CHP
SİYASET 30.03.2021 12:02:00 586 0

CHP'Lİ AKIN: "İKTİDAR MONTRÖ SÖZLEŞMESİ’NDE GERÇEK NİYETİNİ AÇIKLAMALI"

CHP'lli Ahmet Akın, "İstanbul Sözleşmesi’nin çıkılmasıyla başlayan tartışmaların ardından bazı çevreler; Montrö Sözleşmesi’nden çıkılması gerektiğini buna gerekçe olarak da Kanal İstanbul projesini gösterilmektedir." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kanal İstanbul gerekçe gösterilerek Türkiye’nin kuruluş belgelerinden biri olan Montrö Sözleşmesi’nden çıkılması yönündeki çağrılara iktidarın sessiz kalmasının manidar olduğunu belirterek, “İktidarın ‘Kanal İstanbul Montrö Sözleşmesi’ne halel getirmeyecek’ açıklaması ortadayken; Montrö’den çıkılması konusunda yapılan çağrılarla ilgili gerçek niyeti nedir? İktidar sessiz kalmamalı, bu konuda ülkemizin kuruluş belgesi olan Montrö Sözleşmesi’ni tartışmaya açmamalıdır” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, imar planları onaylanan Kanal İstanbul projesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi: 

BETONA YATIRIM PROJESİ OLDU

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm itirazlara karşın Kanal İstanbul projesinin çevresine kurulacak Yenişehir’in imar planlarının onaylandığını açıkladı. İmar planlarının onaylanmasından yalnızca birkaç gün önce yapılan değişiklik projenin rant odaklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Üniversitelerin, teknoparkların ve teknoloji enstitülerinin bulunacağı “teknoloji geliştirme bölgesi” olarak tanımlanan 2,2 milyon metrekare büyüklüğündeki alan iptal edildi. Teknoloji bölgesi çıkarılırken bu alanın büyük bir bölümüne yeni konut alanlarının eklenmesini; Kanal İstanbul’un betona yatırım projesi olduğunu bir kez daha gösterdi. Öte yandan Süveyş Kanalı’nda meydana gelen kazayla karaya oturan konteyner gemisi; her iki yakasında yerleşim yerleri olması planlanan Kanal İstanbul için de bir uyarıniteliğindedir. 

İRRASYONEL PROJEDEN VAZGECİLMELİ

İktidarın inadına yapmak istediği proje henüz tek çivi çakılmadan bölgedeki pek çok kamu yatırımının maliyetini de en az ikiye katlamıştır. Yanlış ekonomi politikalarıyla krizin daha da derinleştiği ülkemizde yalnızca bir haftada yüzde 10 fakirleşen vatandaşımızın refahı için Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı kamuda israfa son programına kapsamında adımlar atılmalıdır. Bu amaçla başta Kanal İstanbul gibi irrasyonel projelerden vazgeçilmelidir.

Onaylanan 1\100000 Ölçekli Plan Açıklama Raporu’nda Kanal İstanbul projesinin “Türkiye Cumhuriyeti devletinin projesi” olarak tanımlanmaktadır. Ancak Kanal İstanbul projesine başta İstanbullular olmak üzere, bilim insanları, sivil toplum örgütleri ve akademisyenler bilimsel olmadığı gerekçesiyle karşı çıkmaktadır. 

MONTRÖ’DE GERÇEK NİYET AÇIKLANMALI

Öte yandan İstanbul Sözleşmesi’nin çıkılmasıyla başlayan tartışmaların ardından bazı çevreler; Montrö Sözleşmesi’nden çıkılması gerektiğini buna gerekçe olarak da Kanal İstanbul projesini gösterilmektedir.Özellikle birkaç gündür ülkemizin kuruluş belgelerinden biri olan Montrö Sözleşmesi’ne yönelik bu çıkışlara iktidar tarafından yanıt verilmemesi manidardır. Projeyle ilgili hazırlanan resmi internet sitesinde; iktidarın ‘Kanal İstanbul Montrö Sözleşmesi’ne halel getirmeyecek’ açıklaması ortadayken; Montrö’den çıkılması konusunda yapılan çağrılarla ilgili gerçek niyeti nedir? İktidar sessiz kalmamalı, bu konuda ülkemizin kuruluş belgesi olan Montrö Sözleşmesi’ni tartışmaya açmamalıdır.”


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı