CHP
GÜNDEM 21.09.2022 10:11:00 1899 0

CHP'li Barut, "Adana'da yapılacak konteyner limanı süreci hızlandırılmalıdır"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Adana'nın Yumurtalık İlçesi sınırları içinde yapılacağı belirtilen konteyner limanında sürecin hızlandırılmasını istedi.

Konuyla ilgili 30 Aralık 2020 tarihinde yaptığı çağrıyı yineleyen Ayhan Barut, "Gelişmiş sanayi kültürü, lojistik avantajları ve konumu itibariyle yeni limanın Adana'da kurulması adeta bir zorunluluktu. Yıllardır zaten kamu yatırımlarından gerekli payı alamayan, kentteki fabrikaları ve neredeyse tüm kamu değerleri yok edilen Adana'nın eski günlerine kavuşması, gelişmesi ve kalkınması için yeni yatırımlarla desteklenmesi de şarttır. Bu noktada konteyner limanı yatırımı hızla tamamlanmalıdır" dedi.

"ADANA'DA OLMASI ZORUNLULUKTU"

Cumhurbaşkanlığı 2022 yılı yatırım programında bölgesel ve kıtasal anlamda aktarma merkezi amacıyla Doğu Akdeniz Bölgesi'nde transit yük odaklı konteyner limanı yapımının yer aldığını hatırlatan Ayhan Barut, yatırım adresinin Adana'nın Yumurtalık İlçesi sınırlarında yer aldığının bilindiğini ancak resmi olarak da bunun duyurulması gerektiğini ifade etti. Söz konusu yatırım projesi kapsamında yer tespiti ve etüt-proje çalışmalarının yapıldığına işaret eden Barut, "Zaten Doğu Akdeniz Bölgesi'nde dış ticaret büyük ölçekli olarak Mersin ve Hatay'daki limanlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Herkesin bildiği üzere bu limanlarımızda kapasite doluluk oranları aşılıyor, genişleme açısından da yetersiz kalınıyor. İşin uzmanlarının da belirttiği üzere konum açısından yeni yatırımın adresinin mutlak suretle Adana'da olması zorunluluktu" diye konuştu.

"ADANA'YA DEĞER"

Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yapılması planlanan konteyner limanının Adana'da kurulmasıyla ilgili 30 Aralık 2020 tarihinde kamuoyuna yaptığı açıklamayı ve iktidara yönelik çağrısını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Adana gelişmiş sanayi kültürü, konumu, deniz, demir, hava ve kara ulaşımı ajantajlarıyla her zaman öne çıkan bir kentimizdir. Bu özellikleriyle de Doğu Akdeniz'in merkezi ve kalbi konumunda yer alıyor. Adana ağırlıklı olarak dış ticaretini Mersin ve Hatay'daki limanlar aracılığıyla yapıyor ama bilindiği üzere buradaki limanlarımız yeterli olmuyor artık. Kamuoyuna yansıdığı gibi bu limanların fiziki olarak genişleme kapasiteleri oldukça sınırlı. Zaten yıllardır kamu yatırımlarından hak ettiği ve istediği payı alamayan, teşvik uygulamalarında haksızlıklara uğrayan, büyük fabrikalar gibi üretim tesislerinin kapatılıp mevcut değerlerinin de bölge illere taşınmasıyla zora düşürülen Adana, yeni konteyner limanı yatırımı için avantajlı durumdaydı. Bu yatırım sayesinde Adana özlenen geçmişine kavuşmayacak belki ama biraz da olsa rahatlayacaktır. Bu yatırımla Adana ve Türkiye kazanacak. Bu yatırım kentin gelişmesi ve kalkınması için önemli olduğu kadar ticaretimiz ve ülke ekonomimiz için de yararlı olacak. Adana'nın eski günlerine kavuşması, gelişmesi ve kalkınması için yeni yatırımlarla desteklenmesi de şarttır. Bu noktada konteyner limanı yatırımı hızla tamamlanmalıdır. Sürecin hızlandırılıp tamamlanması sağlansın. Bu yatırım ve Adana için siyasi ayrım gözetmeden herkesin ortak mücadele etmesini istiyoruz. Çünkü yapacağımız her şey Adana'ya değer, bölgemize ve ülkemize değer." (

YENİDEN REFAH PARTİSİ'NDEN KONTEYNER LİMANI ÇIKIŞI

Yeniden Refah Partisi Adana İl Başkanı Selahattin Baysal; Konteyner limanı Yumurtalık’a çok yakışacak. Sığ tartışmaları geride bırakıp şehrimize daha çok hizmet gelmesi için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.

Yeniden Refah Partisi Adana İl Başkanı Selahattin Baysal son günlerde şehrin gündeminden düşmeyen konteyner limanı tartışmalarına tepki gösterdi.Konuyla ilgili gündemdeki tartışmaların havanda su dövmeye benzediğine dikkat çeken Baysal; "Daha önce tarım, sanayi, turizm konularında ülkemizin önde gelen şehirlerinden birisi olan Adana şuan iktidarın adeta şaşı baktığı bir kent haline gelmişken şehrimizin en gözde ilçelerinden birisi olan Yumurtalık’a yapılacak yatırıma kim engel olmaya çalışıyorsa bu şehre ve bu şehrin insanına düşmanlık yapıyordur" dedi.

 

ÇUKUROVA SİFED'DEN “ÇUKUROVA ANA KONTEYNER LİMANI OLSUN” AÇIKLAMASI

Ekonomik ve sosyal kaderi aynı iki kentin, tıkanan Marmara Bölgesi’nden sonra yatırıma en elverişli şehirler olduğunu dile getiren ÇUKUROVA SİFED Başkanı Başkan Hüseyin Kış, “Ortak bir havzada yer alan Adana ve Mersin’in birlikte büyüyüp birlikte kalkınması için uğraş vermek zorundayız” dedi.
Adana’nın Yumurtalık ilçesine yapılması planlanan Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı ile ilgili açıklamalarda bulunan, Çukurova Bölgesi’nin dünyanın en önemli enerji geçiş noktalarından biri olduğunu belirten Başkan Hüseyin Kış, lojistik, liman, tarım, turizm, sanayi ve hizmet sektörleriyle Türkiye ekonomisine büyük katkı sunan, katma değer üreten Adana ve Mersin’in el birliğiyle hareket etmesinin şart olduğunu vurguladı.
İki kenti yakından ilgilendiren ortak proje isimlerinde Çukurova adının kullanılmasını ve Doğu Akdeniz yerine ‘Çukurova Ana Konteyner Limanı’ isminin kullanılmasını öneren ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, “Çukurova Uluslararası Havalimanı konusunda olduğu gibi Ana Konteyner Limanı yapım sürecinde de aynı düşüncedeyiz. Önemli olan Çukurova Bölgesi’nin ekonomik kazanımıdır. Bölgemizin büyük bir yatırım kazanması için el birliğiyle hareket etmek durumundayız. Adana ve Mersin’i çok ayrı değerlendirme lüksümüz yok. Adana ve Mersin’in oluşturduğu Çukurova Bölgesi’nin yeni yatırımlar alması için uğraş vermeliyiz. Gerek Adana ve gerekse Mersin’e yapılacak tüm yatırımların destekçisiyiz” diye konuştu.

 

Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı