CHP’Lİ 2 MECLİS ÜYESİ İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NA DAVA AÇTI
SİYASET 14.09.2022 23:32:00 2113 0

CHP’Lİ 2 MECLİS ÜYESİ İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NA DAVA AÇTI

Meclis üyelerinin avukatı CHP’li Avukat İsmail Hakkı Atal, İstanbul 4. İdare Mahkemesi Başkanlığına sunulmak üzere İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına yürütmenin durdurulması ve -duruşma talepli” dava açtı.

“İmamoğlu İstanbul halkına ait swıss otel’i ve 60.000 m2 ‘lik Dolmabahçe -yeşil alan arazisini neden satmak istiyor?” diye soran Adana Barosuna kayıtlı CHP’li Avukat İsmail Hakkı Atal, İstanbul 4. İdare Mahkemesi Başkanlığına sunulmak üzere İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına başvuruda bulunarak yürütmenin durdurulması ve -duruşma talepli” dava açtı.

Atal, dava dilekçesinde “İYUK md. 27/2 'ye göre idarenin savunması alınmaksızın yürütmenin durdurulması kararı verilmesi gereken ivedilik durumu sözkonusudur” denilerek İstanbul 4. İdare Mahkemesi Başkanlığına sunulmak üzere İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına yürütmenin durdurulmasını istedi.

CHP’li İstanbul Büyüklşehir Belediye Meclis Üyeleri Özgür Öz ve Mehmet Ali Tüysüz Vekili ve CHP üyesi Av.İsmail Hakkı Atal , “Bu ülkede değişmesi gereken şey varsa; o da hangi siyasi görüş, etnik köken, dini inanç veya felsefede olursa olsun “ kabilecilik “ anlayışının – “benden olsun ne yaparsa yapsın “ siyasi anlayışının değişmesi gerektiğidir. Halkın ve Hak’kın karşısında olan kim olursa olsun, ülkemizi içinde bulunduğu darboğazdan çıkaracaktır” dedi.

 

Atal dava dilekçesinde şunları ileri sürdü:

“CHP Disiplin Kuruluna sevki gereken işlem, müvekkillerin aleyhteki karşı oyu değil , CHP tüzüğündeki halkçılık -devletçilik ilkelerine  ve anayasaya aykırı şekilde kamusal mülkiyeti eksilten satış kararı işlemidir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kamu zararını doğuracak Swıss otel ve 60.000 m2’lik yeşil alan niteliğindeki Dolmabahçe arazisinin satışının iptaline ilişkin İstanbul 4. İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz “ belediye meclis kararının iptali “ ve “ komisyon raporunun iptali “ dava dilekçeleri ektedir. Bu satışa ilişkin Belediye meclis kararı İstanbul halkının zararına, halkın mülkiyetinin değerinden çok düşük bir bedele FIBA holding isimli bir şirkete ( veya bu şirketle organik -inorganik bağı olan kişilere ) geçmesine neden olacaktır. Zira ;

-FIBA holding ile İBB arasında 1989 yılında yapılan “ üst kullanım hakkı anlaşmasına” göre FIBA holding Swıss oteli yapacak ve 2032’ye kadar Swıss otel ile birlikte 60.000 m2’lik Dolmabahçe -yeşil alanını kullanacaktır. 2032’ye kadar da Swıss otelin yıllık cirosunun %7’si her yıl İBB’ye gelir olarak aktarılacaktır. 2032 ‘de FIBA holding tası tarağı toplayıp gidecek ve mülkiyeti İBB’de ( yani İstanbul halkında ) olan 60.000 m2’lik arazi ve Swıss otelin tüm gelirlerini İBB kullanmaya başlayacaktır. 

-İBB , 2010 yılında AKP yönetimindeyken Swıss otel ve arazisi yine satışa çıkarılmış ve o zaman CHP bld. Meclis üyesi Hakkı Sağlam’ın muhalefet şerhi koyarak açtığı davada İdare Mahkemesi “kullanım hakkı 2032’ye kadar FIBA holdingde olan arazi ve otelin ihalesine FIBA’dan başka kimse girmediği ve rekabet şartları oluşmadığı için “ ihaleyi iptal etmiş ve Swıss otel ile  60.000 m2 arazisi yine İstanbul halkının mülkiyetine dönmüştür. 

- İBB yönetimi AKP’den CHP’ye geçmiş , Swıss otel ve arazisi üzerindeki halk mülkiyetini şirketlere geçirme sevdası ise 2022 yılında da değişmemiştir. Bu kararda AKP ve CHP’liler mutabık kalmışlar ve fakat CHP’li Özgür Öz ve Mehmet Ali Tüy görevlerinin ve sorumluluklarının gereğini yerine getirerek karara muhalif kalmış ve ekteki davayı açmışlardır.

Bugün yapılacak olan bir satışta( üzerinde FIBA holdingin 2032’ye kadar üst kullanım hakkı olduğu için  )  Swıss otel ve arazisine biçilen değer 7 milyar liradır. Üzerinde “ üst kullanım hakkı “ olmasaydı biçilen değer 30 milyar liradır. Dolayısıyla 2032 ‘ye kadar Swıss oteli kullanma imkanı olmayacak ( FIBA holding dışındaki ) şirketler satış ihalesine girmeyecek ve FIBA holding yıllık cironun %7’sini İBB’ye ödemekten de kurtularak, gerçek değerinin ¼ (dörtte birine ) Swıss otelin ve 60.000 m2 (Türkiye’nin değil belki de dünyanın en değerli  ) yeşil alan niteliğindeki arazinin mülkiyetini alacaktır. Satış işlemine esas olan ve ayrıca iptal davasını açtığımız komisyon raporu yasal şartları taşımamaktadır. ( Bkz. Not:2 ) Ne bir değer belirlemesi, ne İBB’nin satışa çıkarabileceği  1000’lerce başka gayrımenkulüyle ilgili bir envanter, ne başkana satışla ilgili alt ve üst limit yetkisi ve ne de şimdiye kadar Swıss otelden 30 yılda aktarılan %7’lik cironun  ve gelecek 10 yılda aktarılacak %7 ciro ile ilgili hiçbir belirleme ve değerlendirme yapılmamıştır. Gayrimenkuller boğaziçi öngörünümünde yer almakta olup , satışa yönelik karar boğaziçi kanununa aykırıdır. ( bkz. not:3 ) davaya konu parseller koruma amaçlı imar planı ve kentsel sit olduğundan koruma amaçlı nazım imar planı  Beşiktaş , Dolmabahçe ve Ortaköy'ü bütünsel olarak değerlendirdiğinden bu bütünselliği bozacak özel mülkiyet geçişlerinin  engellenmesi gerekmektedir.

Anayasamızın 10. maddesine göre " Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir......hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. “ Dava konusu satış  işlemi bir zümreye ve sınıfa imtiyaz tanıyarak, kamusal mülkiyeti halkın aleyhine eksilten,   kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı bir işlemdir. CHP disiplin kuruluna sevki gereken işlem, müvekkillerin aleyhteki karşı oyu değil , chp tüzüğündeki halkçılık -devletçilik ilkelerine  ve anayasaya aykırı şekilde kamusal mülkiyeti eksilten satış kararı işlemidir.

Bu ülkede değişmesi gereken şey varsa; o da hangi siyasi görüş, etnik köken, dini inanç veya felsefede olursa olsun “ kabilecilik “ anlayışının – “benden olsun ne yaparsa yapsın “ siyasi anlayışının değişmesi gerektiğidir. Halkın ve Hak’kın karşısında olan kim olursa olsun, ülkemizi içinde bulunduğu darboğazdan çıkaracaktır.”

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Özgür Öz ve Mehmet Ali Tüysüz Vekili ve CHP üyesi Av.İsmail Hakkı Atal, dava dilekçesine eklediği üç maddelik notta ise şu iddialarda bulundu:

“Not 1: Davalı İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2022 Mayıs ayı Meclis toplantılarından 18 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul İli Beşiktaş İlçesi Vişnezade Mahallesi  684 ada 1 -4 ve 6 numaralı Parseller olmak üzere 3 adet arsanın satışına dair  14.03.2022 tarih ve 2022 / 492 dosya numaralı teklifi uygun bulan 18.05.2022 tarih ve 23 rapor numaralı "hukuk ve altyapı mesken ortak komisyonu "   492 numaralı komisyon raporu oylanmış 18.05.2022 tarih ve 23 rapor numaralı "hukuk ve altyapı mesken ortak komisyonu "   492 numaralı komisyon raporu ancak müvekkil davacılar Özgür Öz ve Mehmet Ali Tüy komisyon raporuna muhalefet şerhi koymuşlar ve Meclis kararına red oyu vermişlerdir. Ardından da hem komisyon raporunun ve hem de belediye meclis kararının iptali davası açılmıştır.

Not -2 : Komisyon raporundaki ve belediye meclis kararındaki eksiklikler :

-Komisyon raporunda taşınmazın tahmini değerine ilişkin hiçbir belirleme yapılmamıştır.

-Komisyon  raporunda taşınmazın değeriyle ilgili tahmini bir değerleme yapılmasını sağlayacak bir  gayrımenkul ekspertiz raporu yoktur.

- Taşınmazın tahmini değeri üzerinden , verilecek satış yetkisiyle ilgili Belediye başkanına satış yapabileceği bir alt ve üst limit belirlenmesi gerekirken  bu gereklilik yerine getirilmemiştir.Taşınmaz üzerinde herhangi bir alt limit belirlenmeden , ucu açık ve belirsiz bir satış yetkisi verilemez.

-Komisyon raporunda İBB'nin tahmini bütçesi ve bütçe açığı , taşınmazın satılabileceği bir alt limit üzerinden bütçe açığının ne kadarının kapatılabileceğiyle ilgili değerlendirme yapılması gerekmekteyken böyle bir değerlendirme yapılmamıştır.

-Üst kullanım hakkı sahibi Anadolu Japon Turizm A.Ş. 1989 yılından bu yana İBB'ye ödediği yıllık % 7 cironun döviz bazında tutarı belirlenmeli ve gayrımenkulün satışıyla elde edilecek olan gelir ile haddi zatında mülkiyeti İBB'de olan gayrımenkulden 1989 ile 2022 arasında elde edilen gelir , 2022'den 2032'ye kadar elde edilecek tahmini gelir ve 2032'de üst kullanım hakkı anlaşması sona erdiğinde taşınmazın döviz cinsinden muhtemel değerinin komisyon raporunda belirlenmesi gerekmektedir.

-Komisyon raporunda İBB'nin taşınmaz envanteri olmalı ve bunlardan hangilerinin satılabileceği konusunda bir değerlendirme yapılmalıdır.

Not 3 : Boğaziçi Kanunu 3. Maddesine göre - Boğaziçi Alanının korunması ve geliştirilmesinde ve imar mevzuatının uygulanmasında aşağıdaki hususlar esas alınır.

a) Boğaziçi Alanında yeralan kültürel ve tarihi değerler ve doğal güzellikler muhafaza edilir ve doğal yapı korunur.

b) Boğaziçi Alanı bu Kanunun amaçlarına uygun olarak ve doğal ve tarihi çevreye uyumu gözetilerek güzelleştirilir ve geliştirilir.

c) Boğaziçi Alanında tarihi ve milli kültürümüze dayanan yaşamın yeniden canlandırılması, mesire yerlerinin geliştirilmesi ve gezinti alışkanlıklarının sürdürülmesi teşvik edilir."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı