gençlerimizin gelecek kaygısının yanı sıra aile olma isteklerine de büyük oranda darbe vurmuştur. Evlenmek gelecek kurmak isteyen gençlerimiz gerek düğün masraflarının artışı gerekse hayat pahalılığından dolayı bu hayallerini ertelemek zorunda kalmışlardır" diye konuştu.

"MALİYETLER 4 KAT ARTTI"

Türkiye'de düğün masraflarının sürekli katlanarak arttığına dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Geçen yıl 100 bin TL olan evlilik masrafları bu yıl en az 400 bin TL'ye ulaşmış durumda. Sadece evlenmek isteyen çiftleri değil talebin azalması nedeniyle esnafı da büyük sıkıntıya sürüklemiştir. Burada her iki taraf için de içinden çıkılması zor bir durum oluşmuştur. Evlenip ev kurmak isteyenler geçen sene 10 bin liraya kadar mobilya düğün paketleri alabiliyorken bu yıl ortalama mobilya fiyatları 120 bin TL’yi, beyaz eşyaların ortalama fiyatı da en düşük etiketli ürünler tercih edilse bile toplam 60 bin TL’yi buluyor. Konut kiraları ise Türkiye genelinde yüzde 200-300 oranında artış gösteriyor. Diğer taraftan altının gram fiyatı 2022 temmuz ayında 1000 TL lira civarındayken şu anda 1700 lira bandını geçmiş durumdadır. Bu kara tablo göz önüne alındığında ortalama bir vatandaşın bu fiyatların altından kalkması çok zor görünmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlere 'erken evlenme' ve en az 'üç çocuk yapma' tavsiyesi sunduğu bir zeminde, evlilik kurumu üzerinden yapılan harcamalar dikkate alınarak ülkemizdeki ekonomik kriz ve fiyat artışlarının evlenmek isteyen vatandaşlarımıza olumsuz etkilerinin araştırılıp çözüm üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz."(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı