CHP
SİYASET 1.08.2023 00:14:00 420 0

CHP'Lİ AKIN, "İKTİDARIN 1 TRİLYON DOLAR HESABI GAZ EVLERE GELMEDEN ERİDİ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Karadeniz doğalgazının ekonomik değerinin 1 trilyon dolar olduğu yönündeki açıklamaların henüz bir yıl geçmeden geçerliliğini kaybettiğine dikkat çekti.

CHP’li Akın, “TTF borsasının 2022 yılındaki 1000 metreküp fiyat ortalaması olan 1400 dolar üzerinden yapılan 1 trilyon dolar hesabı; henüz bir yıl geçmeden TTF borasının 1000 metreküp fiyatının yüzde 76 oranında değer kaybetmesiyle 330 dolar seviyesine kadar düştü. Karadeniz gazı henüz sisteme verilmeden 1 trilyon hesabı olağanüstü değer kaybetti” açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın Türkiye’nin gücü olan Karadeniz doğalgazı üzerinden kendi siyasi çıkarı için yaptığı gazın değerinin 1 trilyon dolar olduğu açıklamasının da geçerliliğini yitirdiğine dikkat çekti.

CHP’li Akın; 1 trilyon dolar tutarına ilişkin hesaplamada AK Parti iktidarının Hollanda Dutch TTF borsasının 2022 yılı ortalamasını kullandığını kaydetti. TTF borsasının 2022 yılı fiyat ortalamasına göre 1000 metreküp doğalgazın 1400 dolar olduğunu söyleyen CHP’li Akın, “Bu tutar; hem pandemi sonrası yaşanan arz-talep krizi hem de Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği koşullarda TTF borsasında doğalgazın ulaştığı en yüksek fiyatı oluşturuyordu” diye konuştu.

‘DÖNEMSEL FİYATI STANDART FİYAT GİBİ HESAPLADILAR’

TTF borsasında 1000 metreküp doğalgazın 1400 olmasının krize bağlı dönemsel bir fiyat olduğuna dikkat çeken CHP’li Akın; “İktidar gazın ekonomik değerini bu fiyat üzerinden hesaplayarak kamuoyunu yanılttı. Krize bağlı dönemsel bir fiyatı, standart bir fiyat gibi sundular. Öyle ki 1 trilyon dolar olarak açıkladığı günden bu yana TTF borsasında fiyatlar sürekli düşüyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘İKTİDARIN HESABINA GÖRE EKONOMİK DEĞERİ DÜŞTÜ’

CHP’li Akın; AK Parti iktidarının Karadeniz’deki doğalgaz rezervinin ekonomik değerini hesaplarken kullandığı TTF borsasına göre 28 Temmuz 2023 itibariyle 1000 metreküp doğalgaz fiyatının 330 dolar olduğunu kaydetti. CHP’li Akın, güncel TTF borsası fiyatına göre 1 trilyon dolar diye kamuoyuna müjde olarak sunulan Karadeniz doğalgazının henüz sisteme dahil edilmeden ekonomik değerinin 235 milyar dolara gerilediğini belirterek, “İktidarın bu hesabına göre henüz bir yıl olmadan yerli gazın ekonomik değeri yüzde 76 oranında değer kaybetti” değerlendirmesinde bulundu.

‘İKTİDARIN AMACI SİYASİ RANT ELDE ETMEK’

CHP’li Akın, iktidarın Karadeniz doğalgazı üzerinden siyasi rant elde etmek için kamuoyunu yanılttığına dikkat çekti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Karadeniz’deki doğalgaz henüz sisteme bağlanmadan doğalgazı devreye alma törenleri yapan iktidar, 1 trilyon dolar üzerinden de Türkiye’nin geleceğini yatırım yapılacağını da açıklamıştı. Şimdi anlaşılıyor ki krize bağlı konjonktürel bir fiyat standart bir değer gibi hesaplanmış. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye’nin gücü olan Karadeniz doğalgazının ekonomik değeri ne olursa olsun ülkemizin menfaati için kullanılmasından sevinç duyarız. İktidar ise abartılı hesaplar üzerinden milletimizi kandırarak buradan siyasi rant elde etmek istiyor.”

ERDOĞAN ‘1 TRİLYON DOLAR’ DİYE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

26 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgazın bugünkü rakamla uluslararası piyasadaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır” açıklamasını yapmıştı. 24 Nisan 2023 tarihinde seçimlerden önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Karadeniz gazı rezerv değeri 500 milyar dolarla 1 trilyon dolar arasında hesaplanan bu gazın ülkemize sağlayacağı kazanç ile geleceğimize yatırım yapacağız” diye konuşmuştu.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı